Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegák, megeszitek az olyan...

Vegák, megeszitek az olyan ételeket aminek köze van a húshoz?

Figyelt kérdés
Értem arra, hogy pl egy csirke-rizses szószból megenni a szószt? A csirkét nem, csak a szószt. Belefőtt a csirke is, hozzá ért. Azt ti megeszitek?
2016. ápr. 6. 19:49
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 anonim ***** válasza:
56%

Írtam, hogy lakto-ovo vegetáriánus vagyok, immàron 15 éve, ha esetleg nekem szólt vólna, hogy ne magyarázzam meg, hogy ki vega és ki nem.

Érdekes, hogy pontokba szedtem a vegetarianizmus ágazatait, leírtam, hogy a történelem során mit neveztek először vegetáriánusnak, de még mindig azt szajkózzátok, hogy az nem vega aki állatot eszik. Lehet, hogy a köznyelv a kizárólag húsmentes táplálkozást tartja vegetáriánusnak (de ez a tájékozatlansàgon alapul), de attól még a történelemtudomány (ahogy írtam Pitagorasz esetét) és a táplálkozástudomány is elismer megengedőbb irányzatokat.

Az érvelés alapfeltétele pedig a tájékozódás, amíg nincs átfogó ismeretetek egy adott témáról, nem kéne lepontozni, pláne nem az elfogult közvéleményre vagy a saját elképzeléseteitekre hivatkozva, mert a kérdés szempontjából egyik sem releváns.

2016. ápr. 7. 10:15
 22/65 anonim ***** válasza:
66%

19 - annak, hogy milyen húst egészséges fogyasztani SEMMI KÖZE a vegetarianizmushoz, mert a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst.

És azért vagy divat-idióta, mert magadra mondod hangzatosan, hogy vega, és nem fogod fel, hogy ha húst fogyasztasz nem vagy az!

2016. ápr. 7. 10:16
 23/65 anonim ***** válasza:
54%

Ráadásul hülyeségeket is írsz mert pont a közhiedelemben elterjedt, hogy a hal megengedett mert "nem hús", aminek vallásos alapja van (böjt).

A táplálkozástudomány épp hogy nem ismeri el a peszketáriánus, szemi-vega irányzatokat, mert önellentmondás, tudományos képtelenség egyszerre húst nem fogyasztani és halat/szárnyast enni.

Kevered a szezont a fazonnal. Tájékozódj kicsit, mielőtt butaságokat írsz. A PETA vagy a VEBU oldalán találsz részletes felvilágosítást.

2016. ápr. 7. 10:21
 24/65 anonim ***** válasza:
0%
Nekem ez a vega hozzáállás egyre ijesztőbb. 1., Nem mondtam magamról, hogy vega vagyok, sőt ennek az ellenkezőjét mondtam. De egy biztos én csirkét, pulykát, disznót, marhát, stb. egyáltalán nem fogyasztok és már a szagát sem szeretem. Ha azt mondanám vega vagyok nem állna olyan messze a valóságtól és az embereknek könnyebb ezt megérteni, mint azt, ha tételesen felsorolom, hogy mit eszem és mit nem. 2., Leírtam már, hogy ez nekem így megfelelő, hogy eszek halat, nem értem mi ezzel a gond. Nem lehet minden táplálkozási irányzatnak megfelelni, nyilván egy paleós szerint ez így rossz étrend, de hát ez van, nekem ez vált be. 3., Vannak olyan irányzatok ahol a hal (és tenger gyümölcsei) evése megengedett és az egyéb húsoké kifejezetten nem ajánlott, az én étrendem is ilyen. Van ahol különbséget tesznek, mert a halnak fejletlenebb az idegrendszere, emiatt kevésbé szenved (mondjuk ezzel nem feltétlen értek egyet, hogy valóban így van). De egyébként én nem emiatt fogyasztom, vagy nem fogyasztom. A marhát ugyanúgy megenném, ha egészségesnek gondolnám a húsát, mivel attól még, mert én nem eszek húst, attól még baromi sokan fognak enni, tehát mindig lesz húspult a boltban, ezt igen nehéz lenne beszüntetni.
2016. ápr. 7. 10:52
 25/65 anonim ***** válasza:
36%

A PETA egy állatvédő szervezet, evidens, hogy ők nem a húsfogyasztó irányzatokat képviselik, de ők nem táplálkozástudománnyal foglalkoznak. Ismerem egyébkén a honlapjukat, de az általuk elfogadott irányzatokról nem találtam leírást, légy szíves linkeld be.

A "halas információd" pedig egész egyszerűen rossz, hiszen az ókori görögök azon rétege, akik magukat vegetáriánusnak nevezték fogyasztottak halat, és ezt nem vallásos meggyőződésből tették. Ha tanultál törit a középiskolában, akkor tudod, hogy Hellászban nem volt egységes, szigorú egyház, a vallásuk nem követelt meg semmilyen életmódbeli változást, csak a szertartások pontos végrehajtását.

