Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért jó a vegánozás, ha...

Miért jó a vegánozás, ha nincs különösebb orvosi oka?

Figyelt kérdés
2021. jún. 26. 05:45
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
31%
Én szeretem, védem, és sajnálom az állatolat. De attól hogy én nem eszek húst, a húsevők többen vannak, és ugyanúgy halomra ölik az állatokat. Sajnos ez tény. Ez soha nem fog változni.
2021. jún. 26. 12:19
 12/22 anonim ***** válasza:
85%

A "vegánozás" elsősorban állatvédelmi mozgalom, és nem más. A vegánok azért nem vásárolnak semmit, ami állati eredetű, mert rossz érzéseket kelt bennünk, amit az ember az állatokkal tesz azért, hogy ő megvehessen egy terméket, amire legtöbbször van alternatíva. A veganizmus célja, hogy a lehetőségeid szerint legkevésbé járulj hozzá az állatok kihasználásához.

Sok vegán emellett odafigyel, hogy az étrendje egészséges is legyen, de nem mindenki.

#11 Ez nem teljesen igaz. A vegánság (és a különféle ételérzékenységek) terjedésével folyamatosan változik a boltok, és éttermek kínálata. 5-10 évvel ezelőtt tofut is csak a bio boltokban lehetett kapni, most pedig már minden nagyobb üzlet polcain találhatók vegán alternatívák, egyre nagyobb választékban. Nemcsak ételeknél, hanem kozmetikumoknál, ruháknál, stb.

A nagyobb éttermek és gyorséttermek is elkezdtek húsmentes alternatívákat árusítani. Ahogy ezek a termékek egyre népszerűbbek, az állati eredetűekből egyre kevesebb fogy, így nem szükséges annyit termelni.

Igaz, hogy a túlnyomó többség húst fogyaszt, de a kereslet-kínálat folyamatosan változik, a termelés pedig követi ezt.

2021. jún. 27. 06:52
 13/22 Sunshinedoll ***** válasza:
61%

Állat- és környezetvédelmi okok, fenntarthatóság és etikai okok.

Számos olyan kultúra és társadalom van, ahol évszázadok óta létezik a vegetáriánus életmód (leginkább vallási okokból), indiában pl. rengeteg ilyen van, semmi bajuk.

Én pl még mindig élek, sőt, amióta nem eszek húst (2 éve), még csak náthás se voltam.

Egy értelmes vegán se állítja, hogy az ember birka vagy marha vagy kérődző, de értelmes ember olyat se mond, hogy minden növényevő kérődző lenne.

Az ember mindenevő, ami azt jelenti, hogy képes húson IS meg növényeken IS megélni, tehát aki csak növényeket eszik, az se fog megdögölni.

A hús a mai világban az antibiotikummal és hormonnal tömött állatok miatt szerintem kifejezetten egészségtelen, kevés ember engedheti meg magának, hogy ilyenektől mentes vagy pl. vadhúst fogyasszon csak, illetve a legtöbb ételmérgezés is húsos ételekhez köthető.

Én még értelmes érvet nem hallottam a vegánság ellen. Tetszik vagy nem, fenntarthatósági, egészségügyi szempontból a vegánoknak van igaza, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek így kell élni, nem kell, nem is nagyon lehet sok esetben, de lehurrogni se kell senkit azért, mert igyekeznek a saját lehetőségeikhez és tudásukhoz mérten számukra jó és etikailag is elfogadható döntést hozni.

Nemtudom, mindenki jön itt a fehérjével, hogy több fehérjét kell enni, az ember elsődleges energiaforrása az a szénhidrát. De jó, tegyük fel, hogy bazi sok fehérjét kell enni, És akkor mennyit? Mennyi az ajánlott fehérjebevitel? Mitől függ, hogy mennyi az ajánlott fehérjebevite? Google nélkül fel tudsz sorolni 5 aminosavat?

Emberek eszik az álltt, begyógyszerezett húst a mindenféle zsírban kisütött, mikroműanyaggal teli halat meg a feldolgozott, ízfokozott élelmszert meg a cukros üdítőt meg a chipset meg a löncshúst meg nemtudommit, és tényleg egyeseket az triggerel, mikor meglátja a vegán szót, és akkor esik neki verni a google-t, ekkor áll neki kutakodni táplálkozás témában.

