Vegák és vegánok! Sokan azért nem esztek húst, mert borzaszt benneteket a rettenetes körülmények közötti ipari állattartás. De ha mások lennének a körülmények?
Azzal is baj van, ha az állatokat szabadon tartják, jó körülmények között, és a vágás is a lehető legkíméletesebb?
A hagyományos haszonállattartást miért ítélitek el? (Ha elítélitek...)
Az ősember is helytelenül cselekedett, amikor vadászott?
Ha az emberi húsfogyasztást elítélitek, akkor a ragadozó állatokat (akik megesznek, sőt olykor megkínoznak más állatokat), azokat miért nem?
Egyáltalán nem kötözködni akarok, én sem vagyok nagy húszabáló, csak kíváncsi lennék az elvi/motivációs hátteretekre, hogy ki mennyire gondolta végig, hogy miért csinálja ezt az életmódot?
"De mit nem értesz azon, hogy nem a sertés, marha, stb. szintetizálja, hanem egy baktériumból vette fel (eredetileg, de ez ma már NEM ÍGY VAN), és azért található meg benne, mert oltják? Mi ezen az érthetetlen?"
Nem kell rajtuk mit oltani, a természetes bélflórájuk része.
Gondolom a szarvasmarhák növényevősége ellen sem tiltakozol csak mert magától képtelen lebontani a cellulózt, hanem azt is a benne élő bacik oldják meg.
"A B12 egy baktérium"
Ezt hol álmodtad? Ez nettó baromság.
Google a barátod, hogy a B12 vitamin NEM baktérium
"Nem kell rajtuk mit oltani, a természetes bélflórájuk része. "
Nem az állat szintetizálja a B12-t, hanem a növényeken található baktériumok, gombák által került be eredetileg a szervezetébe.
Aki cáfolja, hogy a B12 egy vegyület, amit baktériumok állítanak elő olvasson már utána legyen szíves, analfabétákkal nem vitatkozom.
Tudom hogy baktériumok állítják elő, de ilyen baktériumok élnek normál körülmények között a legtöbb állat emésztőrendszerében.
Pont ezért hoztam a tehenes példát, miszerint a táplálékuk nagy részével nem is tudnának mit kezdeni ha a cellulózrostokat nem bontanák le az emésztőrendszerükben élő baktériumok. Most akkor emiatt talán eloroznád tőle a növényevő megnevezést?
Az előbb véletlenül máshova küldtem el, pedig ide szántam:
A helyzet az, hogy a b12 termelő baktériumok az ember bélcsatornájában is ugyanúgy megvannak, mint a szarvasmarháéban. És pont úgy, mint a marhánál, az embernél is túlságosan hátul helyezkednek el a bélrendszerben ahhoz, hogy felszívódjon a vitamin. A húsban vagy azért van b12, mert hozzáadják, vagy azért, mert a vágóhidakon olyan higiéniás körülmények uralkodnak, hogy a hús fekáliával szennyezetté válik (ez jóval gyakoribb, mint gondolnád, kigooglizhatod a statisztikákat). Na mármost, ez undorító és veszélyes, én inkább maradok a tablettánál. De ha mosatlan zöldséget-gyümölcsöt eszel, akkor ugyanúgy juthatsz hozzá a b12-höz, mint őseink tették, ugyanis az ilyen gyümölcsökön lévő talajszemcsékben is megtalálható a b12 termelő baktérium, és így a vitamin is. Persze van, aki ilyenkor amiatt aggódik, hogy mi minden még, jogos, de pl vegyszermentesen termelt növényekkel akár már be is vállalható. Ami nagyon érdekes, hogy néhány száz évvel ezelőttig szinte senkinek nem volt mindennap hús a tányérján ezen az éghajlaton, sőt, volt hogy hónapokig nem ettek, aztán mégis túlélték valahogy. Húst enni nem kötelező. Milliószámra vannak egészséges vegetáriánusok, sportolok, tudósok, melós emberek stb.. aztán mégiscsak nap mint nap találkozom olyanokkal, akik azt hiszik, hogy a húsevés az embernek kötelező. Hát nem az, remekül meg lehet lenni nélküle. Akkor miért ölnék? Csak az ízért? Elég gyenge indok, rádásul szinte bármilyen izélmény el lehet érni növényi alapanyagokkal is.
Remélem nem értettél félre, nem valami anti-vegánként írtam amit írtam, csak szerettem volna tisztázni, hogy hiába a bacik termelik, attól még ha az állati termékekben mint a máj vagy a tojás, megvan, akkor az teljes joggal nevezhető természetes forrásnak.
