Mivel tudom a legjobban pótolni a fehérjéket?
gomba, szója(tofu,szójapogácsa,szójatej),joghurt.
Attól függ milyen tipusú vegetáriánus vagy. Joghurt,kefir, hal.
Nem a fehérje a lényeg, hanem az aminosav. Képzeld el úgy a fehérjét, mint egy láncot, ahol a lánc szemei különbözőek. Zömében 21 féle láncszemből áll valamennyi fehérje (persze ennél jóval több is van), és mindegyik fehérje molekula "kihúzható" egy hosszú lineáris egyenes vonalban. Ebből a 21 aminosavból a te szervezetet 9-et egyáltalán nem tud előállítani, még párat csak akkor, ha bizonyos más aminosav jelen van. Előbbi az esszenciális aminosav, még utóbbi a szemi-esszenciális aminosav. Vagyis, amikor a szervezeted egy ilyen "láncot" képez meghatározott sorrendben fűzi össze a lánc szemeit (ezt a folyamatot transzlációnak hívjuk), jelen esetben az aminosavakat. Ha valamelyik szem hiányzik, akkor a lánc vagy nem készül el, vagy hibás lesz, ami attól függően, hogy melyik fehérjét érinti a dolog számos tünetben nyilvánulhat meg.
Van még egy érdekes tulajdonsága az aminosavaknak, amivel sokan nincsenek tisztába: nevezetesen a limitáló aminosav, ami egy fogalom. Ez azt jelöli, hogy amikor a szervezetünkben felszívódnak ezek az aminosavak, akkor a legkisebb koncentrációban felszívódott aminosav határozza meg az összes többi hasznosulását. Azokat az aminosavakat, amik ezen koncentráció felett vannak jelen a szervezetben, legyen az esszenciális, nem esszenciális, mindegy, a szervezet nem tudja hasznosítani, kalorikusan "elégnek". Ajánlom a testépítést űzők figyelmébe, mert ők óriási fehérje bevitel mellett könnyen tönkre tehetik a veséiket! Remélem, tudtam segíteni, és nem lett túl zavaros...
01-28 19:06 vagyok
Köszönöm, pedig úgy éreztem, nem lett elég érthető...
Én azt szoktam tanácsolni, hogy amennyiben nincs olyan betegség, ami kontra indikálna bizonyos nyersanyagokat (pl.: coeliakia - glutén tartalmú élelmiszerek, diabetes mellitus - egyszerű szénhidrátok stb.) akkor célszerű minél változatosabban, minél többféle nyersanyagból összeállítani az étrendet. Ezzel kerülhetőek el legjobban a hiányállapotok, legyen szó akár az aminosavakról, akár egyéb más esszenciális tápanyagokról.
Ha speciálisan az aminosavak megfelelő minőségi és mennyiségi jelenlétére kíváncsi, akkor azt mondanám, hogy érdemes a fő étkezéseket (reggeli, ebéd, vacsora) olyan módon összeállítani, hogy azok tartalmazzanak teljes értékű fehérjéket is.
Azokat a fehérje forrásokat nevezzük teljes értékűnek, amelyek mind az esszenciális mind a nem esszenciális aminosavakat (az utóbbiakkal rendszerint azért nincs gond, mert azok nem esszenciálisak, vagyis a szervezet más elő-anyagokból is képes azokat szintetizálni) a megfelelő mennyiségben és megfelelő minőségben tartalmazzák.
Ennek megfelelően hibát követ el az is aki csak és kizárólag állati fehérjéket fogyaszt (annak tükrében pláne, hogy a fehérjék illetve aminosavak hasznosulását az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége is befolyásolja, valamint a fehérjék kalorikus "égésekor" olyan anyagok keletkeznek amik vesetoxikusak és még hosszasan sorolhatnám), csakúgy aki kizárólag növényi eredetű fehérjéket fogyaszt. Ezért célszerű ezeket kombinálni, mivel ha némi (szándékosan utalok tágabb fogalomkörre, mert a kérdés a vegetarianizmus topicban szerepel, és nem célom bárkit is megsérteni) állati eredetű fehérje forrást is fogyasztunk növényi fehérjékkel együtt, akkor ezek kiegészítve egymást ( lásd: limitáló aminosav ) képesek pótolni a szervezetünkből minden nap "elvesző és kiürülő" aminosavakat. És végső soron ez a cél.
Annak oka, hogy monoton és hosszan tartó kizárólagos vegán, vagy makrobiotikus étrenden élőknél a hiányállapot csak későn, hosszú évek alatt jelentkezik , az, hogy az emberi szervezet roppant mód alkalmazkodó képes, és természeténél fogva próbál túlélni. Számos olyan eset van azonban, amikor a szervezet már nem tud tovább kompenzálni és az igen súlyos szövődmények kialakulását már nem lehet visszafordítani.
Remélem, sikerült megfelelő képen megvilágítani a kérdéskört. Ha van még valami kérdés, szívesen válaszolok rá, legjobb tudásom szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!