Kell-e a húsmentes étrendhez vitaminokat, táplálékkiegészítőket szedni?
Persze első, főleg, hogy a B vitamin legjobb forrásai közé sorolható a bab-ás borsófélék, magok, krumpli, banán is pl.
A veseköves baromságra nem is reagálnék nagyon, csak annyival hogy hülyeség.
Viszont rengeteg szív-és érrendszeri megbetegedés és a rák esélyét is jelentősen csökkenti a húsmentes étrend.
Kiegészítőkre nincs szükség; egy kiegyensúlyozott vegetáriánus diéta tartalmaz minden szükséges tápanyagot.
Egy vegán oldalon azt olvastam, az algában nem a megfelelő, igazi B12 van... Szerencsésebbeknek a bélflórája termeli, úgy tudom.
Viszont itt húsmentes étrendről volt szó. Nem hiszem, hogy több kiegészítő kell, mint a húsos étrendhez, ha az ember normálisan, kiegyensúlyozottan táplálkozik (a hús nem evése nekem teljesen normális, hiszen nincs rá szükség. hasznos tud lenni, bár káros is, ha olyan a hús, de simán bevihetők a benne levő dolgok másból).
kérdezni akkor is szabad, ha az ember tud :D
pusztán gondolkodtam
gyári szintetikus vs. természetes állati eredetű .. ?
az algát és csíráztatott magvakat nem tartottam eddig érdemi B12 forrásnak, mert jóval kisebb százalékban tartalmazzák, mint pl. a hús
Attól, hogy kisebb százalékban tartalmazzák még nem lesz valami rossz forrás. Vedd figyelembe azt is, hogy húsból NAPONTA maximum 150-250g javallott pl. a W.H.O. szerint, algából ennyit reggelire röhögve elfogyaszt az ember és még éhes is marad.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy igen, alacsonyabb mennyiségben, de többet is fogyaszt belőlük az ember egy étkezésre, tehát a végén ugyanott lyukadsz ki. Emellett a B12 igénye a szervezetednek naponta: 2,4 mcg (mikrogramm) felnőtt nő és férfi esetén is. A spirulina eredettől függően 2-30 mikrogramm/ Grammban tartalmaz B12-t. Tehát még a legrosszabb minőségűvel is 30-40g kielégíti a napi szükségletet. A nori átlagosan 3-6 mcg/30g ezzel szemben, ami még mindig nem egy rossz arány, ha figyelembe vesszük milyen kicsi adag 30g.
Algából és csírából nehéz minimálisnál többet enni, illetve algából egészségtelen a sok. Nem tudom, van-e bennük megfelelő B12, de azt sem, hogy mennyi. De többnyire nem jó források azok az ételek, amikből alig eszik az ember. Természetesen hogy ki mennyit tud enni valamiből hosszabb távon, az erősen változó, ezért tud roppant fontos fehérjeforrás lenni az életemben a zöldség (nem a hüvelyesek). Van, akinek ez elhanyagolható, mert iszonyú picit eszik belőlük. Pedig zöldséget könnyű kilószámra enni, ha szereti az ember. Csírát nehezebb.
Mondom, nem tudom a számokat, illetve a B12 létét sem a fentiekben, csak extrapolálok egyéb tudásomból, ami természetesen megbízhatatlan dolog, ha alapinfók hiányoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!