Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért mondja sok húsevő arra,...

Miért mondja sok húsevő arra, aki nem eszik húst, hogy divatol? Miért divat vegetáriánusnak lenni, ha a legtöbben hülyének nézi őket?

Figyelt kérdés

2013. jan. 28. 16:03
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem meg senkinek semmi köze hozzá, hogy mit eszik a másik. Vagyis én nem szólok be neked, mert nem eszel a teriyaki csirkéből, de akkor te ne szólj be nekem, ha én igen!

Nekem aztán mindegy, hogy hány vegetáriánus van a világon, és miért az, csak ne én legyek a rossz, a gonosz, a gyilkos meg a dögevő, mert én igenis szeretem a pipi húsának az ízét!

Egyébként tényleg sokan vannak, akik csak azért vegák, mert a legjobb barátjuk/barátnőjük is az, másoknál ez meg múló szeszély, a harmadik vonulutanak meg van annyi esze, hogy nem veszi magára a "divatvega" kifejezést, és nem sértődik meg. Például ott van Laár András, akiről köztudott, hogy vegetáriánus. Én nem vagyok az, mégis tisztelem, és nem nézem hülyének, és ő sem nézi hülyének azokat, akik nem azok.

És tényleg vannak vegetáriánusok, akik felsőbbrendűnek hiszik magukat, de ugyanúgy vannak mindenevők, akik ugyanígy vannak. (Olyan, hogy "húsevő", olyan nincs. Húsevő a macska, de nem az ember.) Amikor pedig ez a két oldal összecsap, abból lesznek az oltári nagy viták, amikor minden és mindenki hülye.

Mint mondtam, én nem vagyok vegetáriánus, de nagyon finom vega ételeket ettem már, és gyakrabban járnék ide, ha a kérdések nagy része nem arról szólna, hogy miért hülye a másik ember, mert máshogy él és táplálkozik, illetve nem lennének itt-ott furcsa kifejezések, mint vegán bőr vagy növényi tej, amiknek semmi értelme. (Igen, tudom, ide a kókusztej, rozstej, szójatej tartozik, de az akkor sem, tehát hibás a megnevezés. Az rizstej vagy szójatej, ugyanígy vegán bőr sincs, annak a neve műbőr. Tudom, ez már nagyon off meg a szavak kiforgatása, de ha valamire van szavunk, akkor minek olyan kitekert szót használni, amibe bele tudnak kötni? Amúgy még a kutyatej is növényi tejnek számít, mégsem mondja rá senki, hogy tej.)

Van még egy dolog, semmi köze a divatvega dologhoz, de engem igazán fel tud bosszantani, amikor valaki olyat mond, hogy vegetáriánus töltött káposzta. Olyan nincs. Lehet káposztába töltött vega étel, de az nem töltött káposzta. Mivel a köz tudásában a töltött káposzta egy echte húsos étel, ezért az ilyen "olyan, mintha" ételek is bosszantóak tudnak lenni. Hasonló a vega hamburger (hamburger jelentése: az a hús, ami benne van) vagy a vega hot-dog (hot-dog jelentése: virsli).

Bocs a sok szövegért. Tehát visszatérve a divatra. Ugyebár a divat az úgy működik, hogy amit másnál látunk, és menőnek gondolunk, azt mi is elkezdjük csinálni. Például a tizenéveseknél divat órán Facebookozni, és arról panaszkodni, milyen unalmas az óra és milyen szemét a tanár, ha arra szólít fel, hogy eltegye a telefont. Mert mindenki ezt csinálja. Ha van három vega barátod, és te úgy gondolod, hogy mekkora király már, mert mindenki ezt csinálja, akkor te is csinálni fogod. Alaposabb átgondolás nélkül, és ezen van a hangsúly. Nem mindenki bírja csak növényi fehérjéken. Tényleg nem. Az ilyen meggondolatlanok nem maradnak vegák.

