Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogyan kellene csinálnom?...

Hogyan kellene csinálnom? (veganizmus)

Figyelt kérdés

Szeretnék átállni vegán életmódra (csak mézet ennék az állati eredetű dolgok közül), de lenne néhány kérdésem. Korábban már próbálkoztam ilyesmivel (akkor csak húst nem ettem), de nem bírtam sokáig, mert napközben tényleg nagyon energikusnak éreztem magam, viszont borzasztó rosszul aludtam utána. Most harcosokétrendjézek, amitől jól alszom. Szerintetek ha a nehezebb ételeket (olajosmagvak, banán, olíva, gabona, főtt, sült ételek) továbbra is este eszem, működni fog a dolog?

Azt is szeretném kérdezni, hogy vegán étrenddel mennyire lehet fogyni és izmot építeni? Szerintetek elég, ha csak izomnövelő edzés után eszem tömény szénhidrátot, pl zabkását? (Egyúttal szálkásítanék is.)

Egyek hüvelyeseket, vagy ne? Mert nem igazán szeretem őket, rossz közérzetem lesz utánuk.

Egyáltalán hogy harcoljak meg a családdal? Mi legyen vendégségben? Tudom, hogy az, hogy valaki vegán, természetes dolog, de az emberek többsége ilyenkor a válogatósságra asszociál, és szívesen éreztetik is, hogy ez "illetlenség". Mit csináljak? Hogyan tudom ezt a hétköznapokban megoldani? Kérlek, hogy hasznos válaszokat küldjetek, és ne próbáljatok meg lebeszélni, mert már eldöntöttem. Köszi előre is! 17/L

2012. okt. 31. 15:08
 1/3 anonim ***** válasza:
56%

Szia! Elöször is a vegetarianizmusra kellene atallnod teljesen. Ha az rendben megy, akkor kezdj el gondolkozni a veganna valason. Ez fontos.

Szenhidrat este, edzes utan? Ezt hol hallottad? A szenhidrat edzes elött kell fel-egy oraval, hogy legyen eröd edzeni. Nem tul sok, mert amit nem hasznal el a tested edzeskor, az megy zsirnak. Edzes utan feherjet kellene enned, ha izmot akarsz epiteni. Alacsony zsir- es szenhidrat-, de magas feherjetartalmu eteleket közvetlenül edzes utan. Pl. zsirszegeny cottage cheese (turo), zsirszegeny tej, hüvelyesek. A hüvelyesek a vegak jo baratai, anelkül nehez elkepzelni egy vega etrendet... probald öket mindenfele modon, pl. hummusz.

A csaladodat okosan kell meggyözni. 17 eves vagy, igy lehet hogy meg bele akarnak majd szolni. Ne probald rajuk eröszakolni a döntesed, fontos, hogy elfogadjak, hogy a szüleid segitsenek neked, vasaroljanak es fözzenek egeszseges husmentes eteleket neked. Vendegsegben tehetsz kivetelt es megeheted a hust. Velem elöfordul, ha nincs mas es nem akarok megbantani senkit. Ha van valasztek, akkor a husmentesböl veszel. Sose kommentald a dolgokat es ne tegyel olyan megjegyzeseket hogy "gyilkos" vagy "nem eszem hullakat". Csak akkor mondd, hogy vega vagy, ha kerdezik. Akkor is leginkab, hogy "nem eszem hust". Ha kerdezik miert, tudj rendesen valaszolni, ervelni.

2012. okt. 31. 17:32
 2/3 anonim ***** válasza:
67%
szia, én nem eszem húst, de halat igen, és tejtermékeket is. szerintem így még számolgatás meg dietetikus nélkül is lehet úgy élni, hogy minden nélkülözhetetlen tápanyagot megadjak a szervezetemnek. ha csak 17 éves vagy, és ennyire drasztikusan le akarod csökkenteni a szervezeted tápanyagforrásait, akkor szakemberrel kell beszélned, ha nem akarsz megbetegedni. szerintem, ha sem állati eredetű termékeket, sem hüvelyeseket nem fogyasztasz, akkor biztos, hogy megbetegszel, kiéhezteted a szervezetedet, nem adsz meg neki mindent, amire szüksége van. én a helyedben vagy egy enyhébb fokozatú vegetarianizmust választanék (lakto-ovo), vagy valóban beszélnék egy komoly szakemberrel.
2012. nov. 1. 19:30
 3/3 Antispecista ***** válasza:
100%

Szia!

Tizenvalahany eve vagyok vegan (elotte par evig vega). Ha nehezen megy probalkozz fokozatosan es valtozatosan!

A fogyas nem a veganizmusto fugg. Csokkentsd a szenhidratokat es a zsiradekokat! Ennyi. Izmot is epithetsz termeszetesen ( [link] [link]

Huvelyesek: probald ki az osszes itthon fellelhetot, talan megis akad Neked valo; es probald kulonbozo modon elkeszitve!

Csalad: mondd el Nekik az okokat amik ide vezettek. Segithet, ha megmutatod Nekik ezt a ket honlapot: [link] [link] es nezesd meg Veluk a Foldlakok-at (ha nem ismerned: kultusz film Joaquin Phoenix narraciojaval es Moby zenejevel, mindketten veganok): http://www.youtube.com/watch?v=whxjxOe448s (magyar felirattal).

Ha az egeszseged miatt aggodnak mutasd meg nekik a vilag vezeto dietologusokat tomorito szervezetenek az allasfoglalasat a temaban: [link] a lenyeg magyarul: A jól megtervezett vegán (teljesen vegetáriánus) étrend és más típusu vegetáriánus étrend minden kornak, állapotnak megfelel, ugy mint: terhesség, szoptatás, a gyerek úgy a korai mint a serdülőkori éveiben.

Vendegsegben: jelezd mindig elore, hogy Te nem eszel allati eredetu eteleket - egyreszt, hogy Neked is elvezet legyen az ott let, masreszt, hogy ne hozd esetlegesen kellemetlen helyzetbe a vendeglato(ka)t! NE HUNYASZKODJ MEG! Vallald a dontesedet es alkalom adtan mondd el a motivaciodat!

2012. nov. 3. 03:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!