Szeretném a szóját bevezetni az étrendembe, hol tudok szerezni és miket lehet készíteni belőle?
A szoja bab egeszseges, de fo menukent, mint fozeleket ebbol kesziteni nem lehet, viszont lehet a salataba keverni, vagy az etelunkbe, mint szojakockat, vagy sajtot.
A szoja babbol naponta 1-2 ev.kanallal lehet elfogyasztani, de tobbet nem, mivel az mar artalmas lesz.
Ket evokanalnyi az ilyen keszitmenyekbol megfelel egy 8-10 dkg-os husszelet feherjetartalmanak.
A Tofut nagyobb uzletekben is lehet kapni, ez valoban iztelen, viszont Te tudod izesiteni tetszes szerint.
En inkabb a gyogynovenyeket hasznalom erre, amit frissen hasznalok, de van ismerosem, Aki jemmel es mezzel fogyasztja pl.
tofuból már vannak nagyon finoman ízesítettek. a minap pl. füstölt (ízű?) tofut ettem, hát, finomabb volt néhány mű sajtnál. amúgy nem vagyok vega, de néha húsmentes "böjtöt" tartok.
gyógynövényes, reform üzlet, ahol ilyesmit kapni, de pl. a múltkor Coop-ban láttam metélőhagymás tofut olcsón: 300 g 359-ért.
A szójakockát úgy lehet használni, mint a felkockázott húst. Ebből pörköltet szoktam készíteni. Hagymát pirítok, felengedem vízzel, beleteszem a szójakockákat, ízesítem fokhagymával, vegetával, borssal, köménymaggal, sóval, pirospaprikával, főzök bele paprikát, paradicsomot (ezeket a végén ki lehet venni, csak az íze miatt főzöm bele).
A szójagranulátum a darált hús helyettesítésére szolgál, készíthetsz belőle rakott pl. káposztát.
Lehet kapni szójaszeletet is, ezt rántott hús helyett készítem. Vegetás, borsos vízben először megfőzöm, ha puha, ugyanúgy kirántom, mint a húst.
A szóját erősebben kell ízesíteni, mert teljesen ízetlen és ugyanúgy használható, mint a hús.
Tofut lehet kapni már a Tescoban is. Van füstölt és natúr változata. Meg lehet sütni mindkettőt, bele lehet tenni pl. rántottába, de ha kockára vágod, hagymával megpirítod, ízesíted fokhagymával, kakukkfűvel, hozzákeversz kockára vagy gerezdekre vágott sült krumplival, nagyon finom egytálételt kapsz.
18:27
En 20 eve fogyasztom, s nem lettem beteg Tole. Kikell tapasztalni azt, hogy hogyan tudod izletesen elkesziteni, es ugy elkezdeni fogyasztani, hogy tanulmanyozd azt, hogy mit is veszel es eszel meg.
En pl. amikor fogyni szeretnek, akkor a szoja babot ledaralom, s ebbol a lisztbol teszek az italomba, s igy fogyasztom el. Ez azert jo, mert elteliti a gyomrot, s nem fogsz ehseget erezni, viszont nagyon jo feherje potlas is.
A tofu nem feltetlenul kell sutni vagy fozni, mivel frissen is finom.
Indoneziaban olajban sutik meg, de akkor mar tele szivja magat olajjal, s nem lesz egeszseges.
Az indiaiak es a philippinok a soja kockat hasznaljak, de ugy, hogy porkoltet keszitenek, s ezt teszik bele a hus helyett pl.
Nepalban a zoldseg leveshez hasznaljak ugy, hogy osszetorik ezeket a kockakat s igy dobjak bele a levesbe.
Azt viszont erdemes tudni, hogy a szoja kockat, de a babot is az elkeszites elott erdemes beaztatni, s aztan felhasznalni.
A babot amikor megfozom, akkor teszek bele 2-3 cikk f.hagymat,s egy pici citromot, s igy mar mas lesz az ize.
Amúgy remélem a szója ellenesek tudják, hogy ugyanazzal a sójával táplálják a hízóállatokat is, amiket megesznek - így valójában ők sokkal több szóját fogyasztanak el életük során az állatokkal együtt, mint bármely vega magában.
A tofu, szója témához annyit: Indiában és a Távol-Keleten az étkezés szinte napi összetevője, elengedhetetlen része. Ehhez képest pl. Japánban az egyik legmagasabb az átlagéletkor. A tofu nagyon egészséges fehérjeforrás pl., és nagyon finom receptek is vannak hozzá. Az előállítása itt Európában eléggé különbözik a keleti módszerektől, ez állítólag kevésbé egészséges, amit mifelénk használnak. Viszont ezt ki lehet kerülni az ázsia-boltokból, bioboltokból beszerzett tofuval. Japánban pl. sok étterem vagy család hagyományosan házi tofut is készít, ezeknek az íze összehasonlíthatatlan a boltiéval :)
Én személy szerint nagyon szeretem a tofut, pl. kevés olajon kisütve mézes-fokhagymás-szezámmagos tofukockák az egyik kedvencem:) De ha rákeresel, főleg keleti receptekre, rengeteget fogsz találni! A kulcsa a jó tofu elkészítésének, hogy kb. fél-1 órát hagyd állni fűszeres lében, vagy fűszerolajban, így jól átveszi az ízét. De az eleve ízesített tofuk is jók, pl. snidlinges, vagy füstölt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!