Még az jutott eszembe, hogy az elmúlt öt évben mekkora nagy divat lett animét nézni meg conra járni meg otakunak nevezni magunkat. Ugyanúgy, hogy az igazi animerajongók rossz szemmel néztek azokra, akik csak divatból csinálták - lásd múló szeszély, követni birkamódra a tömeget -, ugyanígy azok a vegák, akik átgondoltan táplálkoztak, rossz szemmel néznek azokra, akik divatból csinálják. Mindkét divatozó tömegre jellemző:

- csak azért csinálja, mert menő

- mindenkinek beszól, aki máshogy gondolja, mint ő

- felsőbbrendűnek és világmegváltónak hiszi magát

Nekem vannak olyan barátaim, akik nem esznek húst, és eszembe sem jutott, hogy ők most divatolnának. Olyan is van, aki nem eszik halat, mert nem szereti. Ők meg a husit nem szeretik. Szerintem valami azért enni vagy nem enni, mert most épp divat, hülyeség.

2013. jan. 29. 13:24
 12/27 anonim ***** válasza:
53%

"Attól, hogy valaki nem tartja emberi dolognak a húsevést, még nem feltétlenül tartja magát felsőbbrendűnek. Csupán ez a véleménye."

Ez olyan mintha én azt mondanám, hogy nem tartom magam felsőbbrendűnek, csak nem tartom emberinek a barna szemet.

2013. jan. 29. 13:32
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Én vegetáriánus vagyok. Nem divatból vagyok az! Nem eszek olyan terméket, amely állat megöléséből származik. Ezalatt nem csak a húst, hanem az állati zsíradékot is értem... De tejtekmékeket, tojádt stb, azokat eszek. 14/l
2013. jan. 31. 22:17
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
Ja és én nem tartom felsőbbrendűnek magam, nem ítélem el a húsevőket, nincs velük semmi bajom. 14/l
2013. jan. 31. 22:20
 15/27 A kérdező kommentje:
Érdekes,hogy egyre fiatalabbak mondják magukat vegetáriánusnak.Azt hiszem,ha csak ennyit jegyzek meg,így már érthető a "divat"kifejezés kötése.Hiszen a fiatalok "nyílván divatolnak".Vagy lehet,hogy a fiatalok látják,érzik azt,amit mi nehezebben érzünk,értünk meg?Azt gondolom pár évtizeden belül az emberek többsége elfordul a húsoktól,és akkor az lesz a furcsa,aki fogyaszt még.
2013. febr. 1. 10:42
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

"Hiszen a fiatalok "nyílván divatolnak"."

Ez egy annyira szomorú, előítéletekkel teli szemlélet sajnos...

Én 13 évesen lettem vegetáriánus, most 24 vagyok, és semmi sem változott. A vegetarianizmus nem divat. Aki divatol, az nem vegetáriánus...

2013. febr. 1. 10:45
 17/27 anonim ***** válasza:
0%

Volt, akinek nem volt választási lehetősége:

[link]

[link]

2013. febr. 1. 13:19
 18/27 A kérdező kommentje:
"Ebben a vegaszellemben etették fiúcskájukat is: csupán szójatejet és almalét adtak neki."-Nyilván ilyet egyikünk sem tenne a gyermekével,akár vegetáriánusként neveli,akár nem.
2013. febr. 1. 13:57
 19/27 anonim ***** válasza:
100%
Én komolyan nem divatból csinálom! Egy irtó pici várskában élek, itt szinte mindenki tart haszonállatokat. Kis korom óta azt kellett látnom, hogy a szomszéd hogy vágja el a csirke nyakát és hogy üti le a nyulat (egy házban, egy udvarban éltünk velük, csak a két lakásrész el volt falazva. Más házra nem telik, ez van sajna. Úgyhogy abba hagytam a húsevést. Amúgy rajtam kívül ebben a kcsi vá
2013. febr. 1. 14:53
 20/27 anonim ***** válasza:
100%
Én komolyan nem divatból csinálom! Egy irtó pici várskában élek, itt szinte mindenki tart haszonállatokat. Kis korom óta azt kellett látnom, hogy a szomszéd hogy vágja el a csirke nyakát és hogy üti le a nyulat (egy házban, egy udvarban éltünk velük, csak a két lakásrész el volt falazva. Más házra nem telik, ez van sajna. Úgyhogy abba hagytam a húsevést. Amúgy rajtam kívül ebben a kicsi városkában szinte mindenki eszik húst, az osztályban mindenki elcsodálkozott rajta, hogy vega lettem!
2013. febr. 1. 14:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!