Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Kedves Vegetáriánusok! Igazán...

Kedves Vegetáriánusok! Igazán nem akarok kötekedni, de nem értem nálatok ez hogyan működik. Elmagyaráznátok?

Figyelt kérdés

Az addig oké hogy van olyan, aki eszik halat meg húslevest (csak a húst nem eszi meg belőle) és van aki a pörkölt szaftját is megeszi, ők nyilván a divat vegák és pár éven belül úgyis újra húst fognak enni.

Viszont azt nem értem, hogy a normális vegetáriánusok (tehát akik semmilyen húst nem esznek) hogyan tudják mondjuk megenni a gumicukrot és gyümölcstortát valamint a zselés szaloncukrot (zselatin) valamint egy csomóan szednek halolaj kapszulát is. Na de abban a kapszulában nem a halból kivont anyagok vannak? Dehogynem! Akkor miért szedi(te)k? Vagy ezek nem számítanak?

2013. márc. 27. 13:41
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Aki eszik halat, vagy megeszi a húslevest (csak a húst nem belőle), az nem vegetáriánus, csak annak mondja magát. A valódi vegetáriánusok, akik kitartanak a "nem ártás" alapelve mellett (hiszen ez az alapja az egésznek) semmilyen állat húsát nem fogyasztják. Tehát nem esznek meg olyan ételt sem, amibe hús belefőtt.
2013. dec. 4. 20:13
 12/19 anonim ***** válasza:
43%
Dehogynem. Nálam nagyon is számít, sőt, én még étteremben sem eszem vegetáriánus kajákat, mert tudom, hogy ugyanabban az olajban sütik ki, mint a húst. Lehet, ez valakinek már a paranoia felsőfoka, de nem vagyok hajlandó disznózsírban sült sajtot enni.
2013. dec. 20. 15:24
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

A dolog végtelenül egyszerű.

A legtöbb vega úgy kezdi, hogy egy ponton elege lesz az általa látott, tapasztalt, az állatokkal szembeni NYILVÁNVALÓ erőszakkal. Például nem bírja tovább elviselni a tudatot, hogy a vágóhídi állatok, amelyek húsát megvenné a hentestől, az ő pénzéért haljanak meg. Egyszer tudatos döntéssel elhagyja a húst a táplálkozásából. Snitt.

Aztán szerencsés esetben utánakutat annak, hogy mi mindent tudna még jól csinálni ebben. Ha másért nem, azért, hogy teljes értékű maradjon a táplálkozása, fél a mások által belemagyarázott "hiánybetegségektől", mert ugye kezdőként hiszi is, nem is, hogy egyesek szerint a hús az márpedig muszáj, mert beteg leszel, ha nem. Na, így aztán tanulmányai során olvas ezt is, azt is, de belefuthat további információkba is: például milyen egyéb ételek készülnek állati részekből, vagy állatok szenvedése árán.

Itt (mondjuk évekkel a hús, meg a nyilvánvalóan állati részek, zsír stb elhagyása után) jut el egy döntéshez, hogy mérlegelnie kell további szempontokat: mennyire fontos neki minden állat FELESLEGES szenvedésének elkerülése, melyik állatok szenvedése elkerülhető, (vagy esetleg szükségszerű és elkerülhetetlen,) mi fér bele az egyéni erkölcseibe és etikai érzékébe, mi az amiért kész vállalni a társadalom vegyes táplálkozású tagjaival való folyamatos ütközéseket és konfliktusokat, stb...

Hangsúlyozom, abban a kérdésben, hogy melyik szenvedés elkerülhető és felesleges, viszont melyik ELKERÜLHETETLEN (kezdve a bogarak véletlen eltaposásával, az antibiotikummal leküzdött vírusokon át, a kertészkedő vegetariánus által kiirtott kártevőkig) a vegetáriánus társadalom igen megosztott.

Sokan eljutnak odáig, hogy pld elhagyják a tejet, mert egészségtelen, vagy elhagyják a tojást is a csirketartás embertelen körülményei miatt. Mások nem. A legtöbb vegetáriánus úgy dönt, hogy az élelmiszeripar minden trükkjét képtelenség elkerülni, ha csak az ember nem mindent maga termel házilag, még az édességet is, -- ez azonban gyakorlatilag, főleg egy városi életforma mellett, szinte soha nem kivitelezhető. Ergo kimondják, hogy egyes, valójában állati részeket is feldolgozó ételek fogyasztása végül is a legnagyobb jóindulattal és gondossággal is elkerülhetetlen.

Mint korábban többen leírták, a szigorúan minden szempontból állatmentes étkezéshez a VEGÁNOK ragaszkodnak.

2014. jan. 10. 08:47
 14/19 anonim válasza:
Bezony, a pektin 100% novényi zselatin
2015. jan. 12. 19:03
 15/19 anonim ***** válasza:
0%
Amúgy én azt nem értem ha már megölték az állatot akkor nem mindegy megeszitek-e vagy sem? Azt még értem, hogy az élő állatot nem akarjátok megöletni és megenni, de ami már meghalt azt már úgy sem lehet megmenteni tehát ha én húst veszek a boltban és azt fogyasztom el abból már úgy sem lesz élőlény ezt úgy felfogjátok, hogy akkor az egész vegetarizmusnak semmi értelme? Azzal nem segítetek ha nem esztek halott állatokat maximum ha odamész a karámba azt kihozod a szarvasmarhát..Attól, hogy vannak vegetáriánusok nem fog csökkenni a haszonállatok leölése tehátaz egész eleve egy hülyeség ha így nézzük. Az is más ha egészségi okokból vega valaki az még érthető is.
2017. febr. 10. 15:28
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

utolsó, azokat az állatokat, amiket megeszel, direkt tenyésztik. ha több a vegetáriánus, akkor kevesebb tenyészállat lesz.

mellesleg, nekem pl. már egészen kicsiként is az volt a bajom, hogy bakker, ez élt. mozgott, hangot adott ki, voltak/lehettek kicsinyei. kb kannibalizmus..

és a fenti logikád alapján miért nem eszel pl. széttaposott bogarat, elütött állatot? hiszen annak tökmindegy.

2017. febr. 11. 17:31
 17/19 anonim válasza:
És a gyümölcs gelatin miből készül l?
2020. máj. 10. 04:19
 18/19 anonim ***** válasza:

Utolsó, meg fogsz lepődni. Gyümölcsből.

A pektin (E440) egy heteropoliszacharid (szénhidrátokkal rokon vegyület), mely a magasabb rendű szárazföldi növények (húsos gyümölcsök például alma, körte; valamint húsos gyökerek például sárgarépa, murok) sejtfalából állítható elő.

2020. máj. 10. 11:33
 19/19 anonim ***** válasza:
A vegetáriánusok nem esznek semmit amibe zselatin van (a szaloncukor egyébként pektinnel készül), halat se esznek, és nyilván halolajat se. Aki ilyeneket eszik az nem vegetáriánus, legfeljebb az illető elmondhatja magáról hogy bizonyos húsokat nem fogyaszt.
2020. máj. 10. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!