Vegetáriánusként milyen vitaminokat, ásványi anyagokat, stb. kell pótolnom?
A vegan-ok nem fogyasztanak, nem a szájukon, hanem a gazdasági értelemben, nem is vásárolnak semmit ami állati eredetű... nem vesz bőrcipőt, nem vesz lószőr ecsetet, se gyapjú takarót...
Aki pusztán növényi étrenden van, de másra nem figyel, az max divatból használja a vegan szót, de még a jelentésével sincs tisztában..
#11
„ Így fejből K2-vitamin pl. biztos, hogy pótlandó, ez kell a kalcium csontokba való beépüléséhez, viszont ez csak állati forrásból nyerhető. „
Tényleg? A savanyított káposzta (és úgy általában a savanyított zöldségek) és a japán natto (szójabab és megerjedt baktériumból áll) rengeteg k2 vitamint tartalmaz, utóbbiból 100 g-ba 1000 mg k2 vitamint találunk.
„ Amennyiben valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű termékeket, sőt tejet és tejterméket sem, mindenképpen gondoskodnia kell kalciumpótlásról. „
A mák, a szezámmag, feketeszeder, csalán, káposzta és spenót sokkal jobb kálciumforrások mint amiket az állati eredetű cuccokból be tudnánk vinni…
„ A hús elhagyása vashiányhoz is vezethet „
Hát, a a legutóbbi vérvételem eredményei nem ezt mutatják: mindenevő koromban a 'serum Vas' értékem 11.2 volt, most rejtélyes módon 16.8…
Egyébként pár nagyon jó vas forrás: szeder, teljes kiőrlésű gabonák, szőlő, rizs, banán, dió, mogyoró, mángold, pitypangsaláta stb
„ A vas felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely leginkább friss zöldségekben és gyümölcsökben található, de tudni kell, hogy a főzéssel nagy részük tönkremegy. Jó C-vitamin forrás még a homoktövis és a petrezselyem is. „
Legtöbb a csipkebogyóban van, de egyébként kisebb-közepes-nagyobb mennyiségben minden feldolgozatlan gyümölcsben és zöldségben megtalálható.
Az én lakóhelyemen még magas vastartalmú forrásvizek is vannak…
„ A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket. „
Ahhoz képest, amennyi tejterméket fogyaszt a nyugati társadalom, februárban átlagosan mégis nagyon alacsony a társadalom D-vitamin szintje. Miért? Mert manapság nem divat, a napon tartózkodni 20-30 percet (májustól októberig 10 percet), hogy elegendő d vitamin tudjon termelődni.
„ A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni például szójalecitinnel, barnarizzsel.
A probléma csak annyi, hogy mivel a fő forrásai: a fehér halak, a tej, a tojás, a joghurt és a húsok, ezt egy vegán nem veszi magához, így előfordulhat, hogy vitaminkészítményt kell szednie. „
Természetes módon történő B12 bevitel nagyon ritka – teljesen mindegy, hogy milyen étrenden élsz - , mert az ember az állattenyésztéssel tönkretette a talajt. A B12-t pedig a talajban és az egészséges (!) emésztőrendszerekben élő mikroorganizmusok termelik, viszont a tönkretett talajban (permetezés, monokultúra) és a tönkretett emésztőrendszerekben (antibiotikumok, gyógyszerek, tartósítószerek, permetszerek maradványai stb) a mikroorganizmusok nem képesek megélni. Emiatt a B12-t laboratóriumokban tenyésztett baktériumok állítják elő, amit majd fecskendeznek be a haszonállatokban, és így kerül a húsba, tejbe és tojásba… a húsevők ugyanúgy szintetikus b12-t visznek be, mint a vegánok többsége.
