Vegánok és laktóz vagy tejcukorérzékenyek használják.
Főzéshez levesekbe, desszertekbe, kávéba vagy csak úgy magába.
Otthon is elkészíthető és az sokkal olcsóbb még a bolti tehéntejnél is.
Valamilyen szinten mindenki allergiás a tejre, nem véletlenül nem fogyasztja semmilyen élőlény az állatvilágban sem, csak egy darabig kiskorában. (Igen, megissza a macska, meg a sün meg gondolom más állatok is, ha elé rakod, de nem egészséges nekik sem, minimum szétfossák magukat tőle.)
Mindenre használom, amire amúgy tejet használnék, de amúgy leginkább a kávéba, más tejes dolgokat ritkán csinálok.
Nem iszom tejet. Nem vagyok laktózérzékeny, de nem ideális számomra, érzem, hogy nem az igazi. Etikai problémáim is vannak a bolti tejjel (házit nem is tudok szerezni, igaz, rég nem próbáltam), túl romlandó is (az UHT-s ízét ki nem állhatom)... Kismillió okom van rá, hogy növényi alternatívát válasszak.
Igazából nem rajongok a rizstejért, egyszer készítettem, filléres, egyszerű s végülis ízletes italba (kávé, kakaó) elmegy, de én inkább kókusztejet, máktejet, répás szezámtejet iszom, azok is olcsók, de tartalmasabbak, zsírosak (sosem szerettem a zsírszegény tejet, 3,5-5% az igazi, bár a jelenlegi növényi tejeim alatta vannak, most épp hígabban iszom őket).
Magában, illetve bizonyos dolgokhoz (puding, madártej, pogácsa) alkalmazom a növényi tejeket. Kávéba inkább tojást és vajat teszek, s ha az egyszerűség kedvéért mégis növényi tejet, akkor sem gabonatejet, mert kávéban jobban szeretem az édesebb, zsírosabb tejpótlékot. De ha választanom kéne valahol, ezzel együtt is inkább a rizstej, mint a tehéntej.
Régen még ittam bolti vaníliás rizstejet, azt kedveltem, finomabb volt, mint a sajátom. Enyhe íze van, de az nem baj. Mert az olajos magból készülteknek elég jellegzetes ízük van, ami bizonyos esetekben bekavarhat.
#7 Pedig így van akkor is, ha lepontoztok. A rizsitalban kb. tizedannyi csak a fehérje, mint a tehéntejben. Itt egy cikk, amelyben az érdeklődőbbek megnézhetik a pontos adatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!