Tudnátok segíteni elkezdeni?
Szeretnék vegetáriánus lenni, de nem tudom mik azok a tápanyagok amiket hús nélkül be lehet vinni a szervezetbe.
Tojást, tejet ennék. TALÁN még halat.
Ha halat eszel, nem leszel vega.
Mindent be lehet vinni hús nélkül, amit kell. Én tejet sem eszem (s nem vagyok vega, de közel állok hozzá, a hús tápanyag szempontjából elhanyagolható az életemben).
A tojás az jó, főleg a házi, komplett fehérje :) Tejtermékből a legjobb szerintem a jóféle házi sajt és a vaj.
Változatosan zöldségek, olykor talán némi olajos mag (vagy több s bizonyára nem kötelező ez sem), ez így nekem elég jól hangzik.
Amikor sok évre vega lettem, egyszerűen ettem mindenfélét, csak húst és állati zsírt nem. Ez csak egy megjegyzés, nem állítom, hogy ez jó volt, főleg, hogy tejet is ettem, cukrot is... Jó, ha valaki picit odafigyel, de nagyon nehéz kiigazodni a dolgokon, miben mi van, milyen felszívódással... De a vegák szinte mindent esznek még, ott annyira nem kell belemenni, csak persze ne szóján, tésztán és sütin éljen az ember, hanem normálisan táplálkozzon. Elég problémás, ha egy vega pl. nem szereti a zöldségeket, s van ilyen.
Miért akarnék divatból az lenni? Érdekel az valakit, hogy én mit eszem?
Szemivegetarianizmus azt hiszem az, amikor baromfit meg halat is esznek..
Én nem szoktam halat enni egyébként, sosem vettem, csak ha elém rakták még a suliba, akkor ettem meg. Azért írtam talánt, mert tudom hogy a többit már nem akarom enni, de a halat olyan régen ettem, hogyha egyszer megkívánnám.... de kevés esélyt látok rá.
Akármi miatt ennéd, ha állatot eszel, nem vagy vega, ez alól max. az "üzemi balesetek" (pl. kukac a cseresznyében) kivétel (neki baleset, nem Neked).
A szemivegaság fogalma elég hervasztó, na az a divat meg máshova tartozás, mint ahova, különösebb áldozat nélkül, mi értelme van ennek? Szerintem semmi, ahogy egyeseknek nem elég a nemi identitásra mondjuk 5 csoport, kitalálnak még tizenhatot, mert miért ne. Csomóféleképpen lehet enni, most legyen 25000 elnevezés? Ráadásul a vegaságnak a lényege, hogy nem eszünk olyat, ami állat halálával jár. Most mi a szemivega? Kicsit öli meg az állatot? Hát nem. Persze, lehetne csak emlőst nem evő félvega, meg csak hüllőt evő félvega, meg egyéb efféle, de... Minek? A csirke, hal és vörös húsok nem egyformák, szétválaszthatóak, de ugyanúgy megölnek értük állatokat, a vegaságba nem kéne belekeverni.
No és ha kicsit türelmetlennek tűntem volna, nem Veled akartam vitázni vagy belekötni az elképzelésedbe, kérdező :) Csak kicsit elegem van a kismillió, magát vegetáriánusnak nevező húst is jócskán evő emberből, manapság elég gyakoriak. S nem jön le nekik, hogy ők nem vegák, akkor sem, ha csak vasárnaponként esznek szalámit és heti ötször halat. Én ennél jóval kevesebbszer eszem húst (főleg halat), mégsem mondom, hogy vega vagyok, hiszen nem vagyok az. Csak közel állok hozzá, ami elvi szinten nem számít (bár nem akármilyen húst eszem meg, elvégre a lelkiismereti okaim nem sokat változtak, viszont nekem az öléssel lényegesebb kevesebb bajom van, mint az állatkínzással), praktikusan és tápanyagbevitel szempontjából viszont számít. S elég sok évig voltam vega ahhoz, hogy legyen rálátásom az igazi vegaságra. De nyilván nem vagyok az.
(Vega alatt az ovo-lakto vegetáriánust értem, ahogyan azt többnyire szokás.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!