Volt már, hogy véletlen (rejtett) húst, zsírt ettetek?
Úgy értem, hogy pl. a nem mondták el, hogy zsírral készült a pogácsa vagy valamilyen sütemény. Vagy, hogy húspép van egy töltelékben, esetleg belefőtt a levesbe csirke is vagy húslevesalaplével csinálták neked a zöldséglevest és utólag derült ki.
Engem nemrég kínáltak zsírral készült sütivel és utólag, mikor mutatta a receptet, láttam, hogy zsírral készült. Tudta, hogy vega vagyok. Nem tudtam, hogy rosszra gondoljak e, hogy direkt fricskából csinálta e, hogy szívasson vagy azt hitte, hogy az nem számít. Mindenesetre nem akarok rosszra gondolni. :(
Nos egyrészt, egy nem vega/vegán ember ezzel nem igazán foglalkozik. Fiatal vagyok, úgy gondolom, hogy az átlagnál valamivel műveltebb is, de mivel nem vagyok se vega se vegán, nem is tudom, hogy melyik mit nem ehet. Tojás az mehet? Tej az oké? Zsír mehet? Az "átlag" ember fejében csak az van, hogy direkt húst nem eszel, egy idősebb ember meg pláne nem gondol ebbe bele. Kizártnak tartom, hogy bántani akarnának.
Meg aztán azt is figyelembe kell venni, hogy sokan egyszerűen nem is tudnak teljesen hús menteset főzni. Most a sima salátán kívül nekem eszembe se jut semmi, amiben ne lenne zsír vagy tojás.
Persze, ilyenek vannak. Simán s jóhiszeműen adnak vegának húsos levest...
Ha neked az ilyen véletlen dolgok semmiképpen nem férnek bele (amit megértek), akkor szerintem csak saját ételt egyél, amiket lehetőleg egykomponensű alapanyagokból készítettél (vagy olyanból, amin elolvastad az összetevőket). Meg lehet oldani.
Bár van azért olyan, hogy tudod, hogy a vendéglátó tudja, mi a vegetáriánizmus. A párom anyja pl. étolajjal főz (ami szintén nem passzol az életmódomba, de ennyi kilengés belefér) s a nem húsos ételekben sem hús, sem zsír nincs. Ha mégis, akkor látszik (sonka a bablevesben). Ha vegán lennék, akkor nem ehetnék nála semmit, csak amit viszek vagy magam készítek, de csak a hús és zsír elkerülése nem gond. Tizensok éve lett egy jó időre vega a fia, s elég primitív dolog, hogy mit nem ehet egy ovo-lakto vega (bár sokan ezzel együtt nem képesek felfogni). Szóval idáig még eljut. A szénhidrátszegénységgel már nem tud mit kezdeni, az bonyolult, ő cukorbeteg, s mint a legtöbb cukorbeteg, sok szénhidrátot eszik, viszont én egészen máshogyan élek. De ez természetes, nyilván nem várom el tőle, hogy kövesse az étrendemet. Az az én dolgom. Nézek, döntök, viszek saját ételt vagy nem eszem fél napig, ez mind teljesen korrekt opció számomra. De rejtett hús és zsír nincs.
Tapasztalaim alapján kevesen csinálják a hús belepakolását szivatásból. Jó, vannak agresszív szülők, akik bele akarják erőltetni vega gyermekeikbe a húst s ízléstelenül poénkodó társak, de a legtöbbször egyszerűen nem áll rá a hús- és zsírmentességre az emberek agya. Bár azt a fajtát, aki szerint a csirke nem hús, már nem tudom hova tenni... De ez is csak butaság vagy a gondolkodás hiánya, nem rosszindulat.
"Tényleg megéri lemondani az ételek élvezetéről csak azért hogy vega legyek?"
Nem mindenkinek élvezet a húsevés. Nekem pl.undorító a gondolata is. Biztos van neked is olyan étel, aminek a gondolatától is hányinger tör rád,téged se érdekel nagyon, ha másnak meg az a kedvence gondolom.
A kérdésre:
zselatin volt már tortában, csak utólag szóltak (zselatin fix, ami ugyanúgy állati porcból készül de nem látszik a krém jellegén, mert nem zselés). Nem voltam lenyűgözve a ténytől, de ez van. Egy ideje inkább bármit, amiről nem vagyok benne biztos, hogy nincs benne hasonló dolog, nem eszek meg.
