Vegánok, mit szólnátok egy ilyen vendéglátáshoz?
Én nem vagyok vega, párom meg egyenesen húsevő, viszont hétvégén olyan vendégünk lesz, aki viszont az, és szeretnék a kedvére tenni.
Szóval hosszas gondolkodás meg neten keresgélés (meg itt is kérdeztem :D) után az alábbiakra jutottam:
Csinálnék zöldséges tésztasalátát (az alapját egy vegános blogon láttam, csak amit ő belerakott, nagy részét nem szeretem, szóval variáltam, meg amit épp kaptam boltban :D), szójajoghurtos-majonézes öntet az alapja, durum zöldséges tészta, kukorica, uborka, répa, kaliforniai paprika, lilahagyma. Ezt amolyan könnyed ebéd jelleggel gondoltam, mert napközben jön a vendég, tehát nyilván illik úgy készülni.
Csinálok kókuszgolyót (azt alapból úgy készítem, hogy nem tejes, margarint szereztem olyat, aminél a pálmaolaj az ilyen fenntartató cucc... van rajta logó). Meg vettem sima chipseket, amin a fűszerezésben nincs tejszármazék sós, paprikás, és a maradék szójajoghurtból csinálok hozzá fokhagymás fűszeres mártogatóst.
Mit gondoltok? Ez így elfogadható?
Ezt most ebéd vagy csak nasi?
Ha nasi akkor chipsből vegán feliratost vegyél, kókuszgolyó meg csak akkor vegán, ha a keksz is az benne (vegán felirat), mivel a keksz tejet és tojást tartalmaz jó eséllyel.
Majonéz szintén csak akkor vegán, ha a dobozon fel van tüntetve, és a salátát először tesztelném, mivel a szójajoghurt “érdekes” ízt tud csinálni egy-két összetevővel.
Ha ebédmeghívás, akkor ez igy elég szegényes, én inkább egy zöldségkrémlevest csinálnék. Másodiknak jöhet a tésztasaláta, grillezett tofuval és grillezett zöldségekkel.
Desszertnek egy puding, esetleg egy vegán répatorta
Nem ebédmeghívás, de mint írtam, napközben jön a vendég, ergo nyilván a klasszikus vasárnapi ebéd kimarad, ezért gondoltam kicsit többet, mint csak édességet vagy egy tálca sütit, akármit kínálni.
Mint írtam, én nem vagyok vegán, de attól még feltételezzük, hogy bevásárlásnál megnéztem a címkéket, és olyat választottam, ami megfelelő. :) A klasszikus háztartási keksz egyébként alapból nem tartalmaz sem tejet, sem tojást, de ez csak zárójel.
Viszont mivel nem vagyok vegán, ezért gőzöm sincs, hogy kell elkészíteni a különféle szójaszármazékokat, legyen az tofu, szejtán vagy egyéb. Ezért sem gondolkodom "rendes" ebédben. Egyrészt nem látom az értelmét a kísérletezgetésnek, másrészt ami megmarad, menne a kukába, mert a húsevő párom inkább éhenhalna, minthogy szójaizéket egyen, leveseket se nagyon eszünk. :) A tésztasaláta nekem egy jó alternatívának tűnt. Ez a recept az alapja egyébként, csak a zöldségeket variáltam meg benne: [link]
Szerintem nagyon jól csináltad, éppen ez az, amit minden vegán értékelni fog, mert ésszel és szívvel állítottad össze az ételeket, odafigyelve arra, amire kell.
Abban is igazad van, hogy csak olyat érdemes készíteni, amit meg tudsz csinálni, mégha kicsit módosított összetevökkel is, és nem kisérletezel olyannal, amivel semmi tapasztalatod sincs, mert a szójakészítmények eléggé problémásak lehetnek.
Az látszik, hogy nagyon odafigyelve készítettél elö mindent, és ezt biztos értékelni fogják a vendégek is.
Csak gratulálni tudok a menühöz is meg a hozzáállásodhoz is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!