Vegetáriánus szeretnék lenni! Hogyan kezdjem el?
Ne legyél vega!
Az ember szervezetének szüksége van olyan tápanyagokra is, amelyek csak a húsfélékben találhatók meg.
Nem véletlen "mindenevő" az ember.
"Te nem jártad ki az általánost. Ugyanis a fent említet vitaminokból nem egész 1mg sincs benne, magyarán JELENTÉKTELEN."
-a nincs benne és a kevés van benne egyáltalán nem ugyanaz...nem mindegy van-e a belélegzett levegőben 0,000000003 gramm botulin toxin vagy sem...ha van benne, akkor meghalsz...a vitaminokat egyébként is tudja szintetizálni a szervezet a c-vitamin kivételével, nem is ez a lényeg, hanem a VALÓSÁG.
Úgy tudom, hogy az állati eredetű fehérjékből építi a szervezetünk az izomrendszert, tehát ha elhagyod a húst, a tojást, tejet-túrót, hasonlókat, akkor valamiből pótolnod kell. Nemcsak azért mert még növésben levő vagy, tehát a szervezeted intenzíven dolgozik az izomzatod stb . felépítésén, de a későbbiek folyamán is szükséges a kiesett tápanyagokat pótolni valahonnét, valamivel.
Keress egy dietetikust, és attól kérj tanácsot, ha elhagyod az állati eredetű élelmiszereket (bár én sem vagyok ennek híve), akkor mivel tudnád pótolni
Szia!
Én már több mint 4 éve lakto-vegetáriánus vagyok.
Azt gondolom, hogy az életed egyik fordulópontjához érkeztél. Akkor tudsz egészséges vegetáriánus lenni, ha az étrended változatos. Egy jól összeállított lakto-vegetáriánus étrend tökéletesen pótolja mindazt az ásványi anyagot és vitamint amire a szervezetnek szüksége van.
Csatoltam egy tanulmányt a vegetáriánus étkezésről, ebben benne van, hogy miért előnyös:
A felmerülő esetleges kérdéseidre szívesen válaszolok.
Egy vega
@Úgy tudom, hogy az állati eredetű fehérjékből építi a szervezetünk az izomrendszert, tehát ha elhagyod a húst, a tojást, tejet-túrót, hasonlókat, akkor valamiből pótolnod kell@
Ez így önmagában nem igaz. A szervezet esszenciális aminosavakból képes teljes értékű fehérjéket felépíteni. A non-esszenciális aminósavak azok, amiket a szervezet maga is képes előállítani, tehát nem kell a bevitelükön aggódni. Az összes esszenciális aminósav megtalálható egyszerre a húsban, tejtermékekben, tojásban (de egy vegetáriánus eszi az utóbbi kettőt, a vegánok nem, a kérdező pedig nem erről érdeklődött). Viszont növényi fehérjéből is fel lehet építeni ugyanolyan teljes értékű fehérjéket, de itt több forrást kell egyszerre kombinálni hozzá, ennyi az egész titka.
Az viszont nem igaz, hogy csak "állati" fehérjéből építhetünk izmot.
Mi sem bizonyítja jobban,hogy nem húsevő ősöktől származunk és ez a húsevés később alakult,ki,hogy
egyáltalán nincs ragadozó fogazatunk,nincsenek éles hosszú késszerűen éles szemfogunk és egyáltalán nincsen tépőfogunk sem,
s bármilyen furcsa és lehet kevesen tudják,de a növényevőknek van verejtékmirigye és a bőrükön keresztül párologtatják el a vizet,mint az ember
a ragadozóknak viszont nincs verejtékmirigye bármilyen furcsa a ragadozók a nyelvükön keresztül izzadnak (valószínűleg a kutyák is azért lihegnek állandóan,mint tudjuk.
De ez csak kettő alap dolog a az ember és a növényevők feltűnő hasonlóságával,annak ellenére,hogy külsőleg teljesen máshogy nézünk ki,van még jó pár,utána lehet nézni.
Én vegetáriánus vagyok, már vagy 15 éve, de azért ilyen erős kijelentéseket nem tennék.
Valóban igazak az állítások, hogy az ember izzad, stb. De ezek még önmagában nem erősítik meg az állítást, mely szerint az ember növényevő. Teljesen mindegy is, hogy a húsevés mikor és hogyan alakult ki, az ember képes megemészteni a húsételeket, még ha meg is terheli ez a szervezetet. Szerintem ezt fölösleges firtatni.
A kérdező lépését azonban támogatom, saját tapasztalat szerint az ég világon semmi baja nem lesz attól, hogy a húst elhagyja.
Amire fel kell készülni:
- páran utálni fognak
- nehezebben találsz éttermet, mert Budapesten kívül kevés a vega étterem. Igaz, a kedvenc vega éttermem pont nem Budapesti
- sokan fognak kellemetlen kérdéseket feltenni
- sajnos pár ember már azt a személye elleni támadásként fogja fel, hogy te vega vagy
Viszont rengeteg előnyt fel lehet sorolni:
- a vega ételek finomabbak
- a vega ételek hozzávalói olcsóbbak
- még akkor is spórolósan jössz ki, ha jobb minőségű alapanyagot vásárolsz
- a legtöbb húsmentes étel elkészítése is kevesebb időt igényel
- a húsmentes ételek megemésztése kevesebb energiát vesz el, így kevesebbet leszel fáradt, és az alvásigényed is lecsökken
Hogyan kezdd el? Úgy, ahogyan elkezdted. Ne egyél húst, soha többet. Válogasd össze az étrended, húsmentes ételeket főzz és egyél. Orvosi felügyeletre nincs szükség, bár én alávetettem magam orvosi felügyeletnek, de csak az derült ki a vizsgálatok alapján, hogy az egész családban nekem a legjobb a vérképem, és én vagyok a legfittebb, pedig csak időnként sportolok. Valóban nincs fejlett izomzatom, de ez nem az alacsony fehérjebevitelnek köszönhető - ugyanis azzal sohasem volt semmi baj - hanem a testalkatomnak és az életmódomnak. Annak ellenére, hogy nincs erősen fejlett izomzatom, a magamhoz kellő erőm, fürgeségem és állóképességem megvan. Simán lefutok 5-6 kilométert is egy huzamban, pedig csak ritkán edzek rá.
20/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!