Vegán étkezésben járatos embereket keresek?
Igen, tudom, hogy rengeteg ilyen weboldal van, ami ezzel foglalkozik, de nem mindig tudok kiigazodni a sok információ között.
Tehát hogyha valaki már régebb óta vegán, tudna nekem konkrét összetevőket javasolni a hús és a tejtermékek helyett?
Ajánlom, hogy nézz utána a teljes értékű növényi étrendnek. Ennek alapja a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek és magvak, nem feldolgozott formában. Ha egészségesen szeretnél enni, ehhez próbáld tartani magadat. Alapvetően nem jó, ha pótlásra keresel valamit, mert egyik növénynek sem pont ugyanolyan a tápértéke, mint a húsnak vagy a tejnek. Ezeket nem tudod egyféle dologgal pótolni.
Ma már egyre több hús és tejtermék pótló ételt lehet kapni, de ezek általában drágák, nem egészségesek, és ízre sem hasonlítanak teljesen. Ha a megszokott ételek íze hiányzik, akkor jobb, ha nem egy-egy konkrét összetevőt próbálsz leutánozni, hanem az ízvilágot. Például ha a spagetti volt a kedvenced, a ragut el tudod készíteni ugyanazokkal a fűszerekkel, hús helyett szójával, lencsével, zöldségekkel vagy gombával. Sokkal táplálóbb és egészségesebb lesz, mintha a darált hús utánzatokhoz ragaszkodnál. Rengeteg recept van a neten, csak írd be a kedvenc ételeit után, hogy vegán.
Nem tudom, nekem a helyettesítő termékek annyira nem jöttek be. A növényi tejek igen, de a növényi sajtokat, tofu meg szójás virsli, kolbász ilyeneket én annyira nem szeretem, ráadásul tápanyag szempontjából amúgy sem minősülnek helyettesítésnek.
Szerintem annyira sok féle finom, változatos, egészséges, nem feldolgozott élelmiszer/zöldség van, amikből olyan jókat lehet főzni, hogy én pl nagyon ritkán eszek ilyeneket. Egyedül a növényi tej az, ami mindig van itthon, minden más "alternatív" cucc, max havonta 1-szer.
De ha neked hiányzik az "érzés", akkor sajtokból ott a Violife márka, növényi tejekből nagyon sok van, a Dr Oetkernek van vegán tejfölje, aldiban van nagyon finom kókuszjoghurt, de az alprónak is van joghurtja, vannak szójás darált húsok, tofu, szójás virslik, zöldséges pogácsák, de én jobb szeretem a nem feldolgozott dolgokat. Olcsóbbak, ízletesebbek és egészségesebbek.
Nekem egyáltalán nem ízlenek a helyettesítö termékek, sem a "húspótlók", sem a "növényi tejek/tejtermékek", néhányszor megpróbáltak ezeket, de mindig csalódás volt.
A különbözö növényi alapanyagokból rengeteg finom ételt lehet készíteni, amiben minden szükséges tápanyag megvan, hogy eszembe sem jut helyettesíteni azokat, amik nem növényi eredetüek.
"Tehát hogyha valaki már régebb óta vegán, tudna nekem konkrét összetevőket javasolni a hús és a tejtermékek helyett?"
Nekem kicsit nem egyértelmű a kérdés! Mire vagy kíváncsi, hogy mivel lehet ezeket pótolni, vagy milyen vegán termékhelyettesítők vannak?
Pontosítok:
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy azokat a tápanyagokat, amiket a hússal és a tejtermékekkel bevinnék, milyen növényi összetevőkkel tudnám bevinni a szervezetembe, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség?
A húsban meg tejtermékekben föleg fehérjék vannak, amik fontosak ezeket meg különböz növényi alapanyagokból ugyanúgy be lehet vinni.
FÖ fehérjeforrások a hüvelyesek és a gabonafélék.
Egyáltalán milyen értelemben szeretnéd helyettesíteni? Pl. tápérték vagy íz, érzés szempontból? Mert például számomra a jackfruit érzetre tök jól helyettesíti, de tápérték szempontból nyilván nem hasonlítható a húshoz. A hüvelyesek meg fordítva, a lencsés "bolognai" egyáltalán nem olyan mint a húsos, de tápértékben közelebb áll hozzá.
Mi hús helyett jackfruitot, tofut, "műhúst" (pl. Lidl darálthús-helyettesítő) és hüvelyeseket használunk.
Tejet soha nem szerettem, konkrétan helyettesíteni eszembe se jutott soha, receptekhez kiválóak a mandulatej, rizstej és társai, az elkészített ételen semmi különbség nem érződik. Tejszín helyett növény alapú főzőkrém, szintén nem igazán érződik. A sajt amire még nem találtam tökéletes alternatívát, vegán sajtokkal és élesztőpehellyel kísérletezek. És igazából most ahogy ezt gépelem, most lepődtem meg, hogy mennyire nincs igényem a többi tejtermékre. :D Néha évi 2-3 alkalommal szoktam venni kókusz alapú növényi joghurtot, a többit szimplán elhagytam és kész, nincs igényem a helyettesítésükre. :D
#8-as vagyok,
Látom időközben válaszoltál a kérdésre amit az első mondatomban feltettem, tekintsd tárgytalannak azt a részt. :)
Ja igen, és még egy húshelyettesítő eszembe jutott: gombafélék.
Köszönöm a válaszokat!
Igazából nem ragaszkodom a ,,megszokott" ízvilághoz. :)
Tényleg csak a a tápanyagokban, vitaminokban vagyok még bizonytalan, hogy pontosan mi az amit be kell vinnem a szervezetembe, amiket ugye eddig a hús és tejtermékek által bevittem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!