Vegán étkezésben járatos embereket keresek?
Igen, tudom, hogy rengeteg ilyen weboldal van, ami ezzel foglalkozik, de nem mindig tudok kiigazodni a sok információ között.
Tehát hogyha valaki már régebb óta vegán, tudna nekem konkrét összetevőket javasolni a hús és a tejtermékek helyett?
Amit nem tudsz a növényekkel pótolni és az állati eredetű élelmiszerekben benne van, az a b12 vitamin, ezt muszáj lesz patikában megvenned, vagy megrendelned valahonnan a netről.
Azt írod nem tudsz kiigazodni a sok információ között, ha leírnád, hogy pontosan mi okoz problémát, az segítene nekünk válaszolni :)
A fehérjét elsősorban magas fehérjetartalmú növényekből visszük be:
- mint pl. elsődlegesen a hüvelyesek, mint a lencse, vöröslencse, bab, csicseriborsó, zöldborsó, sárgaborsó, tofu...
- magas fehérjetartalmú gabonák, lehetőleg teljes kiörlésű a jó. Ide sorolom most pl a zabpelyhet, rizst, quinoát, bulgurt, kölest, durumtésztát...
- olajos magvaknak, mint a mogyorónak szintén nagy a fehérjetartalma, és értékes olajokat, zsírsavakat tartalmaznak.
-gomba félék remek vitamin és vas források
Vasra nagyon oda kell figyelni, a fentebb említett hüvelyesekben például sok van, de minden olyan zöldségben megtalálható nagy koncentrációban, aminek zöld a színe, pl.: Újhagyma, spenót, rukkola, mindenféle saláta, kelbimbó, stb, de megtalálható a gombában is, mákban, tökmagban most hirtelen ennyi jut eszembe, de biztos van még...
Kálcium forrás: dió, mák, kelkáposzta, spenót, brokkoli, gomba, és kevesen tudják de a tea is tartalmaz kálciumot, és foszfort is, ami jó a fogaknak, én rooibos, és zöld teát fogyasztok, arra vigyázni kell, hogy a tea viszont gatolja a növényi vas felszívódását, így nem egy időben fogyasztom az ebédemmel.
B12 vitamin mellett nem árt ha ősztől tavaszig szedsz D-vitamint is.
Emellett oda kell figyelni arra, hogy a növényekben nincs teljes értékű fehérje, 9 aminosav van ami esszenciális, tehát nem tudjuk előállítani, és külső forrásból kell bevinnünk, a növények eltérő arányban tartalmazzák ezeket, ezért megfelelően párosítva kell együk őket, ezt nevezzük fehérje komplettálásnak, ami azt jelenti, hogy:
A gabonát, pl kenyeret:
- vagy hüvelyesekkel fogyasztod, mondjuk humusszal, lencsefőzelékkel
- vagy olajos magvakkal, mondjuk mogyoróvajjal, vagy valamilyen magpástétommal.
Tehát hüvelyes+gabona, vagy gabona+olajos mag=teljes értékű fehérje, ha rosszul mondom kérlek javítsatok ki!
Kedves 11-12-13-as válaszoló!
Nagyon szépen köszönöm a válaszaid, rendkívül hasznosak számomra, pont ezekre a dolgokra voltam kíváncsi! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!