Mennyire volt egyszerű a kezdet?
#8: Vannak hipokriták, de mi a fura abban, hogy valaki direkt más állat testrészét akarja enni? Ez teljesen bevett szokás bolygónkon. S írod, te is ettél utána húst, úgyhogy téged sem zavarhatott valami nagyon a dolog. Én vega korom óta, ha eszem is húst, az házi, vad és nagyritkán tenyésztett hal (az is ugyanúgy hús, de valamiért tenyésztett verzióban is finom, valamint a halak iránt lényegesen kisebb szeretetet érzek, mint a legtöbb egyéb élőlény iránt, habár a halkínzást sem szeretem, persze).
Amikor egy bigott katolikus adta elő, hogy a kisbárány örül, amikor húsvétkor levágják, az már érdekesebb volt, mint az emberek ipari húsfogyasztása. Az emberek sokszor még a másik ember áldatlan bánásmódján sem hatódnak meg, nemhogy állat- és növénytisztelet (mert növényt enni egy dolog, de amikor építkezéskor egy nagy platán gyökerét félig átvágják, az nekem eléggé üt)... Ugyan, a homo sapiens ennyire nem fejlett és humánus...
Elég nehéz, de nem lehetetlen.
Ez főként attól függ, hogy: 1 - mennyire szereted a hőst, mennyi húst eszel jelengel. 2 - mennyit nem otthon készült ételt fogyasztasz.
Ha alapból nem vagy olyan nagyon oda a húsért és nem eszel minden nap azt most sem, mellette pedig többnyire otthon készült ételt fogyasztasz, akkor könnyű lesz.
Ha viszont nem magadnak főzöl, akkor az egy nagyobb harc minden egyes alkalommal, amikor ebéd vásárlásra kerül a sor, vagy ha rokonoknál eszel. Nagyon nehéz változatos vega kaját találni és fáradtan a rövid ebédszünet közepén könnyel elcsábul az ember, mert ha csak nincs a közeledben kifejezetten vega étterem, akkor a hagyományos kajáldák menüjében hamar ráunsz majd a rántott karfiolra és társaira, mint egyedüli húsmentes lehetőségek.
Szóval ha komolyan gondolod jó ötlet lehet mindent otthon készíteni amikor csak lehet és egyszerű vega menüket csomagolni magadnak napközben.
Emellett pedig hiányozni fog a hús íze, ha most szereted. Nagyon finom alternatívákat lehet készíteni - darálthús helyett gombát tenni a bolognai szószba, csirke helyet zöldséget grillezni, rántani, fasírtot babfélékből készíteni, májkrém és felvágottak helyett növényi alapú szószokat, krémeket készíteni - ennek utána kell nézni, gyakorolni, megtanulni, de eleinte biztos, hogy hiányosni fog a hús íz. Mert tényleg ízletesek ezek a dolgok, de sosem lesz olyan íze, mint a megszokott húsos változatoknak.
De mindenképpen megéri belevágni! 5 évig voltam vega és sokkal frissebbnek, egészségesebbnek éreztem magam. Utána visszatértem a húshoz,de most megint úgy érzem, hogy ideje leszokni róla, ezúttal véglegesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!