Egy-két link, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk:

[link]

[link]

[link]

És egy cuki kis táblázat a végére: [link]

2016. ápr. 7. 10:52
 26/65 anonim ***** válasza:
88%
25 Mondjuk a táblázatodat én sem értem. Az miért semi-vegetarian, aki marhát, sertést is eszik. Mindent eszik, ő biztosan nem vegetáriánus.
2016. ápr. 7. 10:59
 27/65 anonim ***** válasza:
21%
Mert nem részletes a táblázat, nem veszi külön oszlopba a baromfit és a lábasjószágot. Arra utal, hogy valamilyen formában fogyasztanak "szárazföldi állatot", a semi-vegetáriánusok pedig megeszik a szárnyasokat.
2016. ápr. 7. 11:06
 28/65 anonim ***** válasza:
75%

A pythagoréusok nem ettek halat sem. Semmilyen állat húsát, sőt az állatáldozást is megtagadták, ami akkoriban még sajnos az élet része volt. És az emberek akkor még nem vegetáriánusnak nevezték magukat, mivel ez kifejezés először Angliában született 1840 körül.

De teljesen mindegy is valójában, hogy ki hogyan táplálkozott. Alapvetően a vegetáriánus jelzőt arra az emberre használjuk, aki nem eszik húst, bővebben semmit, ami az állat közvetlen halálát okozná. A tej, tojás vagy a méz náluk megengedett lehet.

A peszkateriánus és szemivegetáriánus formák később születtek, a vegetáriánus szervezetek többsége el is zárkózik attól, hogy őket is valódi vegetáriánusnak tekintse, hiszen állatok halálát okozzák, ami szembe megy a vegetarianizmus eszméjével.

Hogy a hal nem olyan állat mint a többi, és hogy a halhús nyugodtan fogyasztható, az újkeresztény vallásból jön; bármivel is magyarázzák, egyetlen hamis célja az volt, hogy böjt idején is ehessenek húst.

Ezt lehet sokáig csűrni csavarni, megpróbálni magyarázkodni, de aki olyasmit eszik, amiért le kell ölni más állatokat, az nem vega.

Főleg csak itt a "fejlett" országokban van ekkora kavarás egyébként, mert sok ember magára akarja akasztani a vega jelzőt, de közben nem akar teljesen lemondani a húsevésről. Más országokban, pl. Indiában mindenki számára egyértelmű, hogy mit jelent, ha valaki vegetáriánus. És ha egy vega család esküvőjén a vendégeknek halat és csirkét is kéne kerülgetniük, fognák magukat és hazamennének, akkora sértés lenne, akármilyen jó is egyébként a rokoni viszony.

2016. ápr. 7. 11:24
 29/65 anonim ***** válasza:
22%

Az ókori Hellász a Balkán-félsziget déli részét, Kis-Ázsia nyugati partvidékét és az Égei-tenger szigetvilágát foglalta magába. Gondolom tudjátok, hogy ez egy hegyes, dombos vidék, amelyen minimális olyan terület volt, amelyen gabonát lehetett termeszteni (ugyan ez a dolog a görög gyarmatosítás alatt -i.e 8-6. század- de az életmódot jelentősen nem alakította át), viszont a tenger sehol sem volt egy napi járóföldél messzebb, ezért a görögök étrendjét legfőképpen tengeri herkentyűk, halak alkották. Bizony, a Püthagoreusok is ettek halat, itt egy forrás Pitagorasz diétájáról, mely Porphyrios ókori filozófus tollából származik: "As for his own diet, 'he was satisfied (says Porphyry) 'with honey or the honeycomb, or with bread only, and he did not taste wine from morning to night; or his principal dish was often kitchen herbs, cooked or uncooked. Fish he ate rarely.' "

A magyar változatot sajnos hirtelen nem találtam meg, de ha esetleg valaki nem tud angolul, az utolsó mondat azt jelenti: "Halat ritkán evett".

Tanításai kezdetén pedig még nem tagadták meg az áldozati állatokat, ez csak a későbbiek folyamán alakult ki.

A "vegetabilis", vagyis a "növényi eredetű" latin kifejezést, amit a Rómaiktól vettek át, már használták az étrendjük megnevezésére. Ebből a szóból származik a mai vegetáriánus kifejezés. Tehát a szó nem egy tiltást jelent, hanem hangsúlyozza az elsődleges táplálékforrást.

Egyébként India jelentős részén, pl. Orisza, Nyugat-Bengál és Kerala, vagyis a partvidéki államokban rendszeresen fogyasztanak halat, ennek ellenére ők ugyanúgy a vegetáriánus hindu rétegbe tartoznak.

2016. ápr. 7. 12:11
 30/65 anonim ***** válasza:
30%
28 De miért a vega jelző, olyan mint valami kitüntetés? Senki nem akarja magára akasztani ezt a jelzőt feleslegesen, csak egyszerűen értsd meg, hogy könnyebb egy étteremben azt mondanod, h vegetáriánus vagy, mint elnyökögni neki a full étkezési szokásaidat. A vegetáriánusból ő érteni fogja, h nem eszel húst és mellesleg baromira nem érdekli, h tengeri herkentyűt szoktál-e enni, vagy sem. Egyébként ami azt illeti én már inkább titkolni szoktam, h nem eszek húst és a legkevésbé sem szeretem a vega, vegán jelzőket, inkább ciki, mint vállalható dolog, főleg amiatt h a vegák jó része ilyen hőbörgést csap minden alkalommal amikor ez szóba kerül. Néha már azon gondolkodom inkább bevállalok havi egyszer csirkemellet, csak ne tartozzak ehhez a csoporthoz.
2016. ápr. 7. 12:12
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!