Mi a véleményetek erről a cikkről? Egészséges lenne a vegetarianizmus?
Nem vagyok vega. de szerintem a genetikától is függ ,hogy ki mennyire egszséges.
Nem lehet mindent a vegákra fogni ,és forditva sem a hús evőkre sem.
Egészséges és egészségtelen is lehet, attól függ, hogy konkrétan miket eszik az ember... S különbözőek is vagyunk, más pl. a makrotápanyagigényünk is.
Ami a cikket illeti... Összemossa a vegetárianizmust és a veganizmust és elég fura dolgokat ír. Valamiért egészségtelennek tartja az összes kókusz- és pálmazsírt, csak mert telített zsírban gazdagok, ez egy dolog, de hogy zsírfóbiásként miért ír cikkeket a témában, ez számomra rejtély. Mi a gond a zsírral úgy általánosan? Persze az utóbbi évtizedben nem volt trendi, s ez valakiknek fontos.
A bolti, ki tudja miből mixelt rémes sajtutánzatokat evő vegánokat pedig csak sajnálni tudom.
Az élelmiszeripar hulladékaiból bőven jut a vegáknak is, némely terméket pont nekik csinálják... Attól még utánaolvashatunk, használhatjuk a fejünket és hallgathatunk a testünkre s ehetünk normális ételeket is vegaként.
"Valamiért egészségtelennek tartja az összes kókusz- és pálmazsírt, csak mert telített zsírban gazdagok, ez egy dolog, de hogy zsírfóbiásként miért ír cikkeket a témában, ez számomra rejtély. Mi a gond a zsírral úgy általánosan? Persze az utóbbi évtizedben nem volt trendi, s ez valakiknek fontos. "
A cikket nem olvastam végig, mert nekem is feltűnt, hogy alapvetően nincs tisztában az írója a vegetarianizmus (lakto-ovo, lakto, ovo)/veganizmus/nyers veganizmus formáival, innentől kezdve pedig irreleváns, hogy miket hord össze.
A telített és többszörösen telített zsírokkal önmagukban az a probléma, hogy eltömítik az ereket, érelzáródáshoz, szív-és érrendszeri bántalmakhoz vezetnek, a rák esélyét is növelik. Mindemellett hidrogénezett zsírokat, transzzsírokat is tartalmaz sajnos.
Bár eleve nem értem, sokan miért hozzák fel ezt, mintha a vegetáriánusok/vegánok napi szinten fogyasztanák. Létezik rengeteg féle hidegen préselt, extra szűz olaj (az olívától a szőlőmagig...), melyek jóval egészségesebbek és árkategóriájukban is elérhetőek. Valamint a vegetáriánusok nagy része emellett a vajat részesíti előnyben, mint állati "zsír", ennél szintén nem áll fenn ez a probléma.
Ez a cikk egy hatalmas kamu, a nagy része egyszerűen hazugság. Túl sokan vannak, akik egyre egészségesebben élnek, és ez nem tetszik a háttérhatalomnak, ezért megjelentetnek ilyen cikkeket. Mondjuk az ATV oldalán van, úgyhogy annyira nem meglepő. Mindenesetre már a címe mosolyt fakasztó.
A cikkírónak és a kétkedőknek ajánlanám a Kína-tanulmányt:
Ez nem egy Graz-i egyetem talán néhány tucatnyi emberen végzett kísérlet - meghamisított - tanulmánya, hanem a valaha elvégzett legátfogóbb táplálkozástudományi vizsgálat (880 millió emberen végezték).
Csak egy mondatot idézek belőle:
„Az elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyasztó emberek bizonyultak a legegészségesebbeknek, akiket a krónikus betegségek sokkal inkább elkerülnek.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!