Tettek már elém vendégségben húsos fűszerporral készült szószos ételt is - nem ettem meg - ilyenkor én sem tudtam másra gondolni, minthogy a házigazda primitív/szándékosan tette.
Írhatják ahányan akarják, hogy ebbe nem gondol bele az ember, házigazdaként alapvetőnek érzem, hogy ha bármilyen étkezési sajásossággal rendelkező vendég jön hozzám (legyen az allergiás, muszlim, vegán, akármi), akkor körültekintően figyelembe veszem az igényeit és nem csak összedobok valamit, és szarok rá, hogy megeszi-e.
" házigazdaként alapvetőnek érzem,(... )akkor körültekintően figyelembe veszem az igényeit "
Tehát ha olyat látsz vendégül aki imádja a húst, akkor annak húsos ételt készítesz?
14. Nem, én azokról írtam, akik valamilyen sajátosság miatt képtelenek vagy nem fogyasztanak valamit. Egyértelműen fel is soroltam.
A hús vagy épp a brokkoli szeretete egy ízlésbeli preferencia, nem egy tudatos elhatározás.
A muszlim vallás, az allergia vagy a vegetarianizmus egy tudatos táplálkozási forma, életforma, aminek komoly elvi/vallási megfontolásai vannak vagy testi okai. Remélem érthető.
Nyilván figyelembe veszem a vendégeim igényeit, de az hogy valaki szereti a húst nem említhető egy lapon azzal, hogy más elvi/vallási elhatározásból vagy önmagán kívül álló okból (betegség vagy allergia)nem fogyaszt ezt vagy azt
"Írhatják ahányan akarják, hogy ebbe nem gondol bele az ember, házigazdaként alapvetőnek érzem, hogy ha bármilyen étkezési sajásossággal rendelkező vendég jön hozzám (legyen az allergiás, muszlim, vegán, akármi), akkor körültekintően figyelembe veszem az igényeit és nem csak összedobok valamit, és szarok rá, hogy megeszi-e."
És ha ő 30 évvel ezelőtt szocializálódott, amikor még a kutya füle nem volt vega?
"14. Nem, én azokról írtam, akik valamilyen sajátosság miatt képtelenek vagy nem fogyasztanak valamit. Egyértelműen fel is soroltam. "
És ha én csak húst eszek hússal?
"És ha ő 30 évvel ezelőtt szocializálódott, amikor még a kutya füle nem volt vega? "
Aki nem tudja, mit nem ehet egy vega, az megkérdezi, mielőtt elhívja vendégségbe, ilyen egyszerű. Vagy te gluténérzékeny vendég elé is odarakod a tésztaételt, hogy befosson, csak mert 30 évvel ez előtt még sokkal kevesebb gluténérzékeny volt, és fogalmad sincs, mi az?
"És ha én csak húst eszek hússal?"
Akkor már valószínűleg a kórházban fekszel, és azt eszed, amit adnak.
"Aki nem tudja, mit nem ehet egy vega, az megkérdezi, mielőtt elhívja vendégségbe, ilyen egyszerű. Vagy te gluténérzékeny vendég elé is odarakod a tésztaételt, hogy befosson, csak mert 30 évvel ez előtt még sokkal kevesebb gluténérzékeny volt, és fogalmad sincs, mi az? "
Akkor közölje előre a vendég mi a péló a hobbija és mit nem ehet, aztán akkor úgy kap enni.
"Akkor már valószínűleg a kórházban fekszel, és azt eszed, amit adnak."
Jaj nem, szedek mellé étrend-kiegészítőket meg vitaminokat. Nos, akkor ez esetben mi a helyzet? Tudod, ha más alkalmazkodik a te fa..szságához, akkor neked is kéne, nem? Ez egy oda-vissza dolog.
"Jaj nem, szedek mellé étrend-kiegészítőket meg vitaminokat. Nos, akkor ez esetben mi a helyzet?"
Ebben a helyzetben csak rostok és szénhidrát hiányában érelmeszesedéssel,érszűkülettel és krónikus szorulás után operált belekkel fekszel a kórházban. Gondolkodj már mielőtt megszólalsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!