Vegák, megeszitek az olyan ételeket aminek köze van a húshoz?
"De miért a vega jelző, olyan mint valami kitüntetés? Senki nem akarja magára akasztani ezt a jelzőt feleslegesen, "
Ezt az olyan primitív emberektől kérdezd, akik halat vagy szárnyast fogyasztanak és így nevezik magukat .
Számomra nem kitüntetés, 14 éve nem fogyasztok húst . De kiveri nálam a biztosítékot, hogy az ilyen divatmajmok miatt hiszik azt, hogy a hal nem hús és a csirke is megengedett, amikor ez egy orbitális baromság.
A 69%-os meg jó vicc, hogy a vegán vagy vegetáriánus rgyletek szerinte nem tudják a szó jelentését, de holmi szedett-vedett bulvároldalaknak meg hisz. Ennyi baromságot egy rakáson rég láttam.
Mindegy. Univerzális tény, hogy aki vega nem fogyaszt állatokat. Aki igen, az nem vega. Kész, ezen nincs mit ragozni.
Amiket linkeltép, annak semmi köze a tudományoshoz. Ha vegetáriánus témában szakértő információra vágysz, már írtam hova fordulhtasz.
Elhiszem, hogy történész vagy, ezért nem is értesz a táplálkozástudományhoz. Semmi gond, csak akkor ne beszélj butaságokat ;))
Utolsó: hogy magát ki minek nevezi nem érdekel. De az, ha mindenevők akarják megmagyarázni mit jelent vegetáriánusnak lenni, kicsit visszás.
Te egyébként miért jársz ide kötekedni, ha nem vagy vegetáriánus?
Igen, írtad a PETA-t, ami egy állatvédő szervezet, nekik pedig végképp semmi közük sincsen a táplálkozástudományhoz. Ráadásul kértelek is, hogy linkeld be azt a bejegyzést, amiben az irányzatokról van szó, mert nem találtam.
De ha már mindenképpen táplálkozástudományi szempontból akarjuk megközelíteni, íme itt van a Pécsi Tudományegyetem A táplálkozástudomány megvalósítása című kiadványa, ebben is szó van a vegetarianizmus fajtáiról, megemlítik a szemivegetáriánus étrendet is:
És itt van a Semmelweis Egyetem Táplálkozás egészségtan kiadványa, amiben szintén szó van a szemi-vegetarianizmusról: [link]
Már írtam, hogy 15 éve vagyok lakto-ovo vegetáriánus, és történészként foglalkoztat az eszmerendszer eredete, ezért is írtam a vegetarianizmus kezdeteiről. Ahhoz, hogy átláss egy témakört, szükséges, hogy ismerd annak múltját és etimológiáját. Már pedig a fogalom kialakulásának kezdetekor a halfogyasztás a "vegetabilis" diéta része volt, és a szó jelentését is elmagyaráztam már. Illetve azt is, hogy még a mai hindu vegetáriánus életmódban is rengeteg helyen elfogadott a halfogyasztás. Konkrét százalékos arányt is tudok mondani, az általam felsorol három államban a lakosság mindössze 6%-a nem fogyaszt halat.
"...Senki nem akarja magára akasztani ezt a jelzőt feleslegesen, csak egyszerűen értsd meg, hogy könnyebb egy étteremben azt mondanod, h vegetáriánus vagy, mint elnyökögni neki a full étkezési szokásaidat...."
Igen, pont ezért nem is szeretném, ha halat vagy csirkét ajánlgatna a pincér, vagy halszósszal ízesítenék a kaját.
Pont az ilyen emberek miatt (akik vega kajaként rendelnek halat) van állandóan ez a magyarázkodás és értetlenkedés. Akkor mondja azt, hogy ő csak halat eszik és kész.
A megnevezések/kategóriák fontosak. Megkönnyítik az életet. A lényegük, hogy nem kell annyi körülírás, mert a beszélgetőpartner rögtön tudja mire gondolsz.
Ez a legegyszerűbb dolgoktól a legkomolyabbakig jelen van az életünk minden percében, elég ha a közlekedési jelzésekre gondolsz, a szakmák elnevezésére, vagy a betegségek elnevezésére. És akár tök egyszerű mondatok is hirtelen extrém bonyolulttá és hosszúvá válnának. Enélkül az élet hatalmas káosz lenne. A jelrendszer a nyelv alapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!