Miért nem veszik magukat észre a szélsőséges vegán irányzatok (fruitarianizmus, TÉNÉ), hogy lejáratják a veganizmust és a növényi táplálkozást?
Ezek az irányzatok mereven ragaszkodnak a saját dogmáikhoz, nem veszik figyelembe az ember evolúciós folyamatát (majomként még főleg gyümölcsevő volt, ez mára módosult) és még a más vegánokat is eltévelyedetteknek tekintik. Legalábbis ez jön le a kommunikációjukból. A folyamatos bizonygatás, hogy csak az általuk folytatott speciális táplálkozás az egészséges és a tuti.
Várom olyan vegánok tapasztalatait, akiknek szintén volt frutariánus/ténés barátjuk-ismerősük és zavarta őket ezen irányzatok toleranciahiánya.
Szerintem egy kiegyensúlyozott vegán táplálkozás, amibe beletartoznak gyümölcsök, zöldségek, teljes gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, olyan feldolgozott termékek, mint pl. növényi tejek, karobkrém stb. és kis mennyiségben hidegen sajtolt olajok (pl. salátához, nem felhevítve) a legoptimálisabb az emberi szervezet számára.
Sok nyugati ajánlás, pl. WHO is elfogadja ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy ügyelni kell a fehérjekomplettálásra.
Ehhez képest a csak gyümölcsökre korlátozó fruitariánus ill. minden finomított terméket/olajat kizáró TÉNÉ gyakorlatilag egy leszűkített szegmense csak a vegán táplálkozásnak.
Félreértés ne essék, én is szívesen fogyasztok minden reggel/délelőtt friss gyümölcsöket (hazai+szubtrópusi fajták) ill. legtöbbször a TÉNÉ alapelveit használva étkezem, teljes gabonaféléket használva és kizárva az erősen feldolgozott, kémiai adalékanyagokkal kezelt és finomított élelmiszereket (pl. fehér cukor stb.), de nem ragaszkodom ezekhez mindenáron, még utazás/vendégség stb. alatt is (a vegán koszthoz igen) és nem tartom eltévelyedetteknek azokat, akik nem így táplálkoznak.
Véleményem szerint az olyan fruitariánusok, mint pl. Freelee elég sokat ártottak a vegán mozgalom és étkezés tekintélyének az utóbbi időben, a fenti szélsőséges étkezési formákat reklámozva a Youtube-on.
20-as: valójában a vegetarianizmus is egy etikai mozgalom volt eredetileg, akik 1900 előtt vegetáriánusok voltak, azok is 100%-ban azért voltak azok, mivel etikailag nem tartották elfogadhatónak, hogy olyan táplálékot fogyasszanak, amit állatok leölésével állítottak elő. Voltak ugyan dietetikai megfontolások is, azonban ezek a biokémia igazi kifejlődése előtt nem igazán kerültek kifejtésre.
Így aztán a 19. század végén, de főleg a 20. században jöttek az étrendi és környezetvédelmi okok.
Alapvetően az egész kérdéskört onnan is kellene nézni, hogy a veganizmus/növényi táplálkozás bármennyire is az állatok kihasználásának/felhasználásának a mellőzéséről szól, mindezt az ember minél jobb boldogulásáért, a természettel való minél harmonikusabb együttélés reményében teszi. Tehát ha helyesen táplálkozunk, akkor nemcsak az állatokkal, hanem magunkkal is a legjobbat cselekedjük.
Ezt tekintve a nagyon szélsőséges diéták (a paleo is ez tkp., csak másik végletként) joggal keltik azt a látszatot, hogy valami nem egészen van rendjén ezzel a természettel való harmonikus együttéléssel, mégha olyan egészen szépen, magasztosan is van megfogalmazva, mint pl. a fruitariánus alapelvekben.
Az ember ui. nemcsak gyümölcsöket képes megemészteni és szüksége van elegendő mennyiségű összetett szénhidrátra és zsírra is, amit a gyümölcsökből nem tud megkapni (a banánból sem, bár az kétségkívül egy elég komplex termés, sok tápanyaggal, de nem is szokás gyümölcsnek tartani helyes kategorizálásban).
Ugye az az érvelés, hogy a kisajtolt olaj az eredeti olajos magnak csak egy részét tartalmazza, idézem:
"olive oil – as well as coconut, sunflower, peanut, and avocado oil – is a processed, concentrated fat extract and so has lost most of the nutritional value of its original form in the plant itself."
Tehát a növényi olaj, még ha hidegen sajtolt is, a TÉNÉ szerint tkp. csak "egy feldolgozott, koncentrált zsírkivonat, ami elvesztette tápértékének legnagyobb részét az eredeti növényéhez képest".
Szedjük ezt kissé jobban ízekre, mert nagyon sok dogmatizmus van ebben a kijelentésben:
Feldolgozott? már hogyne volna az, de nem modern élelmiszeripari értelemben. Arra utaltam ugyanis ezzel, hogy az olajsajtolás egy igen ősi élelmiszerkészítési eljárás és semmiféle mesterséges/feldolgozott jelleg nincsen benne. Ezt az ókori sumerek/perzsák/föníciaiak/görögök stb. is tudták. Egy olajos magból nyerünk általa egy koncentrált terméket, mely igen gazdag TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKban, ez igen fontos az idegrendszer helyes működéséhez.
Ezzel elérkeztünk a következő ponthoz: miért is baj az, ha ez egy koncentrált termék? A természet sok termékében ilyen koncentrált kivonat tkp: a virágpor mint "superfood" vagy a teljes búza, mint legideálisabb gabona (kifejezetten a csíra illetve sikér része, a vitaminok illetve a fehérjekomplexum miatt) számunkra pontosan ilyen koncentrált élelmiszerek.
Én meg TÉGED nem értelek!
Ha neked nem felel meg ez az étkezési mód, akkor egyél másként, de semmi értelme mindenbe belekötni, amit a TÉNÉ esetében említenek!
Mellesleg még fogalomzavarban is szenvedsz, a búzacsíra NEM koncentrált élelmiszer, mert a természetben ÍGY fordul elö, senki nem tett vele semmit, nem lett feldolgozva sehogy.
A koncentrált ugyanis egy ipari eljárás végterméke, amit a természetben úgy elöforduló térmékre nem használhatsz!
A teljes értékűség azt jelenti, hogy nem vettek el belőle olyan részt, ami által az emésztéséhez ill. feldolgozásához plusz vitaminokra vagy ásványi anyagokra volna szükség. Ilyen "élelmiszer" a finomított répacukor, a fehér liszt, illetve ilyenek az iparilag erősen feldolgozott: denaturált, sűrített stb. élelmiszerek vagy amelyeket tartósítószerekkel tettek eltarthatóvá.
A hidegen sajtolt olajokra ezek közül egyik sem igaz.
Ez egy koncentrált élelmiszer, hiszen itt célja van a koncentráltságnak.
A fehér cukor is az, de ott a végtermék egy lecsupaszított, édes rosttalan többszörös szénhidrát, melynek az emésztése nagyon nehéz emiatt.
A hidegen sajtolt olaj emésztése igen könnyű, ha kis mennyiségben fogyasztjuk salátához.
Megértem, hogy szeretnétek ragaszkodni dr. Greger elméletéhez, de az csak elmélet marad.
És nem szenvedek fogalomzavarban, a természetben előforduló egyes élelmiszerek vagy azok egyes kiemelkedően fontos részei is koncentráltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!