Tudnátok olyan húspótló készítményeket ajánlani, amiket hasonló szaftosan és jó erősen fűszeresen el lehet készíteni mint egy szelet húst és nincs fura mellékíze?
#12 az a helyzet, hogy gomba és gomba közt annyi a különbség, mint csirkehús és ananász közt... ezt így ne jelentsd ki, hogy te a "gombát nem szereted" ezek szerint ismersz 1 féle gombát a több tucat ehető gomba közül...
Itt erdélyben keserűgombát kell venni cigányoktól, annak jól elkészítve olyan az íze, mint egy szelet sült disznóhúsnak.
Tényleg próbálj meg új ízeket kipróbálni. Annyi minden finomság létezik, amit hús helyett lehet enni. És bár nagyon jó a magyar konyha, a helyi ízek reprodukálása mellett nagyon is érdemes nyitni a külföldi konyhák felé is, sokkal változatosabb lesz tőle az életed.
Történetesen én is szeretem az intenzív ízeket, írok néhány kedvencet, hátha neked is bejönnek:
- Amit mi jobbjára indiai konyhának ismerünk (a valóságban leginkább csak Pándzsáb tartományt fedi le) [link] Channa masala, Matar Paneer, dry Aloo Matar, mindenféle dahl stb.
- Chilis bab, burrito tál, tortilla tekercsek
- Vöröslencsés muszaka
- az ájult imám padlizsánja kuszkusszal (vagy ha lusta vagy, ugyanezekből az alapanyagokból egy mártás kuszkuszhoz)
- Hamis lencsegulyás csipetkével (füstölt paprikával vagy füstölt ajvárral), töltött paprika (kölessel és gombapaprikással töltve, sütőben sütve, paradicsomszósszal tálalva), zöldborsópörkölt, tökpörkölt (ezt egy barátnőm szokta csinálni, alaposan fűszerezve), rakott savanyúkáposzta
- grillezéshez padlizsánszeletek, amit később fűszeres ricottával töltesz, héjában sült kukorica, vajjal
- ünnepekre nut roast (dióvagdalt, magfasírt), lencsevagdalt, vöröslencsés gombasült (marhasült helyett) stb.
Mindemellett ráérő idődben érdemes babot, csicseriborsót áztatni, főzni, porciózni és lefagyasztani. Olcsóbb, egészségesebb, mint a konzerv és ugyanolyan gyors elkészíteni ;)
Nem tudom, mikből próbáltad anno elhagyni a húst, ez nekem a magyaros ételeknél príműán működik, legalábbis sok esetben, a többiben a hús helyett tojás vagy zöldség van :)
Paprikás krumpli, rakott krumpli, ezek nekem mindig bejöttek hústalanul (sőt, a paprikás krumplit meg sem eszem hússal. a rakott krumpli érdekes, mert alapból tejfölt sem eszem :D de ha a vegánok is megoldják, akkor az én tojásos-sajtos verziómmal főleg nincs baj), a rizs is jó zsírosan, zöldségesen, hús nélkül... Persze ez ízlés dolga is, nyilván. Évtizedek óta eszem nulla vagy minimális mennyiségű húst, nekem a húst nem pótolja a világon semmi (a bolti ízetlen se, az nekem nem igazi hús), de remekül lehet élni nélküle. A fűszeres, zsíros ételek pedig húsmentesen is bejönnek.
Amibe csak egy kis falat erősebb íz kell, mondjuk sós muffin, ott nagyon jó egy ízes sajt. De semmi nem olyan, mint a jó hús, csak a jó hús.
A legjobban a szejtán fog rá hasonlítani. Ha te csinálod otthon sikérből, akkor már a nyers masszát is tudod fűszerezni.
Ebből pörkölttől rántott szeleten át bácskai rizses szejtánig bármit lehet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!