Ha a vegetáriánusok azért nem esznek húst, mert az élőlény voLt, akkor növényeket miért esznek?
Semmilyen komoly meglepetés nincs.
Az, hogy a növények képesek érzékelni, hogy valami pusztítja őket, és beindítják a regenerációt vagy jeleznek a környezetüknek továbbra is vegetatív viselkedés, semmiféle értelemre, érzelemre vagy fizikai érzékelésre nem utal.
Nyilván nem érez ugyanúgy egy növénty, de tudod mit? Nem érdekel, ha a növény szenved és hangtalanul sír, akkor sem fogok éhenhalni :)
Sosem értettem ezt az igen gyakori értetlenséget. Aki azzal jön, hogy ah, minden élőlény érez és fáj neki a halál, annak MINDEGY, hogy mit eszik, salátát, csirkét, disznót, kutyát vagy embert, mert mind élőlény?
Nekem még az se mindegy, hogy az intelligens, játékos, kedves disznó vagy egy hal (a hal nekem kb. növényszinten van empátiámat tekintve, nem mintha attól még enném. ez ilyen egyedi dolog, jogom van hozzá, de nem is tudom befolyásolni, hogy mit sajnálok és mit nem. elvből a halak kínzását is ellenzem, csak nem érzek velük együtt. egy fontos gyökere átvágása miatt haldokló meggyfát sokkal jobban sajnálok, mint egy szardíniát).
Valamit ennünk kell és valahol meg kell húznunk a határt. Mindenki meghúzza, kivéve esetleg pár lelkes kannibált vagy olyan ételt evőt, amihez nem kell élőlényt ölni. Miért baj, hogy sokan az állatok és a növények közé teszik a határt? Teljesen logikus, én is szakadékot látok eme ponton. Nekem a kutya/macska/majom/tengerimalac és a disznó közötti elég tipikus választóvonal hiányzik, illetve gyenge. A disznó is egy jó kis társ lehet az embernek, intelligens meg minden, a tengerimalac sokkal logikusabb étel, ha belegondolok... Hús - hús. Az ember elválasztása már érthető számomra is, de hogy a mi kultúránkban mit szoktak kedvencként tartani...? Az nem annyira érdekel.
A disznóhús majdnem az egyetlen hús, amit szeretek. De az állat fejlettsége miatt ezt pont nem akarom enni, akárhogyan is tartották. Még jó, hogy annyi más opció van.
Egy növényre drasztikusan máshogy nézek, mint ahogy egy disznóra gondolok. Hogy ez miért fura bárkinek is, fel nem fogom.
Az, hogy a növények képesek érzékelni, hogy valami pusztítja őket, és beindítják a regenerációt vagy jeleznek a környezetüknek [...] semmiféle [...] fizikai érzékelésre nem utal.
----
Ez egy logikailag hibás állítás: ha a növények érzékelnek, akkor erre csak fizikai (ill. biokémiai) érzékelés útján képesek.
Itt egy film "húsevő" (helyesen: állatokkal táplálkozó) növényekről:
https://www.youtube.com/watch?v=MnY_cCRELvs
Az, hogy fizikai (ill. biokémiai) érzékelés történik, nyilvánvaló. Persze nem központi idegrendszer által történik az érzékelés ill. van vezérelve a (válasz)reakció, de az már egy filozófiai kérdés, hogy milyen mértékben "tudatosul" a növény megfelelő biológiai struktúráiban az, hogy zsákmányállat került a "szájába" és ezért "zárja be azt", hogy táplálékhoz jusson.
A növények (meg)éreznek, és kommunikálnak egymással. Ez régóta ismert. Majd rákerestek.
A vegák meg azért nem esznek húst, mert így döntöttek.
Én imádom a húst, de annyira tisztességtelennek tartom az állattenyésztést, a húsipart, hogy egyre többet gondolok a hús elhagyására.
Igazából nem ez a megoldás, hanem az ésszerű beosztás, és egy iszonyatos nagy segberúgás/kúrás/ a tenyésztő és feldolgozó iparnak.
Ne áltassuk magunkat, az élet öl, hogy élhessen, de soha nem lelketlenül.
Nagyon keményen, szétcsapnék közöttük.
13: "Nem érdekel, ha a növény szenved és hangtalanul sír, akkor sem fogok éhenhalni :)"
Helyes hozzálállás, annyi hogy én kiterjesztettek az állatokra is ;)
"Helyes hozzálállás, annyi hogy én kiterjesztettek az állatokra is ;)"
Helyes hozzáállás, annyi, hogy én kiterjeszteném még emberekre is. De nyugi, csak olyanokra, akiknek nincs meg a nyolc általánosuk.
"Egy növényre drasztikusan máshogy nézek, mint ahogy egy disznóra gondolok."
Már Willis bátyó is megmondta : Az élet mindig drága.
"Hogy ez miért fura bárkinek is, fel nem fogom."
Mert nem érted Willis bácsit.
Remélem ezt, az átvitt értelmű írást érted.
" Azért mert jelenleg ez a divat. Mind úgy néz ki, mint egy tápos csirke, semmi erejük, energiájuk. "
Csak nem a mélyen tisztelt Hokai úr trollkodik már megint? Nem unod még? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!