Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogyan álljak át vegetáriános...

Hogyan álljak át vegetáriános étrendre?

Figyelt kérdés
Gondoltam elkezdek kísérletezni kicsit a vegetáriánus étrenddel. A vércsoport diéta elveit nézve a testem jól reagálna rá mivel A-s a vécsoportom(illetve A+os, az számít valamit?) A húst nem szeretném még teljesen elhagyni viszont az abból fedezett fehérje egy részét szeretném zöldségekkel kiváltani. Ahhoz hogy teljes értékű fehérjét kapjak ugye az kell hogy össze kombózzam egymással a zöldségeket hogy teljes legyen az aminósav profil. 700g csirkét ettem idáig, ezt szeretném 400-ra lecsökkenteni. A maradék 300gramm csirkehúsból fedezett fehérjét(kb 70g) hogy tudnám fedezni zöldségekből? Ezzel kapcsolatban szeretnék gyakorlati tanácsokat kérni. Jó alternatíva lenne a protein mint tápkieg is, később lehet majd élek is vele, ha még kevesebb csirkét eszek, viszont a kcal-t is le szeretném redukálni, ezért zöldségekben gondolkozok. Milyen zöldséget egyet? ..szigorúan fehérjebevitel szempontjából. Tejtermékek kilőve, amúgy is laktóz érzékeny vagyok. Ha fehérjét veszek szója, vagy tejsavó fehérje lenne jelen esetben a jobb választás?

2019. máj. 27. 21:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
50%

"A zöldségekbe, rizsbe stb pedig hiába van fehérje mivel azoknak önmagában nem teljes az aminósav èrtéke ezért nem fog beépülni az izomzatba csak ha kombinálod őket."

Ebben tévedsz, sok vega/vegán testépítö is van, és ök kizárólag növényi fehérjékkel építenek fel elegendö mennyiségü izmot.

A kombinálás meg csak annyit jelent, hogy nem csak egyféle élelmiszert fogasztasz, hanem változatosan eszel, ez meg eleve alapvetö dolog kéne, hogy legyen!

2019. máj. 28. 16:18
 12/22 anonim ***** válasza:
62%

A vércsoport diéta egy nagy kamu! Felejtsd el de gyorsan!

A legjobb növényi fehérjék: babfélék, sárgaborsó lencse (kb20g/100g) algák, teljes kiőrlésű tészta és péktermék, gabonák pl árpa tönköly quinoa amaranth zab köles rozs (12-16g/100g), szójatermékek( tempeh, tofu, szójabab 15-25g/100g), olajos magvak pl dió mogyoró mandula tökmag szezámmag szotyola stb (18-24g/100g).

A legjobb zöldségek pl a káposztafélék, brassicák, krumplifélék, gomba, spenót, stb.

Nagyon jók a növényi joghurtok is ezek ált 6-7g fehérjét tartalmaznak / 100g illetve ez zabbal vagy műzlivel keverve nekem reggelire simán kiad 20-30g fehérjét!

2019. máj. 28. 18:36
 13/22 anonim ***** válasza:
76%

+ a fehérjeporokat nem ajánlom, nagyon természetellenes és károsítja a vesét és a májat mert a szervezet nem képes egyszerre annyi fehérjét feldolgozni szendhidrat, rost, vitaminok és ásványi anyagok nélkül!

Helyette a kiegyensúlyozott teljes értékű növényi étrendet javaslom!

Pl reggelire gyümölcs smoothie zabbal vagy valami gabonával vagy olajos maggal 15g fehérje

Tízórai olajos magvak 40g 10gfehérje

Ebéd valamilyen fehérjés étel 20-30g (babfélék stb)

Uzsonna vegán joghurt magokkal vagy aszalt gyümölccsel 15g fehérje

Vacsora tk zsemle zöldségekkel, hummusz/mandulakrém szintén megvan min 10g fehérje

Így bőven túl is léped a limitet probléma nélkül.

