Vegának lenni olcsóbban kijön?
Miszerint elég és megfelelő tápanyag jut a szervezetbe. Akik szerint a hús nélkülözhetetlen azok kíméljenek, tudom, hogy ez nem igaz.
Meg a vega kaja ízvilága nem unalmas? Miket fogyasztanak amivel minden jóság jut a szervezetnek?
Ha ügyelsz arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezeted, akkor egyáltalán nem olcsóbb, sőt!
Egyébként ma már gyakorlatilag bármilyen kaját meg tudsz csinálni vega verzióban, elég jó húspótlók vannak. Jó, mondjuk a rántott csirkecomb még nem megy, de pl. van olyan vega fasírt, ami a megtévesztésig hasonlít az igazira. Mármint állítólag, én is maradi vagyok és maradok a húsnál. Amit tudok, azt vega ismerőstől tudom.
Azt nem értem, hogy akiknek láthatóan halvány lila f*ngjuk sincs a témáról, azok miért szólnak hozzá?!
"Ha ügyelsz arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezeted, akkor egyáltalán nem olcsóbb, sőt!"
Elárulnád mire kell ügyelnie egy vegetáriánusnak, aki fogyaszt tejtermékeket, tojást is? Ugyanis ezekben minden esszenciális aminosav megtalálható egyszerre, a vitaminokat meg gondolom te sem az oldalasból veszed fel, észlény.
"Egyébként ma már gyakorlatilag bármilyen kaját meg tudsz csinálni vega verzióban, elég jó húspótlók vannak. "
A vegetarianizmusnak nem célja a hús utánzása. Húspótló termékeket általában azok fogyasztanak, akik orvosi előírásra, pl. allergia vagy más gyomorbántalmak miatt nem fogyaszthatnak húst, de ennek ellenére szeretik.
"Meg a vega kaja ízvilága nem unalmas? Miket fogyasztanak amivel minden jóság jut a szervezetnek?"
Véleményem szerint sokkal változatosabb, mint a húsé.
Ha pl. megnézem a saját étrendem és a férjemét...
Én ettem a héten gombát, cukkinit, répát, articsókát főételnek, az most mindegy hogyan elkészítve.
Ezzel szemben a férjem evett sertés-és szárnyashúst... Mondanom sem kell, hogy minden zöldség eltérő ízvilágú, így a főételek sokkal változatosabbak lesznek, hogy ezek kerülnek a középpontba.
Miket fogyasztok? Onnét, hogy megeszem a napi 1 főtt tojásom és megiszom a 2 deci tejemet, tökmindegy. Ugyanis ezzel több, mint elegendő teljes értékű fehérjét és vasat vittem be a szervezetembe (nekem a vas különösen fontos, a család nőtagjai sajnos mind súlyos vérszegények - vegetáriánus egyébként csak én vagyok).
Na de hogy pár példát mondjak, amiket nagyon szeretek - vegetáriánus lasagne gombával, padlizsánnal; krumplifőzelék tócsnival; kéksajttal töltött gombafejek; mozzarellás-paradicsomos cukkinitekercsek; fokhagymakrémleves narancsos-rozmaringos-vajas baguette-el; rakott padlizsán vörösborral, rókagombás rizottó; kakukkfüves-vajas sárgarépa; babos-kukoricás-paradicsomos tortilla leves lime-al, cheddar sajttal; pezsgős gombafejek; provence-i fűszerezésű zöldspárgás krumpli, szezámmagos-mézes-szójás tofukockák... és így tovább.
A lehetőségek száma végtelen.
Az olcsósághoz nem tudok hozzászólni, a hús meglétének vagy hiányának nem annyira van köze hozzá, mint egyéb tényezőknek. Zöldséget is lehet olcsót s drágát is enni, húst is, s akkor az egyebekről szó se volt.
Hogy a csudába lenne már unalmas? Ezt sosem értettem. Egy vega majdnem mindent ehet, mint egy húst is evő... Az a párféle ipari hús, amit egy szimplább mindenevő eszik, igazán nem sokat tesz hozzá a kulináros élvezetekhez, viszont rengeteg zöldség, mag, fűszer, gomba, miegymás van... S ott van a tojás (amiért én odavagyok, de nem a boltiért, azt nem eszem meg), a tejtermékek...
Én jobbára tojást, olajos magvakat, zöldséget, némi gyümölcsöt és sajtot fogyasztok a főbb ételcsoportok közül (mert amúgy méz, kakaó, fűszerek, ilyesmik is gyakran szerepelnek), már ez is eléggé változatos, ha az ember jól csinálja, a sokféle alapanyagoknak végtelen sok kombinációja van, különféle elkészítési módokkal...
Igaz, a kedvenceimet sose tudnám megunni. Gyümölcsöt pl. szinte csak magában eszem, de nekem a 46. napon sem képes unalmas lenni egy tökéletes, édes-leves-zamatos Alexander körte. Később se lenne az, de nem tart örökké a körte szezonja sem. De a hagymás rántotta is ilyen, sosem unnám meg reggelire, színes nyers zöldségekkel körítve. Szeretem a változatosságot, a napjaim igencsak variálódnak, a magkenyereim szinte mindig másak, de pár gyakori elemmel nincs baj.
4-ik: Láttam, és beszéltem 70 fölötti vegetáriánussal, valójában már 80 fölött volt és van, de valóban 70-nek néztem :)
Egyébként van már természetes, húsmentes csirkeszárny, amerikában, talán már európában is, de ezekre véleményem szerint nincs szükség, ha valaki nem kívánja a húst.
És hogy a kérdésre válaszoljak, én nem vega vagyok, hanem vegán.
Ha azt nézem, hogy az egészségesebb olaj, az egészségesebb só, növényi tejpótlók, természetbarát mosószer (ugyanis ez egy életmód) nem olcsóbb, és természetesen a húspótlók sem, ugyanakkor ami kiesik ( sajt, hús) kompenzálja ezt.
Nem utolsó szempont az sem, hogy mióta átváltottam a vega étrendről a vegánra, fogytam, szépen kirajzolódnak az eddig eldugott izmaim, mindezt úgy, hogy egész nap kajálok :D
Persze ehhez társul a sport, az, h kevés lisztet eszem, amit ezen a ponton már egyébként se nem kívánom és nem is igénylek.
Csak ajánlani tudom, bocsi a hosszú válaszért :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!