Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Ha a vegetáriánusok azért nem...

Ha a vegetáriánusok azért nem esznek húst, mert az élőlény voLt, akkor növényeket miért esznek?

Figyelt kérdés

2018. jún. 23. 23:58
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
64%

"...gyárilag mindenevőnek gyártott szervezetével..."

Mégis KI gyártotta neki ezt a terminust? Szerinted a szervezet elgondolkodik, hogy brokkoliból vagy farhátból fedezi a napi metionin szükségletét? Vajon a szervezet elgondolkodik, hogy "hé, nekem nem jó a salátából az E-vitamin. Tojásból akarom kinyerni." Rendkívül tudománytalan ez a hozzáállás. A makrók számítanak, semmi más. Innentől kezdve igenis az a fő kérdés, hogy lehet-e vegán/vegetáriánus étrenddel egészségesen élni, és a tudományos kutatások csaknem egybehangzóan azt bizonyítják, hogy lehet. Az összes fentebb linkelt kutatás erre mutat rá, a többi csak terelés és spekuláció. Kezd önismétlő lenni a dolog.

"...a vegánság nem alapjellemzője az emberi fajnak..."

Alig voltak olyan korszakok a történelemben, amikor a jelenkorihoz hasonló mértékű lett volna a húsfogyasztás. Még a múlt század elején sem volt ennyire túlzó. Nagyapáink megették a húst, de volt úgy hogy csak hétvégére jutott egy kevés. Vagy csak 2-3 naponta jutott tojás. Nem volt szokatlan az, hogy napokig vagy akár hetekig egy általuk megtermelt növény (mondjuk zöldbab) volt a terítéken. Azt egyébként nagyapánk példáját látva készséggel elismerem, hogy nem okvetlenül lesz valakinek rosszabb az egészsége attól, ha nem tisztán növényi táplálékot fogyaszt, de ha a mérleg egyik oldalán van a mai modern táplálkozás a túlhúzott húsfogyasztásával, és a másikon a veganizmus a rengeteg növényfogyasztással, akkor egyértelműen a mai, mindennemű természetességet nélkülöző táplálkozása a nagyobb hóbort.

"De mit keres ez a vega/nem vega párbeszédben?"

Akkor magyarázd el, hogy pontosan mit akartál ezzel mondani: "...azért lett ember, mert felhasználta a környezetét a saját életben maradásáért."

Itt mit állítasz? Én azt olvastam ki belőle, hogy azt állítod, hogy mivel lemászott a fáról, vadászni kezdett, és ezáltal fejlődött, az a mai jóléti/kényelmi körülmények között is igazolja a felesleges (!) öldöklést. Erre hoztam a háborút, hogy a technológiai vívmányok ott sem igazolják az öldöklést. Egy gondolatkísérlet: tételezzük fel, hogy hatalmadban állna meggátolni minden háborút, aminek eredményeképpen nem lesz olyan lendületes a technológiai fejlődés, sem az orvostudomány fejlődése. Meggátolnád?

"Meg tudod enni, de nem tudod megemészteni (cellulóz)"

Érdekes módon a tejjel kapcsolatban ez nem merül fel benned. Rohadt kevesen tudják jól emészteni, de azért vígan tömi magába mindenki. Papírt a népnek! Mindenkinek ingyen papírlevest!

"...a vegák (ön)korlátozzák magukat..."

Ez csak a te szótáradban olyan pejoratív szó. Önmérséklet kell sok rossz szokás letételéhez. Akár egy negatív gondolati séma elhagyásához is az kell. Még egyszer leírom: a szervezet nem ételtípusokban gondolkozik. Eleve nem is gondolkozik, csak kinyeri a működéséhez szükséges makrotápanyagokat az ételből. Mindegy, hogy miből, amíg megvan benne minden szükséges tápanyag. Az igazi önkorlátozás a jelenkori átlagember étrendjében van, márpedig a legtöbben egyáltalán nem tervezik meg a makrotápanyagaikat. Az igazság az, hogy egy mindenevő étrendűnek és egy növényevő étrendűnek is oda kell figyelnie a bevitt makro- és mikrotápanyagokra.

Erre tényleg kíváncsi vagyok, nem válaszoltál rá:

"...az ő termesztése, tartása, nemesítése nélkül ezek az állatok/növények nem is léteznének." Mit állítasz ezzel a kijelentéssel? Ez önmagában véve csak egy alapfeltevés. Mi következik ebből?