2019. máj. 28. 18:43
 14/22 anonim ***** válasza:
23%

Én az egyik napról a másikra híve vagyok, ha egyszer eldöntöttem hogy az állatok kihasználása felesleges, egy percig sem bírnám tovább enni azt a sz*rt, már elnézést.

Egészségügyileg nem hogy nem indokolt, hanem egyenesen káros a húsok, tejtermékek, tojás fogyasztása.

Ajánlani tudom a témában a vegan in hungary, ezt ettem ma vegán csoportokat illetve a békés vegán közösséget facebookon itt rengeteget olvashatsz fehérjetémában.

Hihetetlenül egészségesek és fehérjedúsak a hüvelyesek, magvak és gabonák és az ezekből készült termékek.

Pl. a sárgaborsó fehérjetartalma 25 gramm, a szójababé (amitől nem kell félni, egy nagyon egészséges, ásványi anyagokban dús hüvelyes) 36gramm, a földimogyoró 26gramm, a mandula és a napraforgómag 21gramm, a fekete bab 22gramm - és még sorolhatnám a végtelenségig!

Kiegészítők és egyéb hülyeségek szedése teljesen felesleges, és tuti, hogy egészségtelen is, semmiképp nem vennék magamhoz fehérjeporokat és egyéb marhaságokat.

2019. máj. 28. 19:48
 15/22 anonim ***** válasza:
47%

"Egészségügyileg nem hogy nem indokolt, hanem egyenesen káros a húsok, tejtermékek, tojás fogyasztása.,,

Hallod, te szerintem inkább menj és feküdj le... Uramatyám nem hiszem el, hogy ilyen emberek osztják itt az észt. Zabáld csak nyugodtan a tofudat meg szójából készült retkeket, hamarabb fordulsz fel tőlük, hidd el nekem, mint a tojástól, vagy a csirkehusitól. :)

2019. máj. 28. 21:31
 16/22 anonim ***** válasza:
45%

Hát pedig tudományos tény hogy az állati termékek rákkeltőek úgyhogy “zabáld csak “ nyugodtan te is, majd belehalsz :)

Igaza van az utolónak, a teljes értékű növényi étrend jóval egészségesebb !

2019. máj. 29. 07:22
 17/22 anonim ***** válasza:
47%

Hát érdekes, mert én pont a tofuról meg a húspótló készítményekről olvastam ugyanezt.

Az meg hogy te mit nevezel ténynek, azt ne keverd össze egy balga tudományos vizsgálat eredményével. Hagyjuk már ezt a tudományos bebizonyított tény dumát. Manapság mindenről bebizonyítanak mindent aztán másnap meg megcáfolják... Ennyit erről.

Viszont abba biztos vagyok, hogy ha bármelyik épeszű orvosnak elmondod ezt, (de nem is kell ehhez orvosnak lenni, csak kicsit tájékozottnak) hogy a tojás, hús stb. egészségtelen, körberöhög.

Nem nagyon érdekel hogy most milyen hülyeségekkel fogtok erre a kommentemre reagálni, elég ha annyit tudsz rólam ,hogy én tojást, húst, tejterméket bátran merek fogyasztani, mellette sportolok elég keményen, és nagyon jól érzem magam a bőrömben. Nem hinném hogy ezen ételek akármelyike kárt okozna bennem, sőt, inkább visszatölt engem rendesen fehérjével, energiával.

