Vèlemények a vegán életmódról?
Nagyanyáink NEM húson nöttek fel, mert akkoriban húst csak vasárnap ettek, hét közben nem igazán, mert NEM VOLT!
Söt még én (60) sem azon nöttem fel, mert nekünk sem jutott rá pénz, az már jó volt, ha elég zöldségfélét is tudntunk enni és nem csak tésztát, meg krumplit!
Ahogy nagyanyáink ették a hús - hetente egyszer -, az a legtöbb embernek nem probléma, de a naponkénti, söt naponta többszöri húsevés igencsak káros, egészségtelen dolog.
ma 20:22-es: tökéletesen egyet értek veled (úgy, hogy vegán módon étkezem, de minden etikai háttér nélkü), mindekinek jogában áll azt enni illetve elkerülni, ami neki megfelelö, de ezt a jogot meg kell adja a másik embereknek is, azaz ne térítsen, föleg ne eröszakosan, agresszívan.
Ha valaki megkérdezi, hogy miért eszik így vagy úgy, akkor arra tárgyilagos választ, magyarázatot adjon, de ennyit, nem többet.
Nekem mióta 100%növényi étrendem van, nem írok vegánt, mert étrenden kívül használok állati eredetű termékeket,
Elmúllott az ekcémám, de még a drogok által előhozott skizofréniám tünetei is csökkentek, 6 zónapja leálltam a gyógyszereimmel és még nem vagyok zártosztályon, néha elgurul a gyógyszer, de hamar visszanyerem a kontrollt, ilyen 6 éve nem volt.
4 éve váltottam tisztán növényi étkezésre. A tejet régóta nehezen emésztettem, húst pedig nagyon ritkán ettem. Így ezeket lassan elhagytam, viszont nem pótoltam semmivel. Nagyon egyhangúan étkeztem. Rossz volt a közérzetem, hiánybetegségek alakultak ki. Ne tudjátok meg, mit kaptam az orvostól amikor kiderült, hogy nem eszem húst és tejet.
Attól kezdve megpróbáltam jobban odafigyelni a tápanyagokara és képezni magam. Rengeteg új ételt ismertem meg és főzök azóta is. A családom is sokkal egészségesebb lett, de ők esznek néha halat, tojást, húst. Sokkal ritkábban, mint régen. A vérképem gyönyörű, energikus vagyok.
Én jobban érzem magam, mióta átálltam normális növényi étrendre, mert előtte folyton emésztési gondjaim voltak, aztán gyengeség, hiánybetegségek. Odafigyelek, hogy állathasználat mentes termékeket vásároljak, tehát mondhatni vegán vagyok (nem szeretem ezt a szót, annyi előítélet tapad hozzá). Mégis úgy gondolom, hogy az egészség nem ezen múlik. Nincs szükségünk minden nap húsra, tojásra, tejre, ez tény. De semmi bajunk nem lesz, ha néha fogyasztunk belőlük. Vegánként is élhetünk sült krumplin és hagymakarikán (ahogy én csináltam), és mindenevőként is összeállíthatunk egészséges, kiegyensúlyozott étrendet.
Ha növényi étrendre akarsz váltani, tedd azt. 1-2 hónap alatt már meg fogod érezni, hogy jó-e neked. Csodát ne várj, mert a hangsúly nem azon van, hogy soha nem fogyasztasz húst, hanem hogy tudatosan választod meg, miket eszel.
Sajnos a vegánság nem merül ki annyiban, hogy otthon mit eszel, és a nehézségek sokakat eltántorítanak. Gondolj arra, hogy ha magadnak sosem veszel és készítesz húst (tejet, tojást stb.), már tettél valamit az egészségedért és az állathasználat ellen. 1-2 hetente egy alkalommal úgyis megkínálnak, vagy megkívánsz egy hamburgert. Ez nem akkora bűn, és rákos sem leszel tőle, ha egyébként növényi alapon étkezel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!