Hogyan tudnék elkezdeni sütni tanulni, úgy, hogy kb. semmi tudásom-tapasztalatom nincs?
Őszintén bevallom, hogy még sohase főztem-sütöttem magamra, mivel társadalmi helyzetemből (és/vagy korom) következően mindent készen kaptam.
Így sütni sem tanultam, EGYÁLTALÁN SEMMIT SE! Kb. annyi a tudásom, hogy búzaliszt + víz + élesztő = kenyér.
Viszont most már érdekelne a téma, de ugye hiába kezdenék el netről recepteket nézni, ha semmi (de tényleg semmi) alapismeretem nincs a dolgokat illetően, és még annyit sem tudok, hogy milyen mérőszám az az e.k. (pl.)
Ti hogy kezdtétek?!
(egyébként kollégista vagyok)
Van interneted. Google -> addot receptet kikeresed több helyről, youtubepn is vannak szuper jó főzős videók, az alapján nagyjából ma bármit meg lehet csinálni.
Itt az én sikersztorim: én vasalni nem vasaltam soha, minek, ha nem gyűrött alapon. Aznapra kellett egy blúz meg nadrág interjú miatt. Mindkettő gyűrött volt, okos ember mit csinál -> youtube -> hogyan vasaljunk blúzt, nadrágot.
Anyám meg melsett, mióta tudok ilyen szépen vasalni. Mondom tehetség, maradjunk ennyiben.
Kezd alap dolgokkal: szalmakrumpli, rántotta, bundáskenyér...aztán lassan kipróbálsz új dolgokat... pl sajtos makaróni, szintén egyszerű... hamar belejösz, meglátod.
Ha főzöl magadnak, valószínüleg jobban kijössz anyagilag.
Nem is kifejezetten főzésre gondoltam először, hanem sütésre - olyan egyszerűbbnek tűnő dolgokra, mint kenyér, kifli, sajtos péktermékek, esetleg rétes stb. Illetve a rántottára és bundáskenyérre én is gondoltam.
Főzés az azt hiszem komplikáltabb lenne kicsivel a kollégiumban.
Vagy ne itt kezdjem.
Illetve ezekből is ki lehet jönni olcsóbban, ha magam csinálom?
Recepteket meg néztem már, de mindig volt valami, ami nem volt világos - mint pl. amit említettem, hogy mi az "e.k." rövidítés (?evőkanál?)
Meg hát az is ott van, hogy ha a koleszban elrontom, akkor ott nagyobbat kapok a fejemre, mintha otthon égetnék oda valamit. (nomeg utána egy jó ideig piszkálni fognak érte a lakótársak) :/
e.k. az ja, evőkanál.
Még egyszerűbb, ha ide kiírod a kérdéseid a recepttel kapcsolatban, a gyakorlott háziasszonyok biztos szívesen segítenek benne. Kezdőként amúgy ne rögtön rétest akarj, próbáld először a sütés nélküli nasikat, pl. kókuszgolyó, tiramisu, ilyesmi. Aztán jöhetnek a nehezebbek.
Igen evőkanál :) Hát szerintem pont ne kiflivel,kenyérrel kezd . Esetleg vasárnap süsd meg otthon ,és vidd el :) Kenyérre tudok egy könnyű receptet,ha van egy vasedényed,vagy jénaid . :
Így tedd bele a hozzávalókat az edénybe :
1 bögre (Nagyobb bögre ) langyos víz
1 élesztő (bele kell morzsolni )
1 evőkanál étolaj
2teáskanál só (a nagyobbik kanál,nem a legkisebbik :) )
2bögre liszt (Én Nagyi Titka kenyérlisztet használok ) illetve az egyik bögre felébe teszek rozslisztet
Ezeket összekevered ,ne legyen lisztes sehol . Laza tészta legyen . Hagyod állni,amíg a duplájára nem kel . Majd ha kész,előmelegíted a sütőt az edénnyel ,a teteje legyen rajta ! ez fontos ! 20 percig beteszed . Majd ha letelt,jó lisztes felületre borítod a tésztát , lenyomkodod,balról-jobról behajtod,majd alulról-felülről is,és beledobod az edénybe. Visszateszed rá a fedőt,így sütöd 35percig,ha letelt,fedő nélkül még 20 percig . Remélem érthetően írtam le . Illetve én most fogom kipróbálni ezt a kifli receptet : [link] Sütiknél pár ötlet : [link]
[link] Remélem segítettem :)
"1 élesztő"
Na ez az, de az az 1 mennyi? Egy egész zacskó?
Bocsi, tényleg nagyon hülye vagyok, gondolom látszik.
Félő, hogy sajna nem is létezik olyan recept, amit én egyből meg tudnék érteni.
-> viszon amit Te mondtál, majd ha tényleg elkezdem, lehet, hogy még jópár kérdésem lesz itt a gyakorin ;) <-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!