Hülye lennék ezeket az alapvető ételek kihagyni, hogy ilyen műhúst meg töktudja miket egyek. De azért csak hajrá nektek! ;)

2019. máj. 29. 09:42
 18/22 anonim ***** válasza:
59%
Nem a fehérjebevitel lesz a problémád,az röhögve meglesz zöldségekből is,hanem a ch az brutálisan meg fog ugrani,számold csak ki hány kalóriát fogsz megenni ha a húsodat csak fehérjedús zöldségre cseréled . Jön az izom így is,nem az a gond,csak mellé a háj is !Illetve nem tudom te hogy bírod ha magasan van a szénhdirát,én pl gyűlölöm,borzasztó a közérzetem . Ez a sok gabona meg mag ne mondja nekem senki,hogy egészségesebb,pláne az emésztésnek meg a bőrnek . Vegán testépítő celebek,ugyanúgy mint a nem vegánok = kis koksz,vagy sok koksz+sok táplálékkiegészítő. Nem véletlen,hogy a való életben (és most bocs mindenkitől ) nem látsz normálisan kinéző vegánt (biztos van,de koksz nélkül lényegesen ritkább mint mindenevők között) . Én amugy 3 hónapig csináltam ,számoltam a kcalt,a makrókat,ételnaplót vezettem és ugyanúgy edzettem mellette mint addig. Aztán rá kellett jönnöm,hogy nem rágcsálók vagyunk ,nem lehet egész nap gabonát meg magot enni,a hüvelyeseket meg főleg nem ,had ne részletezzem :D
2019. máj. 31. 01:07
 19/22 anonim ***** válasza:
40%

73%-os, van még mit tanulnod...

Az [Ausztrál Dietetikusok Szövetsége], [Kanadai Dietetikusok Szövetsége], a [Physicians Comittee for Responsible Medicine], a [British Dietetics Association], és az [Academy of Nutrition and Dietetics] is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy [tanulmányt a növényi étrend előnyeiről], és ők is ezen a véleményen voltak. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották.

Emellett a [British Dietetics Association] szerint: "Alacsonyabb kockázattal jár a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, egyes rákos megbetegedések és a magas koleszterin szint tekintetében. Ez amiatt lehet, mert ezek az étrendek kevesebb telített zsírt, kevesebb kalóriát tartalmaznak, és gazdagabbak rostokban, fitonutriensekben/fitokemikáliákban (ezeknek védő tulajdonságokkal rendelkezhetnek) , mint a nem-vegetáriánus étrendek."

A [Kanadai Dietetikusok Szövetsége] amellett foglalt állást, hogy "az egészséges vegán étrendnek megannyi egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert: alacsonyabb arányban fordul elő az elhízás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a magas vérkoleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések."

Tovább megyek, a [John Hopkins Közegészségtudományi Iskola] a következőt mondja: "Meggyőző tudományos bizonyítékok rámutatnak a túlzott húsfogyasztás, különösen a vörös- és a feldolgozott húsok és a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, bizonyos típusú rákos megbetegedések és korai elhalálozások kapcsolatára. A zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben gazdag étrend segíthet megelőzni ezeket a betegségeket, és számos más egészségügyi előnnyel is járhat. [...] Az USÁ-ban fogyasztott a fehérjetartalmú ételek többsége hús, vagy egyéb állati eredetű termék, melyekben gyakran magas a telített zsír és koleszterin tartalma, ellentétben a tápanyagban gazdag, és az egészségünkre jó hatással lévő növényi alternatívákkal (pl. bab, borsó, lencse, szója termékek, diófélék és magvak)."

Az [American Journal of Clinical Nutrition] szerint pedig: "A nagyon alacsony húsfogyasztást vizsgálva a hat tanulmányból négynél azt figyelték meg, hogy jelentősen csökkent az elhalálozás veszélye. [...] Az észak-amerikai és az európai felnőttek jelenlegi jelenlegi kohortadatai azt mutatják, hogy azok körében, akik nagyon kevés húst fogyasztanak, tovább élnek."

A Harvard Health Publication pedig két tanulmányt is közzétett már a témában. Az [egyikben] ezt írták: "A húsfogyasztás és a vastagbélrák kapcsolatát vizsgáló tanulmány méta-analíziséből arra jutottak, hogy a jelentős mennyiségű vörös hús fogyasztása 28%-kal, a feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása pedig 20%-kal növeli a kockázatot."

