Miért hiszik az emberek azt, hogy aki vegetáriánus és vékony, az kizárólag azért vékony, mert vegetáriánus?
Ha kiderül, hogy vegetáriánus vagyok, nagyon sokszor közlik az emberek, hogy ó, hát igen, akkor azért vagy ilyen vékony, vagy hogy akkor biztos nem fogsz elhízni egykönnyen... ezzel még nem is lenne gondom, de tegnap egy konkrét eset után picit elgondolkodtam.
Kollégákkal mindig egy menüs helyen ebédelünk, ahol a menü mellett van önkiszolgálós lehetőség is. Ha egyik menü sem húsmentes, akkor általában innen választok rántott zöldséget körettel, vagy főzeléket pl. tojással. Az egyik munkatársam beállt mögém, és mondta, hogy most ő is pont ugyanazt fogja enni, mint én, mert hogy neki is ki kellene próbálnia ezt a "vega diétát", hiszen attól aztán tuti "ledob egy csomót". Kedvesen megjegyeztem, hogy én csak örülök neki, ha valaki húsmentes ételt eszik, de nem biztos, hogy a rántott zöldség tartárral és krumplival a legjobb választás ehhez. Erre teljesen megsértődött, hogy nem akarok neki segíteni :D
Én úgy gondolom, hogy lehet fogyni úgy is, hogy valaki vegetáriánus, és lehet úgy is, hogy az illető eszik húst, és vice versa, mindkét étrend követői lehetnek elhízottak. Én sem csak és kizárólag azért vagyok formában, mert vega vagyok, hanem mert mozgok és (nagy vonalakban, csak kb) összeszámolom a kalóriákat, hogy ne egyek túl sokat. Ez miért olyan érthetetlen, és méginkább, miért volna sértő, ha egyszer ez az igazság?
Ti mit gondoltok? Szoktatok esetleg hasonlót hallani, mondtak már nektek ilyesmit?
Nem célom vitát szítani, csak érdekel, mások hogy látják ezt.
Ez azért van, mert a legtöbb ember már a hetedikes bioszra sem emlékszik.
A hízásról leginkább a szénhidrát tehet, ezért ha valaki fogyni akar, azt kell minél jobban lecsökkenteni, és a fehérjét növelni.
Ez vegakênt nem egyszerű, mert a növényi tápanyagokban általában jelentősen több a szénhidrát. Még az olyan fehérjedús ételekben, mint a szója, a búzahús vagy a csicseri borsó rengeteg a szénhidrát. Sok fehérje van még a sovány tejtermékekben, a tojásfehérjében, de ezekre nem lehet egy étrendet építeni.
Nyilvàn az állandó tésztazabálást, burgonya és ràntott zöldség fogyasztást le lehet cserélni sokkal diétásabb kajákra, de az önmagában nem ér semmit, ha valaki elhagyja a húst, ami mint tudjuk fehérje.
Ebbe a problémába én is sokszor bele futok, 10 éve vagyok vega, vékony vagyok, de előtte is az voltam.
Valaki a szénhidrátot képes jobban feldolgozni, valaki a fehérjét és a zsírt. Attól függ, ki mitől hízik vagy fogy, hogy milyen az anyagcseréje, és ehhez mérten miket eszik.
Természetesen akadnak olyanok is, akik az egyensúlyi típusba tartoznak, tehát mértékkel mindkettőt ehetik, nem fognak elhízni.
A vega életmód elsősorban a szénhidráttípusnak kedvez, hosszú távon igazán ők viselik jól, hiszen ezen az étrenden belül minden adott számukra, ami a szervezetük megfelelő működéséhez szükséges.
Ezt persze nem tudja az átlagember, aki nem olvasott vagy járt utána a témának, és azt gondolja, csak mert "gyenge" növényeket eszik (A gorilla is, mégis akkora darab, és bivalyerős.), le fog fogyni.
Sértődés helyett informálódni kellene, én is nagyon "bírom" az ilyen embereket...
(ÉS csak hogy felhozzak egy saját példát: én sem eszem húst már 13 éve, ellenben teljes értékű étrenden élek sok-sok gyümölccsel, zöldséggel, barnarizzsel, kölessel, jó zsírokkal, borsófehérjével kiegészítve, és majdnem a saját testsúlyommal guggolok a kondiban. Múltkor meg is kérdezte egy tipikus kigyúrt faszi, hogy nem túl nehéz-e az a súly egy ilyen kis vékony lánynak. Hát mondom ha csinálok belőle 6-7 sorozatot, és utána még jobban érzem magam, mint előtte, akkor...? Különben meg se érzem.)
