A vegák/vegánok miért esznek halat?
pláne,mivel a vegetáriánus alapfogalma azt jelenti, hogy nem eszünk döglött állatot. a hal is döglött állat, nem fán, bokorban, földön terem...
a vegán meg pláne, annak az az alapdefiníciója, hogy semmi állati, aminek bármi köze lenne az állathoz, se tej, tejtermék, bőrcipő, semmi.
az ilyen, hogy peszketáriánus, meg szemivegetáriánus kitalált, hülye kategóriák, alapban ellent mond a vegetáriánus/vegán fogalmának.
jó, egyen csak halat, de ne hívja magát vegetáriánusnak, vegánnak meg pláne.
a szemivegetáriánus meg csak simán válogatós a húsevésben...
Kicsit megértem a 24-est, főleg abban, hogy az egyszerűség kedvéért vendégségben vegának nevezi magát (sokan így is kínálni fogják hússal, mert olyanok), de azért ez természetesen hibás elnevezés, ez világos.
Ha én évi egyszer eszem 5 dkg harcsapástétomot, akkor sem nevezem magam vegánnak, hiszen nem vagyok az, húst eszem, a csudába is, csak keveset (fel nem fogom, miért lenne más a hal és a disznó, nekem hús - hús. még a sült szöcske és a kagyló is az, állati hús). Olykor mondtam, hogy majdnem vega vagyok, de ez is idiótán hangzik (s bizonyára magyarázni is kell, szóval sok értelme nincs), olyan, mint a majdnem terhes vagy majdnem halott, még ha én értem is, más nem feltétlenül... Az év kb. 360 napja teljesen vega étrendű, a húsiparért sem vagyok oda, finoman szólva, nem bírom az ipari állatkínzást, de a nem iparit sem. Sokkal közelebb állok a vegákhoz, mint a normál étrendűekhez. Attól még nem vagyok vega, max. időlegesen, de az nem az.
Igen, más ha valaki évi 1 dkg vagy 50-100 kg húst eszik, de egyik sem vega. Sőt, az sem, aki nem eszik húst, de évi egyszer egy őszi teljesítménytúrán megeszik egy zsíroskenyeret (a hétvégén Zircen remek házi zsír volt, mesés. ah, a nem vegaság előnyei, bár a házi lekvárok is kiválóak voltak).
A vegaság definíciójába nem fér bele évi 1 kukac direkt megevése sem, ez van.
Az nem baj, ha nem tudjuk az étrendünket egy szóval jellemezni, millióféle étrend van, persze, hogy nem megy a dolog. Ha nem akarok húst kapni vendégségben, közlöm, hogy nem kérek húst, de ha vega vagyok, vagy nem, de vega napot akarok, akkor vagy kikérdezem őket, mi főtt a levesben s miben sütötték a rántott gombát, vagy óvatosan kezelem kb. az összes ételt, hisz állati zsír a sütiben is lazán lehet.
Ahogy már írtam, magunk hamisan vegának nevezése (bár ha valaki vegának nevezi magát pár napra vagy hétre, amíg vega stílusban eszik, az nekem nem fáj, én nem teszem) még mindig nem jelenti azt, hogy vega ételt kapunk... Úgyhogy nincs sok értelme úgysem.
Nekem nem fáj, nem is akarok vega lenni, csak elegem van a magyarázkodásokból. Most el tudjátok képzelni hogy vega kajákon élek, aztán karácsonykor halat eszem és jön a felhördülés. És ezt még kevésbé lehet megmagyarázni mint a vegaságot. Mert ha nem eszel húst csak szimplán hülyének néznek, de ha te általában nem eszel húst, de évente kétszer halat eszel, akkor meg jönnek azzal hogy miért nem gyakrabban, csirkét miért nem, ha ettől nem undorodsz akkor a sertéstől miért bla bla bla.
Közben én meg csak azért nem eszem húst többnyire, mert nem szeretem és nem tartom egészségesnek, persze a nagyüzemi állattartás etikátlan is. De mivel az egészségem miatt csinálom, ezért azt mondom, van olyan szituáció, hogy inkább hal mint bármi más. Nyilván egy igazi vegetáriánus inkább enne üres kenyeret vagy tésztát mint halat, hát én nem.
Az elnevezést csak azért használom, hogy leszereljem az embereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!