15 éves vagyok és nem akarok húst enni mert sajnálom az állatokat h csak azért nevelik őket, de az a baj hogy utálom a zöldségeket van pár amit megeszek és csak 3-at szeretek, mit csináljak?
Kérdező, megkérdezhetem, hogy miket szeretsz?
Három zöldségen már el lehet indulni valamerre: hátha tud valaki hasonló fajokat, fajtákat esetleg hasonló ízvilágú ételeket ajánlani.
A tizenhármas számú versenyzőnek nagyon igaza van. Sok embert ismerek, aki azért nem szeret egy-egy növényt vagy fűszert, mert valami rossz vagy hülye élménye van vele (internet előtti korszakból, az egyik nagynéném azért nem eszi a szerecsendiót, mert valaki a töltött káposztába tett és nem ízlett neki, a másik a szójaszószt, mert sem a húslevesben, sem a jó kis magyar fasírtban nem volt jó xD). Én 2-3 esélyt egy növénynek vagy fűszernek legalább szoktam adni, pl. grillezve, nyárson nem ízlett a padlizsán, de muszaka és zakuszka formátumban nagyon.
Ami még itt hangzott el, de segíthet:
- Az sem mindegy, hogy honnan veszed a növényeidet. Kihatással van a növényre, hogy milyen talajban nevelték, mennyi vízhez, tápanyaghoz jutott stb. Egy tárolási gikszer miatt bedohosodhat (érdekes, nálunk a piacon a termesztett gomba mind dohos).
- Az sem mindegy, hogy milyen FAJTÁT veszel. Néhány gyógypélda: a Fehér özön nevű paprikának olyan vékony a héja, hogy nem bántja az anyukám gyomrát, minden más igen. Paradicsom és paradicsom között is hatalmas különbségek vannak: vannak kifejezetten friss fogyasztásra vagy befőzésre valók, vannak olyanok, amelyek tök jók szendvicsbe, mert nagyok és kevés a levük, de a színük is meghatározó. sőt bizonyított tény, hogy a sárga paradicsom más vitaminokat tartalmaz, mint a piros stb. Tavaly pl. fekete paradicsomot neveltem magról, a családom előbb hülyének nézett, majd gyanakodva nézett a paradicsomra, aztán amikor megkóstolták, rájöttek, hogy ilyen finomat gyerekkorukban ettek utoljára. A kerek és a hosszúkás sütőtök között annyi ízbéli különbség van, hogy az angol más névvel látta el őket (pumpkin és butternut squash) és nem minden receptben felcserélhető a kettő. Állítólag jelentős különbség van a lila és a világos színű padlizsánok illetve a hosszúkás és tojás alakú padlizsánok íze között is. Szóval érdemes próbálkozni :)
Ilyen izgalmas dolgokat lehet kifogni a piacon őstermelőknél is kistermelőknél, de ha akad otthon egy-két balkonláda és megfelelő környezet, néhány dolgot te is meg tudsz magadnak termelni (tépősaláta, spenót, retek, bébirépa, bébicékla, balkonparadicsom stb.).
- [trigger warning!] Amíg nem tudod elhagyni teljesen a húst, azzal is sokat segítesz az állatokon és a környezeteden, ha helyit veszel, pláne ha "boldog, kapirgálós, bio"-t. Persze ehhez kell ismerős, de akad olyan ember, aki a rideg tartásban, legelőn tartja a mangalicát, vagy az udvaron ott kapirgál a tyúk és el is ad belőle. Ha a szüleid azokhoz tartoznak, akik ettek még a nagyi/anyu háznál nevelt állataiból, örülni fognak az ötletnek, ugyanis teljesen más az íze, mint a boltinak. Ezzel csökkenni fog a húsfogyasztásotok is, mert a beleölt munka, pénz miatt valamennyivel drágább a cucc, mint a tömegtermelt, szóval első lépésnek is jó. Sok kicsi sokra megy alapon, ezzel is csökkented a nagyüzemi termelés iránti keresletet. Azt kevesen tudják, hogy a környezetnek is jót teszel: a nagyüzemi termelésnél ugyanis az élelmet A pontból átszállítják B pontba, oda, ahol az állatok vannak, aztán az állatokat C pontba, ahol levágják őket, aztán vagy tovább viszik őket feldolgozni D pontba, vagy viszik az alkatrésziket eladni. Helyi termelőnél ennek egy része (és az ezzel kibocsájtott kipufogógáz) kiesik ;) [/trigger]
Szerintem az a lényeg, hogy azok a zöldségek hogy vannak elkészítve. Barátom szinte soha nem evett semmilyet, mióta én csinálok neki grillezett fűszeres zöldségeket, meg egyebeket, önmagukban is zabálja őket, nem csak hús mellé. Próbálkozz pl. rántott brokkolival, karfiollal szezámos, fűszeres panírban valami finom mártással, esetleg rakott zöldségeket (pl. répa, karfiol, brokkoli, burgonya, meg amit szeretnél) mártással, sajttal tepsiben megsütve. (Ezeket előtte picit meg is lehet pirítani, úgy még finomabb a tepsis verzió.) Egy jól eltalált öntet is sokat dob egy egyszerű görög salin fetával.
Idő kell egyébként, míg az ember átszokik, én sem voltam soha húsos, de miután 13 évesen átálltam, zöldséget, gyümölcsöt sem ettem olyan sokat és sokfélét, inkább kenyeret, tésztát, főzelékeket, gyümölcsöt. Utólag visszatekintve nagy-nagy hiba volt, most, hogy napi szinten eszem rengeteg nyers és főtt zöldséget, barna rizst, kölest, valamint sok friss gyümölcsöt, ezerszer energikusabb vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!