Vèlemények a vegán életmódról?
Ezzel a kérdéssel megint elindítod mindkét oldali fanatikusok veszekedését, sajnos.
Én több, mint fél éve nem eszem állati termékeket, egészségügyi okokból, és igen sokat javult az állapotom érzésre is, de orvosilag is megerösítve is.
Itt nem írnám végig, milyen gondok voltak velem, de sok minden javult az egészségem terén (is).
Részemröl azt gondolom, mindenkinek teljes mértékben magánügye, mit eszik és mit nem. Erröl veszekedést folytatni, illetve fanatikusan téríteni primitív dolog.
De ez nem fogja visszatartani a veszekedöket:(
Nekem mióta váltottam (1,5 év) megszűnt a pajzsmirigy-alulműködésem, ami egy hormonális megbetegedés. Végülis logikus, ha belegondolok mennyi hormont tartalmaznak a tejtermékek, tojás, és ezt hagytam el utoljára. Húst már évek óta nem ettem.
Ami azt illeti kevesebb alvással is beérem most már, energetikusabb vagyok. Régebben ha 11-kor elmentem aludni és 7-kor csörgött az ébresztő alig bírtam kiszenvedni magam az ágyból (pedig 8 óra alvás ugye nem kevés). Mára az sem baj, ha 1-2 órával később megyek csak aludni, reggel fitt és éber vagyok.
A férjemnél a vegán életmód a pikkelysömörét gyógyította meg.
Az elsö vagyok: krónikus vesegyulladásom megszünk (átlag egy-két havonta elöjött, antibiotikumra javult, de meg nem szünt),a fejfájásaim (heti 2-4 alkalommal, látszólag ok nélkül, az orvosok szerint) megszüntek, a vérnyomásom normális a 160+ helyett, a koleszterinszintem optimális, az emésztési zavarok (folyamatos felfújódás, hasgörcsök) megszüntek, az izületi fájdalmaim elmúltak, a vérképem az orvos szerint "tökéletes", sokkal többet tudok mozogni, nem vagyok állandóan fáradt, a gyakori rossz hangulatom elmúlt, szóval elég sok gondom volt, de ezek gyakorlatilag rendbejöttek.
Szóval nekem megérte, és eddig nem érzem, hogy hiányozna a hús, tejtermékek vagy a tojás, nem is kívánom ezeket.
Kérdező, azért a heti 1 húsevés elég messze van a veganizmustól (s szerintem az igen gyakori húsevés, nem bírnám, pedig most már vega sem vagyok). De amit írtál, az remek, próbáld ki s csökkentsd, ha neked az jólesik, ez teljesen egyedi. Nekem a hús és a laktóz akár teljes elhagyása teljesen problémamentes, de a növényi étrend szinte lehetetlen.
Rengeteg emberről olvastam már, hogy vegaként vagy vegánként sokkal jobban érezte magát. Nekem fizikailag teljesen mindegy, hogy eszem-e húst s milyen gyakran. Sok-sok évig próbáltam a kevés, a sok (heti 1-2) és a nulla húsevést is, semmi különbséget nem tudtam felfedezni, csak lelkileg nem bírom a sokat. A táplálkozásom más fontos jellemzői (kalóriagyenleg, szénhidrátbevitel) nagyságrendekkel jobban számítanak.
Nyilván számít, milyen gonddal kezd neki az ember, milyen az előző és a vegán étrendje. Tuti van, amikor egyszerűen pl. a több zöldség és kevesebb cukor ad változást, pedig ennek semmi köze a húsevéshez. De aki a húst tortákkal pótolja, annak lehet problémája...
én 16 évesen kezdtem bele a növényi alapú étkezésbe, fél évig elég komolyan is műveltem az egészet. ez a váltás meg is látszott rajtam, fogytam tőle egy keveset - bár ezt inkább annak tudom be, hogy mindenevőként is keveset ettem, így meg fél évig teljesen vegánként (+ még "kísérletezgettem" az egészséges ételekkel) normális volt a súlyvesztés. fél év után lassan visszaépült az étrendembe a házi tojás és a tejtermékek, de eztán sem fogyasztottam túl sokat belőlük, csak már ritkábban kerültem ki őket otthon, étteremben. egészségügyi okokból kezdett érdekelni a növényi étrend (zavaróan ingadozó volt az emésztésem, anyagcserém. 3 napig rendesen mentem vécére - 2-3 napig egyáltalán. ez szőrnyen frusztrált, azért is kezdtem bele. bár ez is sokat segített rajtam, mára már rájöttem, hogy a tökéletes anyagcserémhez a cukor és liszt tartalmú ételek csökkentése is szükséges.)
egyéb változást nemigazán vettem észre. és igazából úgy érzem nem is tudnék húst enni. sokan mondják, hogy biztos kívánom, de sőt, be nem tudnám tenni a számba. nem az íze miatt, hanem amiatt, hogy tudom mit eszek.
én egyszerűen jobb embernek érzem magam ettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!