Volt már, hogy véletlen (rejtett) húst, zsírt ettetek?
Úgy értem, hogy pl. a nem mondták el, hogy zsírral készült a pogácsa vagy valamilyen sütemény. Vagy, hogy húspép van egy töltelékben, esetleg belefőtt a levesbe csirke is vagy húslevesalaplével csinálták neked a zöldséglevest és utólag derült ki.
Engem nemrég kínáltak zsírral készült sütivel és utólag, mikor mutatta a receptet, láttam, hogy zsírral készült. Tudta, hogy vega vagyok. Nem tudtam, hogy rosszra gondoljak e, hogy direkt fricskából csinálta e, hogy szívasson vagy azt hitte, hogy az nem számít. Mindenesetre nem akarok rosszra gondolni. :(
<< Még mindig ott tartok hogy örömmel(mert imádok főzni) csinálok neked fullextrás menüt. >>
Tök jó, mert akkor remélhetőleg tőlem is csak azt várod el, amit én is szivesen csinálok.
<< Mondjuk ha nyafkának gondolnálak meg sem hivnálak.Tételezzük fel hogy kellemes ember vagy(:D), >>
Jó. Tegyük fel...
<< tehát az asztalomhoz invitállak.Kellemes este pár jó emberkével.A viszonzás:
Immel ámmal eszem a főztöd ami- bár finom- nem a számíze szerint való.Vajon igy is kellemes lesz az este? >>
Nézd. Legelőször is. én már régóta úgy vagyok vele, hogy a baráti összejöveteleknek ne az evés legyen az apropója. Én a barátaimat nem "ebédre" meg "vacsorára" hívom meg, hanem csak úgy. Baráti beszélgetésre egy tea vagy kávé mellett. Van akivel közben társasjátékozunk, vagy kártyázunk. Van, akinek megmasszírozom a lábát. stb...
Aztán ha közben úgy alakul, vagy éppen kész lesz a vacsora, tőlem akár maradhat is. Ahol 5 szájnak van bőven elég, ott 6-nak is jut. Amúgy is csak én és az egyik lányom nem eszünk húst, a hűtőszekrényben biztos találsz magadnak valamit, csak elkészítenem ne kelljen.
Na most, innen kiindulva, akinek csak az a lényeg, hogy mit eszünk, illetve a kapcsolat alapja hogy kinek mit kell vagy nem kell főzni, ott annak a "barátságnak" én innen nem sok jövőt jósolok....
Ha te is érted, hogy én mire gondolok....
Hát gyerekek, én ha ugyan olyan finomat akarnék adni a nem vega vendégemnek, aki egyszer engem megvendégelt vega kajával és ízlett és viszonozni akarom, akkor
1. vagy rendelnék húsosat étteremből
2. vagy megkérném anyámat, hogy süssön már neki húst
3. fullextrás vega kaját készítenék, ami ízvilágában hasonló a húsoshoz (pl. magyaros ízesítésű gabonakolbásszal készített kaja)
ennek oka pedig egyszerű: az lenne kicseszés a vendéggel, ha bepróbálkoznék vmi húsossal, mert úgysem tudnám elkészíteni, mivel nem értek hozzá, sosem csináltam, undorodom tőle. Ő is jobban jár, ha olyan kaját készítek, amit szívvel lélekkel főzök.
Anyám mindenevő, de vannak kaják, amiket nem szeret, de elkészíti apa miatt, de nem lesz ugyanolyan finom, mintha apa vagy más csinálta volna, aki eszik is majd belőle, mert szereti.
Nos ez az.Van aki hajlandó a kompromisszumra.Es van aki nem.De önmaga felé elvárja.
Ha érted mire gondolok.
Sziasztok:)
68%-os, a figyelmedet csak az kerüli el, hogy a vegetáriánus vendégnek egy kikötése van: ne tegyél az ételbe állati alkatrészeket. Nincs előírva mit főzz, bármit készíthetsz.
Cserében ha elvárod, hogy ő ne készítsen mondjuk tofut vagy tökféléket, mert te meg azt nem szereted, az teljesen fair.
Viszont elvárni azt, hogy húst készítsen olyan, mintha ő kijelentené, hogy csak és kizárólag teszem azt articsókát készíthetsz kecskesajttal. Ő nem azt mondta meg neked, mit készíts, csak egyetlen dolgot, amit ne. Nem nehéz. Cserében ha van olyan étel, amit te nem szeretsz, én sem készítek neked olyat :)
Ez a viszonzás, nem az, hogy cserébe pontosan előírod, mit kérsz.
"Viszont elvárni azt, hogy húst készítsen olyan, mintha ő kijelentené, hogy csak és kizárólag teszem azt articsókát készíthetsz kecskesajttal."
Azért a húsos étel egy baromi nagyon tág kategória, nem egy konkrét fogás... pont annyira tág, mint a húsmentes :)
Ne legyetek már idióták :D Komolyan az a vita tárgya, hogy valaki kizárólag csak húsos kajákat szeret, a többit csak megeszi? Mit ne mondjak, én már megvendégeltem egy pár ilyen embert, soha nem csináltam nekik húsos ételt, viszont mindig megdicsérték a főztöm, pedig én vegán vagyok, tehát nem csak húst, hanem semmiféle állati eredetű cuccot nem használok. Hogy miért? Azért, mert tudok főzni, ilyen egyszerű. Rántott hús, fasírt, csilis bab, makaróni hús nélkül? Palacsinta tej és tojás nélkül? Minden további nélkül megoldható, remek ételeket lehet így is készíteni, esetenként jobbat, mint az eredeti.
Az a baj, hogy látszik, hogy aki itt hőbörög, az azt sem tudja, miről beszél. Egész életében csak húst evett hússal(mint ahogy évekkel ez előtt én is), és azt hiszi, hogy a növényi kaja fogalma kimerül a salátában meg a száraz kenyérben. Pedig nem. De majd ha vendégül lát egy normálisan főzni tudó vega, úgyis rájössz.
A másik meg: én beérem egy tál főtt rizzsel, vagy egy pár gyümölccsel, ha vendégségben vagyok. Húsevő korszakomban én sem nagyon tudtam, hogy mit is eszik egy vegán, nem is tudtam volna normális, ehető ételt főzni állati eredetű termékek nélkül. Mástól sem várom ezt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!