Vicc, komolyan.

A növényekben is van fehérje. Ha nem lenne, akkor nem élnének.

2021. jún. 28. 21:07
 14/22 anonim ***** válasza:
73%

A fehérjebevitel ideális mértékét már rég meghatározták fogyókúra/izomépítés szempontjából, és közszájon is forog: 1,5-2g / száraz (zsírmentes) testsúly kg.

Nem vagyok szakértő, de a hal, tojás, tej, csirkehús eredetű fehérjéket teljes értékűnek tartják, míg a növényi eredetűekre pedig azt mondják, hogy kombinálni kell egymással, mert egyik sem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Ez persze némi utánajárással könnyen megoldható.

A legfőbb probléma itt szerintem, hogy egyesek keverik a vegetariánus és a vegán fogalmat. Az előbbi szimplán nem eszik húst (de pl. tojást ehet), a másik pedig elvi okokból semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt vagy használ.

2021. jún. 28. 21:37
 15/22 anonim ***** válasza:
60%

"míg a növényi eredetűekre pedig azt mondják, hogy kombinálni kell egymással, mert egyik sem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat."

De tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, csak nem egyenlő mértékben, ezért kell kombinálni, de amúgy majdnem jól mondtad.

Kérdező, itt már mindent elmondtak szinte előttem. Egy dolgot szeretnék csak mondani, van olyan orvosi ok, amikor kifejezetten ajánlott a növényi étrend, pl szívbetegség, vérzsír, koszorúérbetegség,

érszűkület, magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén, de ízületi gyulladáson is segíthet.

2021. júl. 3. 00:31
 16/22 A kérdező kommentje:

A 15-ösnek egy dolgot szeretnék csak elmondani, úgy látszik nem tud olvasni.

A kérdés az volt, hogy "Miért jó a vegánozás, ha nincs különösebb orvosi oka?"

2021. júl. 3. 02:46
 17/22 anonim ***** válasza:
66%

De én tudok olvasni köszönöm szépen. A kérdés helytelenül lett feltéve, mert a veganizus egy állatjogi mozgalom, semmi köze a táplálkozáshoz, és az egészséghez, ez csak az állatokról szól.

Én meg mondom, hogy orvosi szemmel is lehet oka a növényi étrendnek. Egyre több orvos ajánlja, eddig főleg Amerikában, a betegeinek a növényi étrendet, ha tetszik ha nem.

2021. júl. 3. 11:12
 18/22 anonim ***** válasza:
46%
Úgy érzem, hamarosan indítani kéne egy növényjogi mozgalmat is... :))))
2021. júl. 3. 11:26
 19/22 anonim ***** válasza:
40%
Mivel az állati eredetű termékek nagyon sok népbetegséggel hozhatóak összefüggésbe (rák, daganatok, 2-es típusú cukorbetegség), ezért nincs olyan, hogy nincs különösebb orvosi oka.
2021. júl. 5. 11:15
 20/22 anonim válasza:
51%

A 3-as válaszolóval értek egyet.

Szvsz az is megfigyelhető, hogy ezek az emberek gyakran lelki sérültek. Nekem van 3 vegán ismerősöm és mind a három szerintem kezelésre szorulna, valamint youtube-on is néztem ilyen videókat és hát nekem fölöttébb furák voltak. Sokan nagyon soványak is és sápadt a bőrük, stb. látszólag nem egészségesek. Az pedig nem elvárható senkitől, hogy állandóan azon stresszeljen, hogy mit egyen. A hatalmas empátiával elfelejtünk élni, s mivel rövid az életünk, ezért nem érdemes magunkkal mit sem törődve ideológiákat kergetni. Van az a pont amikor minden ideológia hasonlóan helyesnek tűnik. Ha valaki ettől érzi magát jobban, akkor had csinálja, engem nem érdekel különösebben.

Viszont érdemes észben tartanunk az emberi ego-t és azt, hogy az ember önző, ezért a vegánság mögött is önző indokok vannak, nem kell naivnak lenni. Nem baj, ha valaki jó embernek akar látszani, de akkor a magánéletében is lehetne az illető makulátlanabb, ha értitek miről beszélek itt.

2021. júl. 6. 16:36
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!