Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A zöldségek a főzés során...

A zöldségek a főzés során tényleg kevesebb a vidamintartalmuk mint nyersen?

Figyelt kérdés

2013. okt. 22. 23:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Természetesen, a legtöbb vitamin nem hőstabil, a c-vitamin pl teljesen tönkremegy főzésnél.

Sőt, ha nem párolod, hanem vízben megfőzöd, és a főző levet kiöntöd, (pl zöldség köretnél) akkor a vízbe kiázó ásványi anyagokat is kiöntöd, így az is kárba megy.

2013. okt. 23. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
19%

Persze a C vitaminból valamennyi lebomlik a főzésnél, de marad annyi, amennyi kell. Ezt a "teljes lebomlást" nyócosztályos, bulvársajtós szakértők terjesztik, hogy gyüjjön rájuk a szapora.


Amúgy persze csökken minden vitamin a főttben.

2013. okt. 23. 04:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Na, kicsit utánanéztem, még a hosszasan főzött baracklekvárban is 10-12 mg C vitamin marad 100g-ban.
2013. okt. 23. 06:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 bumbi02 ***** válasza:
Ezért érdemes vagy párolni a zöldséget, vagy blansírozni (forrásba lévő vízbe dobni, és pár percig főzni csak, hogy még roppanós maradjon a zöldség, majd miután leszűrte az ember, jeges/hideg vízben lehűteni, sokkal több vitamin marad benne, mintha puhára főzné az ember)
2013. okt. 23. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
Hát ez kár :D Az is hogy a legtöbb vitaminnak mindig csak az undorító keserő levekben mint pl. a nyers céklában kell lennie ahelyett hogy a könnyeben ehető iható dolgokban lenne több
2013. okt. 23. 16:03
 6/12 A kérdező kommentje:
Most pl ismerek egy olyan zöldséget amit nyersen is jóízüen lehet fogyasztani és érdekes magas C-vitamin tartalmú: a savanyúkáposzta :)habár a válaszok mind hasznosak voltak eddig ezért kipróbálom valahogy a párolást ami megpuhítja a répát mondjuk de a vitamint megőrzi :)
2013. okt. 23. 16:05
 7/12 anonim ***** válasza:
Répát is lehet ám savanyítani. Le is reszelheted, úgy nem olyan macerás megrágni.
2013. okt. 23. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim válasza:

Igen

Minel kevesebb a ho, annal tobb vitamin marad a zoldsegben.

It's as simple as that.

Cheers

2013. okt. 23. 22:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

Ha párolod (tehát nem vízben áll) akkor legalább a vitamin nem fő ki a főzővízbe, és a zöldség sem szív be sok vizet.

Én hasonlót használok: [link]

2013. okt. 27. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
Igen, sőt az enzimtartalmuk is elpusztul, ami egyes tanok szerint nagyobb baj, mint a vitaminhiány. Azt ugyanis lehet bogyókkal pótolni, de az enzimeket nem.
2013. nov. 4. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!