A [másikban] pedig ezt: "Úgy látszik az 'egészséges húsfogyasztás' egy oximoron lett [...] A tanulmány szerint azok, akik a legnagyobb mennyiségű vörös húst fogyasztották, általában fiatalabban hunytak el, és ennek gyakrabban volt az oka a keringési rendszer megbetegedései és a rák [...] még akkor is, ha a kutatók ellensúlyozták az egészségtelen életmód hatásait, az elhalálozások és a húsfogyasztás továbbra is összefüggésben álltak."

A [Physicians Committee for Responsible Medicine] ezt is kijelentette: "Két összefüggés rendre megjelenik a daganatos megbetegedéseket vizsgáló kutatásokban: a zöldségek és a gyümölcsök segítenek csökkenteni, a hús, az állati és a zsíros termékek pedig gyakran kockázatnövelő tényezőként jelennek meg. [...] Nem meglepő, hogy a vegetáriánusoknak van a legkisebb esélye a daganatos megbetegedésre, jelentősen kisebb, mint a húsevőknek."

Ezek mellett például az [American Association of Clinical Endocrinologists] is állást foglalt az ügyben, illetve [itt] is olvashattok további információkat a témával kapcsolatban.

Ezek után kijelenthetjük, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend nemcsak megfelelő lehet minden életkorban és állapotban, hanem tipikus mai népbetegségekkel szemben nyújt segítséget a hatékony megelőzéshez, és segíthet kezelni is ezeket a betegségeket.

2019. jún. 2. 12:47
 20/22 anonim ***** válasza:

19-es: Tegyük fel, hogy mindezt én elhiszem. Én igazából nem azért jöttem ide, és nem azért borultam ki hogy a vegánokat fikázzam és hogy bárkit megtérítsek. Én tulajdonképpen arra akadtam ki, mikor az egyik válaszoló a tojást,tejtermékeket,húsokat nevezte egészségtelennek. Figyelj, én nem vagyok tudós, sem dietetikus, én szimplán csak próbálok egészségesen élni, táplálkozni. Azon kutatásokban, amelyeket itt felsoroltál, nyilvánvalóan lehet igazság, ezt egy percig nem tagadom, viszont az én gondolkodásomat nem nagyon fogják befolyásolni. Rengeteg tényező közrejátszhat az érintett alanyokat illetően, mennyire voltak aktívak sport terén, mire voltak érzékenyek stb. Hogyha nektek bevált a vegán étrend és jobban érzitek magatokat, akkor én annak csak örülök! Én egy viszonylag fitt embernek tartom magamat, aktívan sportolok és mindent eszek, amit az általad felsorolt cikkek támadnak. Nagyon jól érzem magam, és van egy sanda gyanúm, hogy évek múlva sem a hús, a tojás, és a tejtermékek fognak a lábamról ledönteni. Légyszíves ne nevezz engem tanulatlannak, mert hogyha elkezdenék kóborolni én is a neten, rengeteg cikket találhatnék én is arra, hogy mennyire károsak a húspótlók, a szója stb. Az én életemet alapul véve rengeteg érv szól az ilyesfajta életmód ellen, semmi pénzért nem állnék át rá. Az én életemről pedig annyit tudj, hogy nem eszek édességeket, alkoholt igenritkán fogyasztom. Sportra viszont nem vagyok rest költeni, és a magam testi/lelki egészségéért minden áldott Nap teszek valamit. Őszintén szólva el se tudnám képzelni hogy a fent említett ételeket kihagyjam, mert ezek tartanak életben konkrétan.

Maradjunk annyiban, hogy én tisztelem azt, hogy ennyire kitartasz az életmódod mellett és nem szólok bele abba, hogy te hogy étkezel. Legyen ez fordítva is így, mert meggyőzni egymást szerintem úgyse tudnánk. Téma lezárva.

2019. jún. 2. 13:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!