Ez a megkülönböztetés nem arra szolgál hogy azon lehessen kötözködni hogy tulajdonképpen mi is termeli az adott anyagot, hanem hogy magában az ételben már eredetileg benne volt (azaz például a tojásba nem utólag kellett injekciózni, hanem már akkor benne volt amikor az megérett a tojóban), vagy mesterségesen, utólag hozzáadott adalékanyag, mint mondjuk egyes gabonapelyhekben vagy energia szeletekben.
"Remélem nem értettél félre, nem valami anti-vegánként írtam amit írtam, csak szerettem volna tisztázni, hogy hiába a bacik termelik, attól még ha az állati termékekben mint a máj vagy a tojás, megvan, akkor az teljes joggal nevezhető természetes forrásnak. "
Utoljára írom le.
1. A tojásban olyan minimális mennyiségű B12 van, hogy napi 30 tojás se elégítené ki a szükségletünket (az oltóanyag a húsban és a belsőségekben szívódik fel)
2. Az a minimális B12, amit pl. a szarvasmarha végbelében megtalálható NEM jelenik meg a májban, húsban, hanem fekáliaként kiürül (ezért is van, hogy az állati ürülék magas B12 tartalmú). A húsban, tejben található B12 az OLTÁSNAK köszönhető.
3. Természetes úton KÜLSŐLEG vitték be eredetileg a B12-t, baktériumok által.
Ennek fényében az állati B12 egyáltalán nem nevezhető természetesnek, hiszen az "eredeti" forrása az ember beavatkozása miatt megszűnt; ami B12 a húsban található,az a mesterséges oltásból származik.
Ha utólag állatokat, élelmiszert vagy akár saját magadat beoltasz x vitaminnal, ásványi anyaggal, az NEM NEVEZHETŐ természetes forrásnak.
AKkor sem, ha szükséges, mert mi magunk tüntettük el a természetes B12 forrást.
"Az a minimális B12, amit pl. a szarvasmarha végbelében megtalálható NEM jelenik meg a májban, húsban"
Hogy ne jelenne már meg? Az állatok bélszakaszában élősködő anaerob baktériumok termelik a b12-t, igen, de nem mesterségesen tömik velük az állatokat, hanem ezek ott élnek természetes körülmények között. Na és hol történik a felszívás? A bélben.
Naná hogy a fekália is nagy mennyiségben tartalmazza, mivel hogy az is onnan ürül, és természetesen koncentráltan jelenik meg benne. De ettől még jelentős részét hasznosítja az állati szervezet!
Gondolkodj már egy kicsit, ha nem így lenne, akkor az ipari tenyésztésen kívül nevelt állatok hogy a fenébe lennének már ugyanolyan jó b12 források? Vagy eleve hogy lehetnének egészségesek egy farmon nevelt állatok, ha a vitamint csak külsőleg lehetne a szervezetükbe juttatni?
Az teljesen jó dolog ha hús nélkül táplálkozol, de nem kellene mindenféle hülye ideológiákat kitalálni még pluszban ennek alátámasztására, pláne a valóságot meghazudtolni. Így is van elég baj az átlagember tanultsági színvonalával, jórészt ezért, mert egyesek hülyeségeket találnak ki csak hogy "igazabbnak" állíthassák be a saját elképzelésüket valamiről, a tömegek meg gondolkodás nélkül elhiszik. És aztán meg lehet csodálkozni hogy ilyen birka népség vagyunk.
Meg lehet nézni itt is, több jó válasz is érkezett, egyik se támadó jelleggel de mind egyszerűen le lett pontozva, csak mert egyeseknek kényelmesebb tévhitbe ringatni magukat, minthogy beismerjék hogy tévednek valamiben, ez annyira gáz!
Ha valaki ennyire igyekszik tudatos lenni a táplálkozást illetően, az pont azt a benyomást kéne hogy keltse hogy az illető sokakkal ellentétben tényleg próbálja is használni az agyát. Erre meg ilyen gyerekes viselkedéssel járatjátok le magatok? Nőjetek már fel!
"Hogy ne jelenne már meg? Az állatok bélszakaszában élősködő anaerob baktériumok termelik a b12-t, igen, de nem mesterségesen tömik velük az állatokat, hanem ezek ott élnek természetes körülmények között. Na és hol történik a felszívás? A bélben. "
A VÉGBÉLBEN NEM TÖRTÉNIK FELSZÍVÓDÁS!! Ezt a hülyeséget honnan vetted??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!