Ok, de nem vagyok akkor a tisztában a vegán fogalmával lehet.
Semmi állati eredetű nem lehet? Vagy még szigorúbbak a feltételek?
Nagyon leegyszerűsítve: vega, aki nem eszik húst, azaz olyat, ami állatok leölésével jár, vegán, aki semmilyen állati eredetű terméket nem eszik, tojást, tejet, mézet sem.
A péksüteményben lehet tej, tojás, az nem vegán.
A lisztet viszont én sem értem.
Köszönöm a válaszokat.
Kész kenyér keveréken láttam, arra értettem hogy "Liszt" de így világos.
Nem tudom komolyan írod-e, de én nem vegán létemre Sem tartom már olyan jó bulinak hogy bőrkabátot vegyek, amióta tudatosult hogy honnan jön.
A baj csak az hogy ha egy jó wolfskin túradzsekit veszek, azt meg alulfizetett modernkori rabszolgákkal csinltatják bangladesh-ben.
Jaja, ezek az aranylelkű vegánok, akik nem vesznek se mézet, se egy tojást sem, mert az az állatok kizsákmányolása, de azért a kínai 10 éves gyerekek által egy marék rizsért összerakott iPhone ott lapul a zsebükben...
Álszent primitív tuskók ezek, nem mások.
Utolsó: ez a hozzáállás a primitív hogy leszólsz valakiket akik sokkal többet tesznek a helyzet javulásáért mint te.
Ha valaki "csak" szelektíven gyűjti a szemetet az inkább ne is csinálja mert álszentség hiszen pl dízel autóval jár?
Hidd el a legtöbb vegán a kihasznált bangladesiekkel is együttérez és próbál tenni is a helyzet javulásáért, sőt ennél többet is tesz pl minimalizmus szerint él hogy ne fogyasszon annyit, zero waste szerint hogy ne termeljen szemetet, mellette lehet tiny house-a, passzív háza stb. Mindig lehet többet tenni.
Nagyon nehéz ezeket egyenként is megvalósítani, pl az én családom vegánná válása egy több éves folyamat volt.
Gratulálok ha te több évtized alatt rögzült szokásokat, sőt szokásrendszereket egyik napról a másikra meg tudsz változtatni. Akkor csináld. De tudod a te isteni képességeiddel az átlag emberek nem rendelkeznek és folyamatosan fejlődnek, tanulnak.
Van aki a sweatshoppokkal kezdi, van aki a vegánsággal. Mindegy mivel kezdi csak csinálja és sose álljon meg a fejlődésben!
Én magam úgy gondolom a vegánsággal érdemes kezdeni mert olyan sokrétű hatása van az ember gondolkodására, érzelmeire. Pl ha egy állatnak sem vagy hajlandó ártani, embernek aztán pláne nem akarsz majd. Ha a környezetet óvod az étrendeddel, idővel más módokon is fogod. Ha az egészséged fontos és azért vagy vegán akkot pl cigizni se fogsz és más módokon is próbálsz egészségesebb lenni (pl sok mozgás, kevesebb alkohol stb)
A legjobb amikor ez mind beindul az emberben egyszerre de persze minden ember más, és akit pl ma csak az egészség része érdekel, szerintem csak idő kérdése hogy "beérjen" a többi is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!