Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért nem veszik magukat...

Miért nem veszik magukat észre a szélsőséges vegán irányzatok (fruitarianizmus, TÉNÉ), hogy lejáratják a veganizmust és a növényi táplálkozást?

Figyelt kérdés

Ezek az irányzatok mereven ragaszkodnak a saját dogmáikhoz, nem veszik figyelembe az ember evolúciós folyamatát (majomként még főleg gyümölcsevő volt, ez mára módosult) és még a más vegánokat is eltévelyedetteknek tekintik. Legalábbis ez jön le a kommunikációjukból. A folyamatos bizonygatás, hogy csak az általuk folytatott speciális táplálkozás az egészséges és a tuti.

Várom olyan vegánok tapasztalatait, akiknek szintén volt frutariánus/ténés barátjuk-ismerősük és zavarta őket ezen irányzatok toleranciahiánya.

Szerintem egy kiegyensúlyozott vegán táplálkozás, amibe beletartoznak gyümölcsök, zöldségek, teljes gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, olyan feldolgozott termékek, mint pl. növényi tejek, karobkrém stb. és kis mennyiségben hidegen sajtolt olajok (pl. salátához, nem felhevítve) a legoptimálisabb az emberi szervezet számára.

Sok nyugati ajánlás, pl. WHO is elfogadja ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy ügyelni kell a fehérjekomplettálásra.

Ehhez képest a csak gyümölcsökre korlátozó fruitariánus ill. minden finomított terméket/olajat kizáró TÉNÉ gyakorlatilag egy leszűkített szegmense csak a vegán táplálkozásnak.

Félreértés ne essék, én is szívesen fogyasztok minden reggel/délelőtt friss gyümölcsöket (hazai+szubtrópusi fajták) ill. legtöbbször a TÉNÉ alapelveit használva étkezem, teljes gabonaféléket használva és kizárva az erősen feldolgozott, kémiai adalékanyagokkal kezelt és finomított élelmiszereket (pl. fehér cukor stb.), de nem ragaszkodom ezekhez mindenáron, még utazás/vendégség stb. alatt is (a vegán koszthoz igen) és nem tartom eltévelyedetteknek azokat, akik nem így táplálkoznak.

Véleményem szerint az olyan fruitariánusok, mint pl. Freelee elég sokat ártottak a vegán mozgalom és étkezés tekintélyének az utóbbi időben, a fenti szélsőséges étkezési formákat reklámozva a Youtube-on.

2021. okt. 25. 11:51
1 2 3 4
 31/35 A kérdező kommentje:
Így van, nagyon jó példa: a gyümölcsleveknél sem mondja senki (tudtommal még a nyers vegánok/ténések sem), hogy ne igyuk, mert az csak egy kivonat, koncentrátum... éppen ez benne a jó, hogy nem kell a rostokat adott esetben elfogyasztani belőle, csak a levét, ami a koncentrált gyümölcs. Az olaj tkp. koncentrált olajos mag.
2021. nov. 10. 18:17
 32/35 anonim ***** válasza:
100%
A gyümölcslével is ez a baj, hogy rengeteg cukor rostok és egyéb mikrotápanyagok nélkül, amik lassítanák a felszívódást. A TÉNÉ-be nem fér bele elvileg ezért a gyümölcslé sem.
2021. nov. 10. 20:00
 33/35 anonim ***** válasza:
81%

Én még sosem találkoztam olyan fruitariánussal (van ilyen szó?:D) vagy teljes értékű növényi étrenden élőkkel, akik vegánokra próbálták volna ráerőszakolni a nézeteiket. Az más, hogy van sok egészségtelen vegán, akik meg a te logikád szerint, csak fordított megközelítéssel, szintén "ártanak a vegán mozgalomnak".

Én csak az etikai vegánoknál (tudom, hogy a vegánság alapból etikai mozgalom, csak az érthetőség kedvéért írom így) tapasztaltam ellenségeskedést bárki mással szemben, nyilván érthető okokból.

2022. márc. 3. 17:31
 34/35 A kérdező kommentje:

33-as: Youtube-on nagyon sok ilyen fruitariánus van, legalábbis nagyon meg vannak győződve róla, hogy csak az ő táplálkozásmódjuk az ideális.

Ezek keltik a feszültséget még a vegán mozgalmon belül is, hiszen szeretnék a nézeteiket minél szélesebb körben elfogadottá tenni...

2022. márc. 9. 13:08
 35/35 anonim ***** válasza:
100%
Nem nézek ilyen fruitariánusokat, de ez elég rosszul hangzik. A ténén belül viszont jobban képben vagyok és ott soha nem tapasztaltam ilyesmit. 100 %-ig szinte senki nem tartja, nem is kell. Én is így vagyok vele, mint te, hogy otthon TÉNÉ, máshol meg ahogy sikerül, de a vegánságból nem engedek.
2022. márc. 9. 13:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!