Terhesen vegetáriánusnak lenni? Mit gondoltok erről?
Elöször is ha gyereket akarsz vállalni, akkor várd meg, amíg annyira felnött leszel, hoyg nem a szüleid véleménye a legfontsabb az életedben, mert éretlen gyereknek nem szabad gyereket világra hoznia.
Másodszor, lehetséges vegetáriánusként is egészségesen élni és egészséges gyereket szülni, ha fogyasztasz állati fehérjéket is, márpedig a tejtermékek meg a tojás tartalmazza ezeket is.
Megfelelö étrend mellett semmi bajod sem lesz, sem neked, sem a gyereknek.
De ezt a mostani családod ugyanúgy nem fogja elfogadni, mint ahogy most sem fogadja el a jelenlegi életmódodat. Azonban akkorra remélhetöleg leválsz a szüleidröl és a párod lesz az új családod. Ha ö elfogadja a vegetáriánus életmódot, akkor rendben, ha nem, akkor úgysem lesz tartós kapcsolat belöle, akkor ne szülj gyereket.
2 kiválóan egészséges, gyönyörű kislányom született úgy, hogy vegetáriánus, majdhogynem vegán vagyok (tojást, sajtot, vajat eszek, semmi más tejterméket nem). Sőt, kapaszkodjatok meg, a gyerekek sem esznek ilyesmit otthon (ha kérnek, kapnak nagyszülőknél pl.) - és minden vizsgálaton tökéletes a vérképük, jelentősen kevesebbet betegek, mint a kortársaik.
A WHO álláspontja szerint semmi gond a vegetáriánus, vegán terhességekkel, ugyanúgy oda kell figyelni, mint minden más terhességnél, de ha a vizsgálatokon az értékeid rendben vannak, nincs ok az aggodalomra.
Azokra a szocializmusban nevelkedett emberekre ne hallgass, akik szerint a hús létfontosságú, hiszen régóta tény, hogy nem hogy nem létfontosságú, de kifejezetten káros is.
Konkrétan milyen megoldásokat vársz? Az orvos fel fog világosítani, hogy a terhesség során mely vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok a legfontosabbak, mennyi az a fehérjebevitel, ami ideális. Vegánként a B12-t pótolnod kell majd, és a sok vasat tartalmazó növényekre érdemes lesz ráhasalnod, illetve hüvelyesekre, tofura vagy tempeh-re fehérje szempontjából - ezen kívül semmi különösebb nehézségre nem kellene számítanod. Fontosak az omega zsírsavak, de vegánként ezzel nem lesz gond- elsődleges forrásai az olajos magvak illetve hidegen préselt olajak.
A folsav miatt érdemes mind vegán, mind mindenevő étrenden terhesvitamint szedni.
Ovo-lakto vega vagy, semmi bajod nincs a hús hiányától, nem értem a problémát. Csak akkor lesz bajod, ha rosszul eszel, de ez hús mellett is így van. Vegánként, főleg speckó, korlátozott étrendű vegánként más lenne, de sok tápanyagdús állati termék mellett...? A tojásban szinte minden megvan, pár dolog nem, de mást is eszel.
Sokkal rosszabb lenne, ha feleslegesen magadba erőltetnéd a húst. Én szeretem a jó húst és jó ételnek is tartom, de pl. heti egyszeri húsevéstől extrém irritált lennék (sosem bírtam ilyen gyakran), amivel többet ártanék, mintha kihagyom a húst, amivel, ugye, pont semennyit, ügyelek a tápanyagbevitelemre, talán kicsit túlságosan is. Várandósan különösen utánaolvasnék, mert nem vagyok vitaminszedő típus, de extrém esetben még azt sem tartom az ördögtől valónak... ;)
Azért utolsó, nekünk errefelé nem mindegy, hogy a gyermekünk rosszul fejlődik-e, s mi terhesen betegek leszünk-e, mert a kicsi elvonja a tápanyagokat, s nekünk nem marad elég. Gondolom, nekik sem mindegy ez, csak a szegények nem tudnak mit tenni.
Nyilván fontos a helyes táplálkozás, mindig, de várandósan különösen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!