Párolt káposzta mellé milyen húsmentes étel passzolna szerintetek?
Pár recept a gombóchoz:
Zöldséggombócok
Hozzávalók 4 személyre:
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg zöldbab
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
5 dkg vaj
10 dkg liszt
1,5 dl tej
1 tojás
A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
bő olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk, és felaprítjuk.
A zöldségeket a gomba kivételével enyhén sózott vízben, a forrástól számítva kb. 10 perc alatt kissé ropogósra főzzük. Leszűrjük, és jól lecsurgatjuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a gombát, és addig pirítjuk, amíg a leve elpárolódik. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt zöldségeket, összekeverjük, meghintjük a liszttel, kicsit együtt pirítjuk, majd felengedjük a tejjel, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, borsozzuk, és kevergetve 2-3 percig lassú tűzön pároljuk, amíg sűrű massza lesz. Levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Az olajat kb. 170 fokra (amikor a beledobott kis darabka sisteregve feljön a tetejére) felforrósítjuk. A kihűlt masszából vizes kézzel kis gömböket formálunk, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a forró olajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Zöldséges rizsgombóc
Hozzávalók
30 dkg rizs
só
30 dkg fagyasztott zöldségkeverék
2-3 evökanál olaj
1 kiskanál ételízesítö por
1 csokor petrezselyem
1 tojás
kb. 2 evökanál zsemlemorzsa
a bundázáshoz:
10 dkg liszt
2-3 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
böven olaj
A rizst dupla mennyiségü, enyhén sós vízben hagyományos módon puhára pároljuk, majd hülni hagyjuk. Közben a zöldségkeveréket az olajon megforrósítjuk, az ételízesítöt beleszórjuk, lefödve puhára pároljuk. Ha kihült, a rizzsel, a fölaprított petrezselyemmel, a tojással meg a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Akkor jó, ha nedves kézzel könnyen formálható és jól összeáll, ugyanis a következö lépés, hogy diónyi gombócokat gömbölygetünk belöle. Ezeket egyenként lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, végül bö, forró olajban 3-4 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve a felesleges zsírt leitatjuk róla.
Sajtos sült rizsgolyók
Hozzávalók:
60 dkg főzött rizs
2 db tojás
15 dkg reszelt sajt
só
1 mk fehér bors
1 kisebb ek aprított petrezselyemzöld
3 ek liszt
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük,kisebb gombócokat formázunk.
Egy tálcára rakjuk,majd egyenként lisztbe forgatjuk és forró olajban aranysárgára sütjük.
Húsos ételek mellé is készíthetjük, vagy önálló ételként.
Burgonya Pékné módra
Hozzávalók:
75 dkg héjában fõtt burgonya, 40 dkg vöröshagyma, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, ízlés szerint só.
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágom és egészen kis lángon kevergetve, zsírját kisütöm. Egy kisebb tepsit kevés szalonnazsírral kikenek, majd a meghámozott és vékonyra karikázott fõtt burgonyát elterítem benne. A megtisztított és ugyancsak karikákra vagdalt vöröshagymát elosztom a burgonya tetején, majd rászórom a szalonnapörcöt és rálocsolom a kisült szalonnazsírt. Fedetlenül teszem be az elõmelegített forró sütõbe és addig pirítom, amíg a tetején lévõ hagyma színesedni nem kezd.
Répás szalvétagombóc
Hozzávalók:
6 db zsemle
3 db tojás
1 db sárgarépa
2 ek zsemlemorzsa
1 ek zsír
1 csokor petrezselyem
3 dl tej
ételízesítő
só
bors
Elkészítés:
A zsemléket apró kockákra vágjuk, a tejjel leforrázzuk, beletesszük a zsírt, felvert tojásokat, zsemlemorzsát, apróra vágott petrezselyemzöldet, ételízesítőt, borsot, a lereszelt répát.
Ha kell utána sózunk, de vigyázzunk mert az ételízesítő is sós!
Összeállítjuk a masszát és kizsírozott folpackba, betekerjük, szép, kissé lapított hengerré formázzuk és átkötözzük zsineggel, mint a kötözött sonkát. Forró vízbe tesszük, és mindkét oldalát 15-15 percig főzzük. Ha készen van, kivesszük a vízből, kibontjuk, és felszeleteljük.
Albán spenótos gombóc
Hozzávalók 50 dkg nyers, darált (vagy fagyasztott és felolvasztott) spenót, 6 dkg vaj, 1 ek liszt, 5 zsemle, kb. 2 dl tej,1 csokor petrezselyem, só, bors, 1 l húsleves (leves kockából is jó) A tálaláshoz 5 dkg vaj, 6-8 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint reszelt (füstölt) sajt
Elkészítés A vaj feléből és a lisztből, folytonosan kevergetve rántást készítünk. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük és ledaráljuk (ha mirelit spenótot használunk, akkor csak ki kell olvasztani és szűrőbe téve le kell csepegtetni). A zsemlét tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és ledaráljuk, majd a maradék vajjal, apróra vágott petrezselyemzölddel kissé átpároljuk. Sóval-borssal fűszerezzük.
A rántást, a zsemlét és a spenótokat alaposan összekeverjük és a masszából vizes kézzel gombócokat formázunk. A gombócokat épp hogy csak forrásban lévő húslevesbe tesszük és lassan megfőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A tálaláshoz a vaj felén, folyamatosan kevergetve zsemlemorzsát pirítunk. A vaj másik felét felolvasztjuk, a kész gombócokat megforgatjuk benne, majd a pirított zsemlemorzsával és reszelt sajttal meghintve kínáljuk.
Önálló fogásként, vagy szaftos raguk, sültek mellé köretként is adhatjuk. Tehetünk a gombócmasszába 2-3 gerezd zúzott fokhagymát is.
Hajában sűlt ktumpli , rántott gomba , rántott karfiol , padlizsán egybesütve , vagy szeletelve rántva . resztelt krumpli ...
Csicseri borsó ! Be áztatod az előző este egy csipet sóval . Másnap felteszed főzni az ázóvízben adj hozzá fűszereket ; erőspaprika bors turmeric (elfelejtettem a magyar nevét , olyan sárga por ) fokhagyma , ginger
Amikor megpuhul , a maradék vizet leöntöd róla , mindig tartsd a vízszintet alacsonyan , és a borsőkat összetőrod kicsit darabosra , hozzákeversz , (amikor kihűlt) valami keményebb sajtot reszelve , apróra vágott petrezselymet adhatsz hozzá egy kis friss zsemlemorzsát (nem szárazkenyérből , csak dobj egy-két zsemlét a blanderbe és darabold össze)
Formálj fasírtokat és süsd ki . Bocs ! Kihagytam a tojást , de nem feltétlenűl kell bele .
Ázsiai boltokban lehet kapni Csicseriborsó lisztet!
De ha nem csak daráld le a csicseriborsót egy húsdarálón és utána egy mákdarálón
A lisztet elkevered finomra vágott petrezselyemmel ,újhagymával , de tehetsz bele akár retek, vagy mustárlevelet is , tormalevél , menta , erőspaprika , a fantáziád a határ , a lényeg , hogy egész apróra vágd , hogy elkeveredjen a liszttel . Pici só , tojás ebbe nem megy , csak víz . Sűrű nokedli tészta sűrűség ami kell , és kb hüvelyúnyira beleszaggatod forró olajba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!