Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miből áll egy napi étrendetek?

Miből áll egy napi étrendetek?

Figyelt kérdés
Szeretnék áttérni vegetáriánus majd később vegán étrendre. Kiváncsi vagyok mit esztek egy nap. Eddig sem ettem sok húst, de tejterméket, túrót elég sokat fogyasztok valamint tojást, így ezek pótlása nagy kihívás. A sajtot, túrót, tojást hogyan pótoljátok. Tojást főleg alapanyagként használom.
2013. okt. 28. 19:43
 1/5 anonim válasza:
Mézz fel a veganetelek . hu-ra. :) (egybe írd be)
2013. okt. 28. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Miért akarod kizárni a tojást, tejtermékeket is kizárni az étrendedből?
2013. okt. 28. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Igazabol a nagyipari tej es tojastermelesbol szarmazo tejet es tojast szeretnem kizarni. Anyukam ismerosrtol tudok majd tojast venni ( par tyukja van ,kint kapirgalnak )..tejet ha vennek is biot, de meg ki szeretnem tapasztalni. Ha tudom helyettesiteni akkor megprobalom ugy megoldani.
2013. okt. 28. 20:51
 4/5 anonim ***** válasza:

Én speciel még vega se vagyok teljesen, de majdnem s nem oly ritka a vegán étkezés sem nálam, bár tekintve, hogy majdnem paleós is vagyok, ez már kezd necces lenni :D

Nos, én nagyon építek a jóféle házi tojásra, amíg eszel olyat, addig igen tág lehetőségeid vannak, mindenféle remek zöldségfasírt és sütiféle megjelenhet az étlapodon. Ovo-vega módon még túl könnyű enni, nézzük akkor a vegánokat. Az egészségügyi dolgokba nem megyek bele, mert nem értek hozzá eléggé, gondolom, mire odajutsz, tudni fogod, miből vidd be mindazt a tápanyagot, amire szükséged van.

A vegánok (ha nem amerikaiak, akiknek van tojáspótló és mindenféle ilyesmi, az amerikai vegán blogoknál néha feladom a dolgokat a flancos hozzávalóik miatt) pl. lenmaggal pótolják a tojást. Az íze ugyan nyilván nem olyan, de összetartja a tésztát, ilyen kis összetapadó cucc lesz belőle. Bár a kenyértészta tojás nélkül is összetapad... No mindegy, ehhez nem értek, de a lenmaggal pótolt tojás roppant gyakori dolog.

Inkább írok arról, amihez jobban értek. Túrót régen nem eszem, mindig is a legnehezebben emészthető tejtermék volt számomra. Körözöttfélét remekül lehet készíteni kölesből (sose értem, amikor teljesen más anyag "pótol" egy másikat, de a fűszerezés rengeteget jelent), bár amikor már elhagyjuk a tejfölt is, akkor az eltávolodik az eredeti íztől, de attól még finom köleskrém marad... Legalábbis gondolom, a vajat még sosem cseréltem ki másra (csak kifelejtettem, de az árt neki. kókusz- vagy pálmazsírral valószínűleg jó lehet).


A kókuszból remek túrókrémszerű dolgot lehet készíteni citrommal, citromhéjjal, szerintem édesíteni is kell, akkor is, ha mazsola is van benne.

Szoktam magropogóst készíteni, ami olajos magból, vízből, sóból áll, igen jó lehet valamilyen mártáshoz, salátához... De többnyire tojást dobok hozzá és sütiként, kenyérként eszem, süthetem serpenyőben, sütőben, készülhet mikróban.


A főétkezésem zöldségétel szokott lenni. A zöldségcurry pl. remek étel, táplálóbb rizzsel, de én simán megeszem magában is, bár úgy több kell. Sokféle zöldség jó bele (többnyire cukkini alapú nálunk, sárgarépával, karfiollal s szinte minden egyéb zöldséggel, amit el kell használni a hűtőből, de alma, körte, sütőtök is mehet bele, ahogy az uborka is kellemes bele, pedig azt máskor nem hőkezelem, csak eme étel esetében).

