Mennyire volt egyszerű a kezdet?
Nem kicsit múlik ez azon, hogy mennyi húst eszel, mennyire szereted, mennyire hiányzik, ha nem eszed, mennyire tudod megoldani nélküle, mennyire ismered és szereted a húsmentes ételeket...
Nekem nemhogy ugyanolyan egyszerű volt, mint korábban, hanem sokkal, sokkal egyszerűbb s jobb, mert nem kellett minden vasárnap húst ennem többé, ujjé! Mivel akkoriban még kicsi voltam és otthon laktam. Mivel addig is heti 5-6 húsmentes ebédünk volt, nem igazán volt gond, hogy ez 7-re nőtt.
A páromnál húst ettek hússal, neki durvább lehetett a váltás, de jól viselte. Remekül megvan hús nélkül akármeddig, pont, mint én (más kérdés, hogy azóta újra eszünk húst néha, nem akármilyet, az ipari állattartás ugyanúgy taszít s azért jobbnak tartom nem enni húst, de évi párszor jólesik. aztán lehet, hogy megint vega leszek :D annak idején sok évig voltam az, szóval tudom, hogy hosszútávon is elvagyok, ráadásul ma már sokkal jobb az étrendem, több a tudásom).
Nálam nagyon, ugyanis undorodtam tőle. Mikor 13 éves koromban végre eldöntöttem, hogy nem eszem többet, már jópár hónapja vívódtam a dologgal (hogy nem kívántam, de mindenhol azt adtak enni). Végülis egy nap kijelentettem, hogy én ezt a szart többet nem eszem még, azóta is így van, 14 éve :)
A vegetáriánus étrend 100x változatosabb tud lenni, mint a húsos étkezés - gondolj bele hányféle zöldség, gyümölcs, gabona, tejtermék van, amit egy átlagos ember meg sem kóstol, a legtöbb vegetáriánusnak pedig ebből állnak a főfogásai. Én imádok főzni, és egy hónapban ritkán készül el 2x ugyanaz a fogás. Valami hihetetlenül változatos az ízvilág így :)
2 évig voltan vegan,egyre sápadtabb es sápattabb lettem,fogytam,rosszul éreztem magam.
végül ujbol husevö lettem.azota remekül érzem magam.
az ember husevö-ne felejtsd.
1. voltam.
Nem, az ember mindenevő... Ráadásul választhat, léteznek vegánok és zerocarberek. Ez már kicsit extrém (bár az a fő, hogy jól csinálva egészséges), de egy normál vega mindenevő, s elég könnyű is neki.
A tojásevés nekem nem állatkínzás, ha jól tartják a tyúkokat.
A rokonlátogatás és éttermezés tényleg felvethet nehézségeket, esetenként egészen komolyakat. Nekem elég speckó az étrendem s bár sok szabályt hajlandó vagyok felrúgni, ha kell, erre azért nem árt egy kellően nyomós ok... Úgyhogy ritkán eszem bármit, ami nem saját étel. Mindig viszem magammal az ételemet, ha hosszabb időre elmegyek itthonról. Nekem ez nem teher, úgyis a sajátom esik a legjobban.
Vegaként elég nehézkes volt e szempontból, mert a legtöbb étterem vega kínálata pont nem esett egybe az ízlésemmel. Valamit azért többnyire tudtam enni, max. éhes maradtam (csak mert nem eszem húst, nem elég nekem egy amúgy rém drága grilltál 10 deka zöldségből. a rántott sajtot pedig meg se kíséreltem megenni soha). Egyszer egy büfében CSAK saláta volt vega ételként s nem is értették, hogy miért akarok kalóriát bevinni, ha vega vagyok. Vannak ilyenek, de mondom, saját étel vagy esetleg gondos előkészület segít. Ezek régi esetek, ma már rengeteg helyen élvezetesen ehetek étrendem egyik vagy másik aspektusa szerint (az összeset ötvözni már igen nehéz, mivel akkor nagyon szénhidrátszegény, lehetőleg tejtermékmentes vega ételre van szükség s ez valamiért csak egy szállodai büfés reggelinél könnyen megoldható, étteremben kevésbé). S gondolom, ahogy telik az idő, egyre több hely lesz, ahol a különböző népszerűbb étrendeket is figyelembe veszik.