A vitamint „pótlására” vegánként 3 lehetőség van:
- táplálékkiegészítő szedése (szintetikus)
- hozzáadott b12-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, itt érdemes figyelni arra, hogy metilkobalamint tartalmazzon, mert abban van jelen aktív formában, a ciano-kobalaminban nem
- jó minőségű talajban (ami sajnos manapság ritka) termett zöldségek fogyasztása nyersen és mosatlanul, vagy forrásvíz fogyasztása olyan helyen ahol nem permeteznek.. #11
„ Így fejből K2-vitamin pl. biztos, hogy pótlandó, ez kell a kalcium csontokba való beépüléséhez, viszont ez csak állati forrásból nyerhető. „
Tényleg? A savanyított káposzta (és úgy általában a savanyított zöldségek) és a japán natto (szójabab és megerjedt baktériumból áll) rengeteg k2 vitamint tartalmaz, utóbbiból 100 g-ba 1000 mg k2 vitamint találunk.
„ Amennyiben valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű termékeket, sőt tejet és tejterméket sem, mindenképpen gondoskodnia kell kalciumpótlásról. „
A mák, a szezámmag, feketeszeder, csalán, káposzta és spenót sokkal jobb kálciumforrások mint amiket az állati eredetű cuccokból be tudnánk vinni…
„ A hús elhagyása vashiányhoz is vezethet „
Hát, a a legutóbbi vérvételem eredményei nem ezt mutatják: mindenevő koromban a 'serum Vas' értékem 11.2 volt, most rejtélyes módon 16.8…
Egyébként pár nagyon jó vas forrás: szeder, teljes kiőrlésű gabonák, szőlő, rizs, banán, dió, mogyoró, mángold, pitypangsaláta stb
„ A vas felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely leginkább friss zöldségekben és gyümölcsökben található, de tudni kell, hogy a főzéssel nagy részük tönkremegy. Jó C-vitamin forrás még a homoktövis és a petrezselyem is. „
Legtöbb a csipkebogyóban van, de egyébként kisebb-közepes-nagyobb mennyiségben minden feldolgozatlan gyümölcsben és zöldségben megtalálható.
Az én lakóhelyemen még magas vastartalmú forrásvizek is vannak…
„ A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket. „
Ahhoz képest, amennyi tejterméket fogyaszt a nyugati társadalom, februárban átlagosan mégis nagyon alacsony a társadalom D-vitamin szintje. Miért? Mert manapság nem divat, a napon tartózkodni 20-30 percet (májustól októberig 10 percet), hogy elegendő d vitamin tudjon termelődni.
„ A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni például szójalecitinnel, barnarizzsel.
A probléma csak annyi, hogy mivel a fő forrásai: a fehér halak, a tej, a tojás, a joghurt és a húsok, ezt egy vegán nem veszi magához, így előfordulhat, hogy vitaminkészítményt kell szednie. „
Természetes módon történő B12 bevitel nagyon ritka – teljesen mindegy, hogy milyen étrenden élsz - , mert az ember az állattenyésztéssel tönkretette a talajt. A B12-t pedig a talajban és az egészséges (!) emésztőrendszerekben élő mikroorganizmusok termelik, viszont a tönkretett talajban (permetezés, monokultúra) és a tönkretett emésztőrendszerekben (antibiotikumok, gyógyszerek, tartósítószerek, permetszerek maradványai stb) a mikroorganizmusok nem képesek megélni. Emiatt a B12-t laboratóriumokban tenyésztett baktériumok állítják elő, amit majd fecskendeznek be a haszonállatokban, és így kerül a húsba, tejbe és tojásba… a húsevők ugyanúgy szintetikus b12-t visznek be, mint a vegánok többsége.
A vitamint „pótlására” vegánként 3 lehetőség van:
- táplálékkiegészítő szedése (szintetikus)
- hozzáadott b12-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, itt érdemes figyelni arra, hogy metilkobalamint tartalmazzon, mert abban van jelen aktív formában, a ciano-kobalaminban nem
- jó minőségű talajban (ami sajnos manapság ritka) termett zöldségek fogyasztása nyersen és mosatlanul, vagy forrásvíz fogyasztása olyan helyen ahol nem permeteznek..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!