A zöldséges vagy lecsós rizst, kölest, miegymást is sokféleképpen lehet készíteni, hiszen a zöldségek skálája és kombinációja igen gazdag, s hol szójaszószt, hol indiai fűszert, hol paprikakrémet lehet alkalmazni...

A párom gyakran eszik gyümölcsrizst és kakaós-kókusztejes rizst is...

Ezek egyszerű ételek, a vegán blogokon sokkal flancosabbak is vannak. De igazából ha megragadsz némi zsiradékot, pár zöldséget s körülnézel a fűszereid között, magad is igen érdekes és finom ételeket hozhatsz össze.


A tejfölt én kesudióval pótolom, amikor feltétlenül kell (mert alapvetően nem pótolok semmit, egyszerűen nem főzök olyat, amihez kell. legalábbis ez volt addig, amíg el nem hagytam túl sok táplálékcsoportot s meg nem tudtam érdekes blogokból, hogy nyugodtan kísérletezhetünk pótlásokkal, mert jobb lehet, mint az eredeti) - meglepően jól működik. A nemtejberizst már régen darált dióval készítem, de mogyoróval is finom. Nekem nagyon ízlik úgy, emiatt nem készítek növényi tejet.

A házi készítésű csokimat is a kesudió dobja fel.


A sajtot nem tudom pótolni. Olvastam már, hogy a sörélesztőpehely sajtízű, fogalmam sincs, igaz-e. De én nem főzök s csak néha sütök sajttal (főleg, ha nincs tojás), az inkább csak valami, amit meg lehet enni zöldséggel és jót tesz a fehérjebevitelemnek.

Ha vegán lennék, valószínűleg maglisztet is többet használnék, a sok zöldség mellett, hogy értelmes szinten mozogjon a fehérjém. Olajos magot is sokat ennék, hiszen abban is jelentékeny mennyiségű a fehérje (hiszen az a magliszt alapja), csak ugyebár ott rengeteg zsír is járul mellé, ami remek dolog, de korlátozza a mennyiséget.

Nem hiszem, hogy sok hely maradna a gabonáknak, úgyhogy a tojást mint alappillért leszámítva nagyon hasonló lenne az étrendem a mostanihoz. De a tojással sok tápanyagot és fehérjét vesztenék, úgyhogy komolyan utána kellene néznem, hogyan ne legyen hiányom egyes tápanyagokból.


Ja, a tej elhagyásakor egyesek bedobják a kalcium elég komplikált témáját.

Nos, kalcium rengeteg van a mákban. A többi olajos magban is akad, de a mákban sokkal több.

A tejtermékek és a hús elhagyásával semmilyen fontos tápanyag nem esik ki a táplálkozásodból, amennyiben odafigyelsz az étkezésedre. Gabonára sincs szükség. Mindezekkel szoktak vitázni, nos, mindenki olvasson róla és döntse el, neki mi a jó, de a tények makacs dolgok.


Azt hiszem, most már hagyom, bocs, elragadott a frazeológiám, pedig mennyit tudnék még írni... A nyersvegán fasírt (cukkini, répa, dió, lenmag, fasírtfűszerek) valami csodálatos dolog, a múltkor savanyúkáposztával és kis kesudióval kevertem... De kenyérre kenve is teljesen jó. A mazsolapép-darált dió(-kakaó) bonbon pedig egyszerű, de nagyszerű édesség, bár a kakaós, esetleg mézes banánpüré mint a legjobb csokipuding is ott van a szeren... Érdemes őket kipróbálni. A nyersvegán konyha akkor is ajándékokat tartogat, ha nem akarsz nyersvegán lenni...

2013. okt. 28. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon jo amiket irtok! Koszonom!!:-)
2013. okt. 29. 07:09

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!