Hi! Holnap áttérek a teljes növényi étrendre (lehetőleg végleg). Csatlakozik valaki hozzám? : )
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
#9: Ismerős... Én ugyan nem vagyok vega, de sok évig voltam és elég könnyű lenne újra, mindenesetre sokkal könnyebb, mint minden 2. héten húst enni, azt nem bírnám :D.
De a házi tojás... Az az egyik problémám a vegánsággal, a másik a jobbára paleo ketogén vonal. Se gabona, se gyümölcs, zöldségek óvatosan, necces. Dobnom kéne a ketogént, de zsírdús és szénhidrátszegény, minél inkább nyers vegán irányba mennék, az még egy ideig tuti menne :D Rövidtávon szeretném kipróbálni, csak nehéz a napi 6-8 tojásról nullára lemenni, annyi tápanyagot kellene pótolnom. Sokat olvastam a vegán táplálkozásról, de még nem vagyok elég magabiztos, tojással pedig oly egyszerű és biztonságos az élet. De rövidtávon nem lehet gond a picit hiányos táplálkozásból sem. A fehérje meglenne, minden aminosavval, odáig még menne s ez rövidtávon is igen fontos.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ó, a tejfölt lazán elhagytam, amikor paleóra váltottam, ha nagyon kellett valamibe (pl. kelkáposztafőzelék), egy kevés citromos kesut és kókuszt használtam, mások tojást írtak, de az teljesen más. A kesu és a kókusz is, de valahogy mégis betöltötte a szerepet, ráadásul pici mennyiségben. De a legtöbb ételembe eleve nem kellett tejföl. A sajt kényelmes, most találtam egy termelőit, ami igen finom is, de akkor is meglennék nélküle, ha a zöldségből vagy olajos magból készült s sajtnak nevezett izék kicsit sem hasonlítanak sajtra (attól még ízletesek :)).
A tojás viszont komplett fehérje, sokoldalú, gyors, finom és házi. Nagy átalakításokat igényelne az étrendem a napi 6-8 tojás kiváltásához. Gondolom, több, változatos zöldség (nagy kedvencem, a zöldborsó fontos szereplésével) és olajos mag jelentené a megoldást. Amikor alig volt itthon tojás, ezt csináltam. A hedonista énem annyira nem panaszkodott, inkább az egészségtudatos pánikolt finoman. Komoly dolog a növényi étrenden élés.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
sajt íz helyett: sörélesztőpehely, de tudni kell, hogy glutén van benne, mivel árpából van
vagy erjesztett lenmag: beáztatod 3-4 szeres vízbe, másnap leöntöd, rá tiszta víz, hogy ellepje, következő napra jó, összeturmixolod sok vízzel, aztán besűríted pld tökmagliszttel, zöldfűszerrel, kenhető vagy ahogy akarod
tojás állag: lenmaglé, chia mag
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Még sosem láttam növényi sajtot sehol, mondjuk én eleve szinte csak alapanyagokat veszek.
A sörélesztőpehelynek szerintem enyhe élesztőíze van, szeretem, de ez sem teszi sajtosabbá a növényi cuccot (de még egy pici parmezán se :D nekem nincs bajom a sajttal, csak nem nagyon akarom enni). A kesunak pedig kesuíze van, azt is szeretik valamiért sajtpótlékokba tenni.
A komplikált, érlelt növényi sajtokat nem próbáltam elkészíteni, annyit nekem nem ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!