Vannak olyan vitaminok amik csak halakból és húsokból beszerezhetőek?
Úgy, hogy vitaminokat szed kapszula formában :D
Én nem vagyok vegán/vegetáriánus, de én is szedek
-C-vitamint
-D-vitamint
-ásványianyag komplexet
-B-vitamin komplexet
-Q10-et
-halolaj kapszulát
Nincs, mindent be lehet vinni növényekkel vagy a szervezet megtermeli. Általában a B12-t szokták felhozni, de aki így tesz az alul informált. Ugyanis a B12-t nem állatok produkálják, hanem egy talaj baktérium. Az állatok is úgy tudnak hozzá jutni, ha földes növényeket esznek. Továbbá a természetes, sterilizálatlan ivóvíz is nagy mennyiségben tartalmaz.
Ami poén, hogy a nem biogazdaságokban az állatok se jutnak hozzá, ezért nekik is kiegészítővel kell pótolni. Szóval aki húsfogyasztással viszi be többnyire az sem természetes forrás.
Több lehetőség van,lehet tablettában pótolni, vagy ha az nem fekszik, akkor többféle élelmiszer tartalmazhat hozzáadott B12-t, pl: margarin, rizstej. Illetve pezsgőtablettában is be lehet vinni. Az állatok nem esszenciálisak hozzá.
Az omega3 több növényi forrásból, főleg magvakból, olajokból is bevihető, de valóban nem olyan, mint ami a halban van, az sokkal jobb omega3.
DE! Itt is mindig elfelejtik megemlíteni, hogy a halban levő omega3 az algafogyasztás során kerül az állatba, tehát mégiscsak van ugyanolyan omega3 forrás, algaalapú. Húsevőként is érdemesebb ezt választani, hisz tisztább, mint a halfeldolgozás során szó szerint a szemétből, melléktermékből kinyert olaj.
3féle omega3 zsírsav létezik, növényiben csak az ALA található meg, és az egyén fiziológiájától függően tudja 3-8 % os arányban átkonvertálni a másik kettővé, aminek most nem ugrik be a neve.
Ha valaki nem visz be csak AlA-t akkor a szervezete adaptálódik és javul az átalakítás hatásfoka.
A halban mind a 3 megtalálható, viszont csak a tengeriben, mert a tengeri hal eszik olyan algákat, amik gazdagak Omega3ban. Heti 2-3 alkalomnál több tengeri halevés nem ajánlatos. Továbbá ha valaki nem szereti a halat, vagy nem fogyasztja rendszeresen ugyanúgy el van vágva.
Ami nekem járható út a lenmag és hogy naponta fogyasztok diót. Ami nemcsak, hogy omega3-ban gazdag, de az omega3 és omega6 arány is ideális benne. Ugyanis ha nem 1:3-1:5 körül van az arány, az szívbajokhoz vezethet.
Továbbá kerülöm az olaj használatát, ami gyorsan növeli az omega6 arányát. (A lenmagolaj az kivétel ez alól, de azt se használok)
Magyarországon 1:8 hoz az átlagos arány tudomásom szerint.
Nincs.
Előttem szólók elég jól leírták.
Két vitamin maradt ki, amiken állandóan hisztiznek a mindenevők, és aduászként szeretnek hivatkozni rájuk:
D vitamin: napfény hatására keletkezik a bőrben. Élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségű d vitamin található, és az is hőkezeléstől roncsolódik.
K2 vitamin: Ezt pedig a bélbaktériumok is előállítják, élelmiszerek közül a legjobb forrása a natto.
Bónusz:
Koleszterin: Ebből pedig a máj termeli meg a szükséges dózist.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!