Mivel lehet a húst pótolni?
Már egyáltalán nem kívánom a húst. unom hogy a családom elkezdett szekálni, hogy hülye vagyok stb..
Ti miket esztek?





Nem vagyok vega, de esetenként rámjön, hogy a hús nem kell!
Olyankor készítek: rántott zöldségfélét = kelkáposzta, karfiol, felszeletelt karaláb
Fasírozottat készíthetsz: főtt krumpliból, főtt rizsből, főtt kölesből, hallottam már akármilyen párolt, turmixból készített zöldségből is = ugyanúgy fűszerekkel, fokhagymával, tojással, liszttel, mintha darálthús lenne
No meg ott a tojáspörkölt, gombapörkölt nokedlivel, fogyókúrástól hallottam, hogy a hordós aprókáposztát főzte meg úgy, mintha pörkölt lenne, egy kis rizs-körettel





#7: De ki mondta, hogy nem eszik állati fehérjét? A húsról volt szó. A tápanyagok hasznosulása komplikált dolog, ahogy a fehérjeigényt is módosíthatja a húsmentesség, amennyire tudom, de ha valami kevésbé hasznosul más forrásból, az miért jelenti azt, hogy nem lehet pótolni? Max. többel...
Ami a kérdést illeti, nem tudom, milyen szempontra gondolsz, kedves kérdező :)
Ami a fehérjét illeti, azt kismillió más forrásból is be lehet vinni, én tojásból, olajos magvakból, zöldségekből fedezem, olykor pedig sajtból (bár nem vagyok vega, viszont ritkán eszem húst, kevesebb fehérje jön belőle, mint a gyümölcsből, pedig az utóbbiból sem eszem sokat).
Ami azt illeti, hogy akkor mit eszik az ember, nos, személy szerint zöldségételeket szoktam, tojással, olajos maggal vagy egyikkel sem. Már ami a főtt ételeket illeti.
Világéletemben sokkal több húsmentes ételt ettem, mint húsosat, nekem ez elég természetes.
Pár kedvelt étel nálam: zöldségcurry, zöldségleves (vegyes, káposzta-, cékla-, hagyma-, savanyúkáposztaleves), sült zöldség szezámos-tojásos keverékkel leöntve s azzal sütve, zöldségfasírtok (a kedvencem ebből nyers), ma már igen ritkán eszem krumplit, de régebben nagy kedvencem volt a paprikás krumpli, aztán ott vannak a főzelékek, a palacsinta (tej- és gluténmentesen), a tojásos lecsó a szokásosakon kívül más zöldségekkel felturbózva és sok más.
Elég sok ételcsoportot kiiktattam, de mindig bejöttek érdekes új dolgok, nem érzem, hogy kisebb lenne a repertoárom, sőt. A Net sokat segít, vannak nálam kreatívabb emberkék, akik meosztják felfedezéseiket, s azért én is alkottam már saját ételeket...





Ha eszel tejtermékeket, tojást, akkor nem kell "pótolni", ugyanis ezek ugyanolyan teljes értékű fehérjék, melyekben minden esszenciális aminosav megtalálható.
Ha vegán vagy, az egy más kérdés, ott különböző növények fehérjeprofiljainak kombinálásával érheted ezt el. A rizs, búza teljes értékűek, valamint a következő zöldségek:
kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom - de ezekből sok úgy teljes értékű, hogy önmagában nem tartalmaz elegendő mennyiséget egyik-másik aminosavból, így a kombinálásra szükség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!