2018. jún. 27. 15:02
 32/36 anonim ***** válasza:
63%

Egyébként marha sok dolgom lenne még ma, de ehelyett itt szájkaratézok veled. :D Szerintem lenne lehetőség egy értelmes konszenzusra, és ehhez csak két dologban kell egyetértenünk. Szerintem nem olyan meredek állítások.

1) Egy jól megtervezett növényi alapú étrendet követve ugyanolyan egészséges tud lenni egy ember, mint egy jól megtervezett mindenevő étrendet követve.

2) A mindenevő étrendre is ugyanúgy oda kell figyelni, mint egy vegán étrendre.

Ezen kívül minden más tényleg csak morális kérdés, és vissza lehetne kanyarodni oda, amit a kérdező kiírt.

2018. jún. 27. 15:20
 33/36 anonim ***** válasza:
17%

Helló!

A #32 bejegyzésednek minden szavával egyetértek. Zárjuk le. :)

Üdv.

2018. jún. 28. 09:26
 34/36 jani273 ***** válasza:
78%
azok is halott novenyt esznek. Mindegy hogy hus vagy noveny, a szervzetnek kell a kaja es a gyomor mindent meg emeszt ami belemegy. Ugyhogy azok halott novenyte esznek mi meg halott allatokat. semmi rossz egyikbe se, csak eppen ki mit szeret. Veganok ugy tunik kicsit psycho nepseg, de hat azert erdekes a foldunk mert mindenki mas.
2018. jún. 28. 09:34
 35/36 anonim ***** válasza:
0%

#30: Az ember igen jól hasznosítja a növényi ételt. Különben a vegánoknak ipari mennyiségű növényt kéne enniük, ez pedig nincs így. Nézd meg a táblázatokat, mennyi energiát képes adni a növény. Nincs ezzel gond. Mi nem füvet eszünk, azzal bizonyára bajban lennénk...

A szakértők pedig már kimutatták azt a kicsit sem meglepő dolgot, hogy adott földterület sokkal több embert ellát, ha növényt eszünk és nem állatot, hisz az hatalmas veszteség, hiába hasznosítja jól az állat az ételt, ha egyszer arra megy el nagy része, hogy él, nemcsak arra, hogy növeszti a húst. Legfeljebb ott éri meg állatot enni, ahol olyan rossz a föld, hogy csak kórók nőnek, amivel az ember a világon semmit nem tud kezdeni, pl. a kecske pedig elvan vele, csak ugye, ott az a veszély jelenik meg, hogy elfogy a növény, erodálódik a talaj és pusztaság lesz a helyén. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű és fajta állat legyen.

A többi dolgot tekintve a 62%-os prímán válaszolt, jobban, mint én tudtam volna :)

Mi a baj az önkorlátozással? Természetes, hogy korlátozzuk magunkat, a saját érdekünkben. Ez direkt jó. Nem látom be, miért élne egy mindenevő teljesebb életet, a saját szempontjából, persze. A legtöbb vegán számomra nem tűnik úgy, hogy szenvedne, de tűri, mert szegény állatok és ökolábnyom és bűntudat. Jókat esznek, beviszik a szükséges tápanyagokat... Én nem vagyok vegán, de jobb időszakaimban sokkal jobban korlátozott az étrendem, mint az övék. Akkor érzem magam a legjobban, de azért az az optimális, hogy néha lazítok. Úgyhogy ezt teszem. Az életem teljességét ez nem befolyásolja.

2018. jún. 28. 16:17
 36/36 anonim ***** válasza:
11%

"A legtöbb vegán számomra nem tűnik úgy, hogy szenvedne, de tűri, mert szegény állatok és ökolábnyom és bűntudat."

Mivan? :)))

Ha nem szenved akkor mit tűr?

Jó lenne ha a vegák leállnának a hittérítéssel.

Az ember túlnépesedése az eredendő probléma, a föld lakossága exponenciálisan növekszik. Ha valamilyen mágikus módon áttérítesz mindenkit növényi táplálkozásra, csak 10-20 évvel odázod el a katasztrófát....

Fenntarthatóan Kb tizede-huszada ennyi embert bír el a bolygó. Akár vega akár mindenevő.

2018. jún. 28. 17:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!