Szóval ja, ez a növényi életmód még kicsit kínai azok számára, akik szerint csak az lehet erős, aki úgy is néz ki, meg az a hizlaló étel, amiben jó sok hús van.
26/L
Mert abbol indulnak ki, hogy ha az o etrendjukbol elhagynak a hust akkor mi maradna, es az altalaban eleg verszegeny :)
En szeretem a zoldsegeket, mas kerdes hogy nem lennek vega, mert a hus finom, de elhizni az hizik el aki mertektelenul eszik es ehhez keveset mozog. Az mar hogy konkretan mit, olyan nagyot nem oszt/szoroz a kepletben.
Az említett példádnak semmi köze a vegaságodhoz, ez csak amolyan léleknyugtató álszenteskedés. Velem is megesett már, hogy miután nagy nehezen lefogytam (rengeteget) közölte velem családi ebédnél egy rokonom, hogy akkor most ő megfigyeli, hogy én mit eszek, mert ő is le akar fogyni. Visszanyeltem a mondanivalómat, miszerint biztos vagyok benne, hogy pontosan tudja ő, hogy mit kellene enni és mit nem, csak eddig nem akarta alkalmazni. Vagy hogy egy családi közös bulin, ahol jóformán csak rántott hús, majonézes saláta és torta van, pont nem tudok én sem kalóriadeficitet produkálni, de egy napba nem halok bele.
Szóval igazából hússal, vagy hús nélkül, csak saját lelkiismeretük elcsitítására szolgál az ilyen műsor: "nézd e, hát ugyanazt eszem mint ő, aki sovány, ugyanazt a rántott húst, ugyanazt a sült krumplit, oszt' én mégse fogyok tőle!"
Ez nekem is fura, mivel a vega étrenden szerintem sokkal könnyebb hízni... A hús kedvez a fogyásnak, összetétele s laktató volta miatt, a tipikus, szénhidrátdús vega étrend nem annyira. De természetesen hús mellé is be lehet tolni özön szénhidrátot (a legtöbb ember szénhidrátra alapoz) s még így is el lehet érni kalóriadeficitet... De azért hússal könnyebb lehet kiegyensúlyozott és nem túl szénhidrátos étrendet összehozni, ha az ember nem akar belemélyedni kicsit sem.
Nekem nem mondanak ilyeneket, mert ugyanúgy folyamatosan híztam vega étrenden és húsban igen szegény étrenden is, semmiféle különbséget nem tapasztaltam semmilyen téren, nekem jólesett mindkettő. S mindkettő igen dús volt kalóriában, szénhidrátban és zsírban.
Nekem speciel nem jó a szénhidrátdús étrend, de a húsevés sem (csak attól nem leszek rosszul, mint a sok szénhidráttól), úgyhogy én így csinálom s így tudok fogyni is. De tömegelni még sokkal, sokkal könnyebb lesz. Vannak emberek, akik sokat esznek, én efféle vagyok. Ezen nem változtat az, hogy eszem húst vagy sem.
Brokkolival azért nehéz elhízni, de ha pár kiló brokkolit betolunk 10-20 deka vajjal, az már alakul :D S nyilván eszik az ember mást is.
Én maqnapság kissé kerülöm a kedvenc zöldségételeim zömét, mert fogyni akarok és nem fér bele az a sok zsír (és olykor sok szénhidrát), ami velük jön... Ennek egyik oka talán az, hogy tojásra alapozok, ami mellé már nem sok minden fér... Nyers zöldség persze igen, az nagy jóság, sokkal nagyobb élmény úgy, hiába eszem kevesebbet belőle, mint pl. sütve (ahol 1 kiló zöldség igazán nem sok).
Köszi szépen a válaszokat, ezek szerint nem csak én gondolom nonszensznek ezt az egész feltételezést.
Tényleg igaz, hogy a kalóriadeficit a lényeg - akármiből is legyen a bevitt kalória, ha több, mint amire az embernek szüksége van, értelemszerűen hízni fog. Attól, hogy nem eszem húst, még nem hiszem azt, hogy egészségtelen, vagy hízlaló dolog lenne.
Mindenesetre az említett kolléganő ma beszambázott egy vájling majonézes krumplisalátával és rántott sajttal, hogy ő ma nem eszik velünk, mert megcsinálta otthon a saját "fogyis" vega kajáját... innentől egyszerűen nem tudok mit hozzáfűzni :)
LOL
a kövi rubint réka lesz a nőből :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!