A vegák miért esznek műkolbászt, meg műsajtot?
Ez egy érdekes kérdés, a szigorú vegetáriánusok, azaz mai szóval vegánok egyáltalán nem esznek ilyesmit, tudom, mert van ismerősöm, aki nem eszik húst és mikor együtt ebédelünk, olyan ételeket eszem, ami meg se próbálja a hús illúzióját kelteni.
Pl.: gombapaprikás, de csinált már paprikást porsóból, lencséből sokmindenből, ezek nem húspótlók.
Amúgy én nem vagyok vegetáriánus, de nagyon jókat szoktam enni nála.
A "műkolbász" kedvese neve a gabonakolbász.:D
Hozzávalók:
1 csésze búza
2 ½ csésze víz
tengeri só ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
Csipet bors
Pirospaprika
Pici őrölt kömény
Csipet curry
A búzát éjszakára beáztatjuk, és reggel kuktában 2 és félszeres vízben
forrástól 1 ¼ órát főzzük. Ha kihűlt, fűszerezzük fokhagymával, sóval,
borssal, pirospaprikával, olajjal, köménnyel és egy pici curryvel. Az egé-
szet húsdarálón ledaráljuk,(vagy összeturmixoljuk) és bélbe töltjük. Ha
töltelékhez kell, nem kell tölteni semmibe. Forró olajban kisüthetjük, de
hidegen, füstölve is tartósíthatjuk.
Nagyooon finom! Teljesen természetes, nem értem mire gondolsz. Iszonyat jó fehérje forrás, azért esszük, hogy ne aggódjatok a fehérjebevitelünk miatt : D
"Műsajt"= inkább hívjuk növényi sajtnak. Általában olajos magvakból készül, így nagyon egészséges. Semmi mű nincs benne. Azé' esszük, mert kell a vegánburgerbe, pizzába, és valamivel meg kell szórni a tésztát.:)
Régi kérdés, de: én pl soha nem szerettem a húst, próbáltam pár ilyen műizét, nem jöttek be. Mert nem szeretem a húst...de aki szereti, s lelkiismereti okok miatt nem eszik, az miért ne ehetne ilyet?
De pl a zöldségburgereket szeretem, közük nincs a húshoz (azért ízlenek ezek, s az utánzatok meg nem), a tönköly"kolbász" is finom.azért eszem, mert ìzlik...
Egyébként meg azért mert a meglévő magyar konyha finom ételeit le lehet másolni vega verzióba vagyis gasztronómiailag indokolt hogy egy létező fogást előállítsunk állatok kinyírása nélkül vagy a tejtermékek mellőzésével.
Az hogy egy kolbász kolbász ízű de nem hús nem képmutatás ,lényegében az eredeti kolbászokban is a fűszerezés és füstölés adja a hangsúlyt , a hús szövetek ízét egy laikus nem is nagyon élezi ki vagyis inkább egyfajta hordozó kitöltő halmazállapota van és nem az ízhordozás a hangsúlyos.
Ha ez nem így lenne akkor lehetetlen lenne eladni a vega hús utánzatokat ezen a néven mert pont az a lényege egy fasírtpornak hogy ha odateszed a tökfőzelék szélére akkor megtévesztésig azt a struktúrát és ízt kell hordoznia mint egy állati fasírtnak.
Egy biztos ez nem lesz olyan zsíros mint egy fasírt de tovább fejlesztéssel növényi zsírral ki lehet keverni azt az állagot is.
Vannak profi vegák-nyersevők akik szinte az összes közismert receptet le tudják szintetizálni akár csak nyers növényekből. Van ilyen étterem is pesten.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!