Ha datolyával szeretnék valamit édesítenii cukot helyett, akkor azt hogy kell?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Gondolom, úgy van, mint a többi édesítővel (általánosan értve a szót): az egyéni ízlésed, érzékelésed alapján édesíts.
A datolyák sem egyformák, de az emberek ízérzékelése sem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A datolya nem lehet édesebb, mint a cukor. Lévén, hogy a cukortól édes ennyire... A benne lévő természetes cukor viszonylag kis mennyiségű, ezért kell mesterségesen felturbózni.
Mondjuk, szőlőcukorból készült sziruppal van édesítve, ami, ha jól tudom, édesebb, mint a répacukor, azonos tömegre számítva.
Ha datolyával édesítesz valamit, az kb. olyan dolog, mint sósmogyoróval sózni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A datolya magot körülvevő édes gyümölcshús 60 -70 százalék gyümölcscukrot tartalmaz, tehát olyan, mint egy természetes lekvár.
A #2. Válaszoló pedig olvasgasson egy kicsit a datolyáról, mielőtt ilyen ostobaságot ír.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A #3 hozzászóló is olvasgasson mégtöbbet:
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
# 3
Nem kell ám minden hülyeségnek bedőlni.
Ha eleve 2/3 rész cukorból állna, akkor ugyan miért kellene cukorsziruppal felturbózni?
Nézd csak meg:
"Összetevők: datolya, glükózszirup"
Én szoktam aszalt gyümölcsöket készíteni glükózsziruppal felturbózva, szóval van tapasztalatom a témában. Még teljesen semleges ízű dolgokat is mézédessé tudok tenni. Pl. termelek jujubát, amit kínai datolyának is neveznek. Íze nem nagyon van. Némi főzés cukorszirupban (pont, ahogy a Youtube-filmeken készítik az arabok az aszalt datolyát), pár nap aszalás a radiátoron, és kinézetre meg édességre is datolyához hasonlít a termékem:
Ezért bátran merem állítani neked, hogy a datolyában lévő cukor harmada-fele hozzáadott glükóz, nem a gyümölcsben lévő cukor.
Érdekes módon, a tipikus néphülyítő "vedd meg tőlem oszt naggyon egészséges leszel" oldalak általában lehagyják az összetevők felsorolását, pont, mert benne van a cukor:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!