Mit esznek azok akik vegánok?
Millió dolgot, a vegán étrendet nem tartom valami megszorítónak...
Ha én lennék vegán, akkor majdnem teljesen kiesne a száraz hüvelyes, a gabona és a gyümölcs se lenne sok. Na, ez már durvább s a fő ok, hogy maradok a mindenevésnél, legalábbis egyelőre (nagyon sok szól a növényi étrend mellett, ha nem is tartom egészségesebbnek, mint egy jóféle mindenevő étrendet. vannak más szempontjaim is).
S van, aki napi 20 gramm szénhidrátot visz be vegánként, évekig. Kristályos borzalom, ha engem kérdezel, én paráznék, hogy megbetegszem meg különben is, ez extrém vad (semmi zöldség nem fér bele szinte, milyen vegán az, akinek annyi elég? a fehérjebevitel hardcore fokozaton van), de léteznek ilyenek. Ehhez képest egy nyersvegán vagy pláne rendes vegán mindenfélét eszik :D
Zöldség (közte a hüvelyesek és amit nem sorolok ide, de van, aki igen, a krumpli), gyümölcs, gabona, olajos magvak, növényi zsírok... Széles a kör. Van vegán süti is (még a nyersvegánoknak is vannak nemsütijeik, finomak, tartalmasak, torta formában is gyárthatók), a péksütik nagy része pedig eleve növényi... Édes és sós kásák, krémek, miegymások.
A vegánok kreatívak, még habcsókjuk is van, amióta rájöttek, hogy a csicseriborsó leve felverhető...
NYILVÁN nem élnek zöldségen, hogy képzelted ezt? Te nem szoktál gyümölcsöt vagy rizst, kenyeret enni, esetleg borsófőzeléket vagy diákcsemegét? Az mind növényi.
Vannak vadhajtások, pl. a gyümölcsevők, de az nem egészséges. De egy ideig lehet rajta létezni. Nekem nem menne, nekik igen. Úgyhogy csak mert neked elképzelhetetlen sok ételcsoport kihagyása, másnak lehet teljesen természetes és kívánatosabb, mint a mindenevés.
Nem a kcal a gond a zöldségeknél, simán be lehet vinni belőlük rengeteg kalóriát, főleg, ha zsír is van mellé. Akinek 1 kiló zöldség is sok, annak persze nehéz, nekem az igazán minimális mennyiség, az ebéd egyik fogásának épp elég. Zöldségből egyszerűen mennyiség kell :D S vannak kalóriadúsabbak, pl. a zöldborsó, ami még fehérjét is eleget ad, bár az aminosavkomplexe nem jó önmagában.
Sok vegán utánzat van, amiknek a fogadtatása vegyes. Egyesek imádják a műsajtokat, műsonkákat, mások szerint pocsékak, inkább esznek tisztességes, növénynek látszó növényeket. Én pl. tudom, hogy nincs a világon semmi, ami hasonlíthat húsra, tojásra, tejtermékre, csak az igazi. De a szerepkört lehet mással is hozni. Növényekből vagy gombából kiváló fasírtok készülnek, amik teljesen más ízűek, mint a húsos, de ez semmit nem von le a finomságukból. Persze a tápanyagtartalmat is kell nézni, nem azért eszünk, hogy jólessen és kész...
A vegán=zöldségevő, már sokszor tapasztalt hozzáállást azért sem értem, mert rengeteg ismert növényi étel van. A paprikáskrumpli is az, ha nincs benne hús (én sosem szerettem benne, csak elrontja), a káposztáskocka is, ha durumtésztás, ami nem egy nagy különlegesség manapság... Zöldségételek, főzelékek... Feltétnek ugyanúgy jók a zöldségfasírtok, mint valami állati étel.
Annyira sok vegán van, lépten-nyomon lehet látni vegán ételeket, igazán nem tudom, mennyire kell kő alatt élni vagy szuper ignoránsnak lenni ahhoz, hogy valaki azt higgye, hogy a vegánok növényeket esznek. De aki tudja, mik a növények (s a gombák, algák) s mik az állatok, s miből lesz mi, az amúgyis eljuthat odáig, hogy a rizibizi egy vegánnak is megfelel. Bár a vegyes zöldséges köles sokkal jobb szerintem :)
Köszönöm szépen a válaszokat! ☺️
Én meg azt nem értem miért zavar valakit ha felteszek még egy ugyanolyan kérdést?! Nem alszol emiatt vagy mi? de most komolyan...
Mondjuk én se nagyon.
Most őszintén, milyen lehet már az, hogy se tej, se tojás, se hús, se méz???
"Most őszintén, milyen lehet már az, hogy se tej, se tojás, se hús, se méz???"
Kereső motor→vegán receptek→főételek/levesek/sütemények
A tejet és a tejes ételeket nem kell kihagyni, annyi, hogy helyette növényi tejet és növényi tejszínt használsz. Akinek drága a bolti, az könnyedén készíthet magának 250Ft liter zabtejet, kb. 5 perc munkával. Vagy tejszínszerű cuccot lenmagból.
Hacsak nem eszik valaki mindennap tojásrántottát vagy tükör tojást, akkor észre se lehet venni a hiányát.
A nyers húsnak nincs semmilyen íze. A fűszerezés és pácolás miatt lesz ízes. Ugyanazzal a fűszerezéssel ugyanolyan finom vegán ételeket lehet készíteni, annyi, hogy másabb lesz a textúrája. Bááár külföldön már sikerült olyan növényi burger készítményt létre hozni, amit nem lehet megkülönböztetni a hús-alapútól. A neve Impossible Burger.
Méz. Az emberek döntő többsége nem eszik mindennap mézet, szóval nem tudom, mi olyan elképzelhetetlen benne?
De amúgy azt a legkönnyebb reprodukálni, egy sűrű, ragadós, magas cukortartalmú löttyi nem ördöngösség.
"van, aki napi 20 gramm szénhidrátot visz be vegánként, évekig. Kristályos borzalom, ha engem kérdezel, én paráznék, hogy megbetegszem"
20 gramm szénhidrát, az 180 kcal. Ez még egy ketogén diétánál is belefér, ami egy "no carb" étrend.
Illetve egy átlagos nyugati ember csak egy reggelivel bevisz, csak finomított kristálycukrot ilyen mennyiségben.
Azért napi egy alma, vagy 5 deka babtól, nem leszel beteg.
A szénhidrát az izmaink elsődleges üzemanyaga. Nagy intenzitású edzést zsírból nem lehet fedezni.
Ami egészségtelen szénhidrát, az a finomított cukor, fehér liszt, rizs és társaik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!