Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan lehet a zöldségeket...

Hogyan lehet a zöldségeket "továbbtermeszteni"? Egyszer veszek magokat, elvetem, majd nem akarok többé magot venni, hanem az elültetett növényt akarom gondozni, termését learatni.

Figyelt kérdés
E pillanatban retekről van szó. Ültettem metélőhagymát is, abban az esetben csupán a növény felső részét (nem ismerem a szakszót) vágom és fogyasztom, így a gyökérzete megmarad, újra nőhet a növény.
2015. márc. 16. 12:17
 1/5 anonim ***** válasza:
67%

Nem ártana, ha utanaolvasnál a növények termesztésének.

Vannak évelö növények (pl a metélöhagyma is), aminek a hagymája sok évig él, és ha csak a leveleit szeded, akkor több évig tudod fogyasztani megfelelö gondozás mellett.

A retek egyéves növény, azaz legkésöbb összel elpusztul, ezt minden évben magról újra kell vetni. Elvileg meghagyhatsz pár retket, hogy magot hozzon és utána a következö évben azt veted el, de nem túl valószínü, hogy jó minöségü termés lesz belöle.

2015. márc. 16. 12:39
 2/5 anonim ***** válasza:
50%

Ami magot hoz,abból mindből lehet újra ültetni.

Csak tudni kell mikor kell a magot begyűjteni.Mindent nem éri meg begyűjteni,de a saláta,és a retek ugyan olyan lesz.

Szép nagy vöröshagymát is érdemes letenni magnak,maj a köv éven elvetni jó sűrűen,és ebből lesz a dughagyma .Amit meg

kiszedünk mikor szép szára van már ,lehet dugványozni .

Cukorborsót is lehet igy,a magnak valót nem kell kitépni tövestől .A paprikákból is meg lehet szedni a magot,de tökből ,cukkiniből ,uborkából is .Mással nem éri meg a magszedés .A bab is jó .Mi is alig veszeünk magokat .

2015. márc. 16. 17:49
 3/5 anonim ***** válasza:
A hagymával nem értek egyet mert van egyéves és kétéves fajták. Az egyéves: tavasszal elveted a magot, és ugyanazon az éven lesz étkezési/tárolási hagymád. A következő éven visszaültetsz pár fej tavaji hagymát, ezek magot fognak hozni nyáron, ami jövő évben vissza lehet ültetni, magként. Én így termelem sok sok éve. Ha több fajtát ültetsz, akkor évente csak egy fajtán hozass magot, és az a mennyiség elég legyen több évre.
2015. márc. 17. 11:39
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

A metélőhagyma tényleg egyszerű eset, mert magától szaporodik, terjed. Neked meg annyi a dolgod, hogy szétülteted.

Ahhoz, hogy magot tudj gyűjteni, nem árt még néhány információt tudni: pl. hibrid (F1) fajtáról van-e szó, vagy szabad beporzásúról illetve képes-e más fajtával kereszteződni. Ezek miatt fordulhat elő az, hogy a saját magad által gyűjtött mag nem feltétlenül olyan jó, mint az eredeti.

Megfogás, angolul seed saving kulcsszavakkal

tudsz utánanézni.

2015. márc. 17. 18:40
 5/5 anonim ***** válasza:

Tehát ha F1 van a csomagolásra írva, akkor ne próbálkozz, mert az egy hibrid mag, ami nem utántermeszthető.

A többiből foghatsz magot, feltéve, hogy semmi olyasmi nincs a közelben, amitől át tudna porzódni.

Pl. ha cukkini meg patisszon van egymás mellett, akkor nem szabad a szedett magot elvetni, mert olyan formátlan, mindkét szülőre hasonlító terméseid lesznek.

Paprika is átporzódik, ha több fajta van egymás mellett, de az attól még mondjuk használható.

Én sárgarépa, zöldség, hagyma, cékla, virágok magjait szoktam saját részre megtermelni, a többit veszem, 39 Ft egy csomag, ami esetleg több évre elég.

2015. márc. 18. 06:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!