Lenmagtojás bol lehet tésztát gyúrni?
Olyan, hogy lenmagtojás nem létezik. Ami létezik, az a lenmag és a víz, amit akárhogy kevergetsz sosem lesz belőle tojás.
A tésztába egyébként nem szükséges tojás.
A sütemény a zsíradék miatt nem szárad ki.
(Hajtogatott vajas leveles tészta - nincs benne tojás.)
A sok tojást és külön zsíradékot egyáltalán nem tartalmazó sütemények is a zsírtartalom miatt nem száradnak ki - mert a tojás sárgájának igen magas a zsírtartalma.
A tojás hiánya miatt nem szárad ki, sőt, ha pl. kelt kalácsba tojásfehérje is kerül, nem csak sárgája, akkor hamarabb fog kiszáradni.
De bármilyen tésztát levegőn hagysz, az a levegő páratartalmával egyező nedvességtartalmat ér el előbb-utóbb: a puha, nedvdúsabb tészták kiszáradnak, a ropogós, csak lisztet és zsiradékot tartalmazók megpuhulnak.
7-es válaszoló
A hajtogatott leveles tésztában búzaliszt van, ami gluténtartalmánál (magas fehérjetartalmánál) fogva teljesen máshogy viselkedik, mint más lisztek.
Ha sok a zsiradék a tésztában, az biztosan puhább lesz, mintha kevés van, vagy nincs benne, de ez nem egyenlő azzal, amikor a nedvességtartalom miatt puha a tészta.
És egyáltalán nem mindegy, milyen tésztát szeretnél készíteni, keltet, piskótát, száraztésztát, stb stb.
Gyakorlatilag búzalisztből bármelyiket el lehet készíteni tojás nélkül is (még a piskótát is), a gluténtartalom miatt. Ha viszont egyúttal gluténmentesen szeretnéd, akkor a célnak megfelelő különféle lisztkeverékeket kell használnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!