Én is az iparosított állattartás undorító és kegyetlen volta miatt lettem először vega, és ezzel párhuzamosan a húst se kívántam. Így nagyon könnyű volt, egyáltalán nem vágyódtam rá, sőt az irodai kantinban értetlenül néztem milyen lazán kérnek csirke combot vagy sertés bordát, mintha nem fognák fel hogy az egy élőlény testrésze megfőzve!!! Elborzasztó volt. Viszont meglepő pozitív hatásokat tapasztaltam, amikre nem is számítottam!
1. Teljesen megszűnt az egész életemet végigkísérő fájdalmas, görcsös menses!!! Se PMS, se görcsök! Döbbenetes volt, egyszer csak megjött és nem fájt :-O korábban mindig imádkoztam hogy hétvégére essen az első nap mert járni is alig bírtam.
2. Munka után is energikus voltam. Az ólmos fáradtság ami a nap végére megjelent, eltűnt!
Sajnos a következő párom miatt vissza szoktam a húsevésre, apránként, észrevétlenül mivel neki főztem húst. Sertést és marhát továbbra sem ettem, de a szárnyas is elég volt ahhoz hogy az összes jótékony hatás elillanjon :-(
Most 40 évesen nagyon bánom hogy 6 évvel ezelőtt feladtam az erőszakmentes táplálkozést, mert most nőgyógyászati okokból kell lemondanom a húsfogyasztásról, és sajnos most nem megy könnyen. 2 hétig jó, aztán elkezde kívánni a marhapörköltet (!) amit amúgy se ettem... viszont most nehezíti hogy se tejterméket, se tojást nem ehetek.
Csak bátorítani tudlak ebben az elhatározásotokban, mert ez egy nagyon felelős döntés, az egész bolygónkat érinti. 1. az állatok szenvednek, és mi meg is esszük az összes stresszhormont ami a testükben van
2. az üvegház hatás nagy részben a szarvasmarha és sertés tartásból adódik (bélgázok)
3. drága kincs lett a tiszta ivóvíz, és hihetetlen, de 1 kg marhahús előállításához 13 000 Liter víz szügséges (takarmány öntözés, itatás, stb.)
4. a hús ma még egészségtelenebb mint 100 éve, hiszen telenyomják őket növekedési hormonnal, antibiotikummal, amit mi beépítünk a sejtjeinkbe.
Sok sikert és ne adjátok fel!
Még azt elfelejtettem, hogy halat elég sűrűn ettem akkor amikor húst nem, főleg tengerit, meg néha apró rákot.
Nézz utána melyik halak a legegészségesebbek, ma már az óceánok is olyan szennyezettek nehézfémekkel, hogy valószínűleg a fehér húsú édesvizi magyar halak (pisztráng, fogas) szerencsésebbek. :-)
Nekem kifejezetten nehéz volt átálni. A nagymamám nem tisztelte a döntésem, ahányszor mentem hozzá órákat hisztizett, hogy nem lesz erôm, mindenféle okosságot mondott, hogy a tvben hallotta, hogy nem lehet hús nélkül, egy férfi se fog elviselni. Dühöngött, hogy nem lehet két felé fôzni, de ha vittem a saját ebédem az volt a baj. Ja, a tepsit amibe nekem sütötte a karfiolt disznózsírral kente ki...
Anyagilag se volt egyszerû, amíg ki nem ismertem a boltokat elég drága volt, azóta olcsón kijövök.
Egyébként minden más szempontból áldásnak éltem meg az étrendváltást. A szaglásom, látásom rohamosan élesedett, a bôröm mintha kicserélték volna és sokkal energikusabb voltam, mint valaha. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!