Milyen egészséges(több zöldségtartalmú) köretek vannak így a télen?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nevelj zsázsát, az egyszerű, biztosan friss és egészseges: [link] Pont tegnap rendeltem magokat csiráztatásra, az sem volt vészes.
A savanyúkáposzta az még a régi-régi paraszti háztartások hozadéka. Még nagyszüleim mesélték, hogy nyáron-ősszel mindig nagy hordókban tettek el, aztán egész télen rájártak. Az egyik legegészségesebb dolog, amit ehetsz télen. Aztán csatlakozott hozzá az almapaprika, a csalamádé, az uborka, cékla stb.
Ha már témánál vagyunk, te magad is tudsz eltenni dolgokat télire. Ez úgy a legjobb, ha megterem nálad vagy olyan olcsón vásárolsz, hogy szinte utánad vágják a piacon. Részemről idén savanyú uborkára, paradicsomlére és lecsóra futotta.
Sokadrészt a mirelit zöldség is tök jól jön ilyenkor. Nálunk borsó, kukorica mindig van, egy ideje zöldbab is. Olcsó, sajnos olcsóbb, mint termelőtől, szezonban. Viszont a konzervnél jobb, nem ázik cukros lében, nekem az állaga is jobban bejön.
Ha konzerv, akkor paradicsom, hámozott, darabolt, paszírozott. Akciósan 100Ft körül ki lehet fogni.
Amúgy meg egyél szezonálisat: cékla, répa, zeller, karalábé, káposztafélék, póréhagyma, birsalma. Ha van kerted, az ázsiai zöldek (mizuna, mibuna, bok choy, vörös mustár, tatsoi stb.) fólia alatt jól elvannak, nekem ez jövőre lesz projekt, egyelőre csak a leveles kel vigyorog szabad ég alatt, azt folyamatosan szedem.
"A szüleim nem egy példamutató étkezést fojtatnak(sült krumli,fehér rizs,fehér tészta,fehér kenyér...),ezek helyett vagy mellett milyen egészséges köretek vannak."
A szülőknek sok esetben olyan túlhajszoltak, hogy semmi idejük, energiájuk ezzel foglalkozni. Ha egészségesebb kaját akarsz, javaslom, hogy te kezdj el vele foglalkozni: segíteni a főzésben, segíteni a bevásárlásban és beszélgetni velük, hogy egyáltalán mire lennének vevők. Nálunk is azóta van só-bors-paprikától eltérő fűszerezés, többféle és mennyiségre is több zöldség, amióta én (is) főzök.
A sokadik dolog, amit megragadnék, ha már így vega témában kérdeztél: a felsoroltak nem csak köret opciók. A sütőtök pl. krémleves, vagy extra hozzávaló paradicsomszószba (tésztához), rizottóalapanyag, de legalább egyszer érdemes megkóstolni a sós változatot is (fokhagymás, kakukkfüves, borsos olajjal megkenve és úgy betolva a sütőbe). A zeller is krémleves, sült, párolt vagy kenyérkence. A leveles kel pl. megy a mai árpagyöngyös-babos egytálamba is, de ott van a colcannon nevű cucc (ír krumplipüré), azt is leveles kellel szoktuk, de bármilyen káposztával jó.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egyébként a szüleidnek mennyi pénze van ételre, és hány embert kell belőle etetni?
Mert a felsoroltak tipikusan a létminimum szélén élők táplálékai, akik csak így tudnak valahogy túlélni. Ha a szüleidnek nincs elegendő pénze, nem fair dolog kakaskodni hogy de neked igenis jár a rukkola a tél közepén.
Azért mondom ezt, mert a 2008as események a mi családunkra is hatottak, és csak azért tudtunk mást is enni a tészta-liszt-krumpli vonalon túl, mert a szüleim nagy erőkkel termeltek a kertben, és amit lehetett befőztek, beraktak a fagyasztóládába. A legtöbb ember aki így eszik, nem azért teszi, mert nem tudja mi lenne a jó, hanem azért mert csak erre telik. Ha 30.000 Ftból kell etetni négy embert, akkor garantáltan nem fogják megvenni a sütőtököt 500 Ft/Kgos áron. Én annyiért látom mostanában. A krumpli nyilván olcsóbb és laktatóbb is, és már 400 Ftért kapható.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én most télen nagyon sokat szoktam egészben, sütőben sült krumplit meg édesburgonyát enni, de igazból nagyon sok mást is szoktam sütni, répát, kelbimbót, brokkolit főzni pl. Nem szoktam őket olajozni, csak fűszerezni, de kicsi oliva épp mehet rá, ha úgy jobb Neked.
Gabonafélékből is vannak nagyon jók, barnarizs, hajdina, köles, quinoa pl.
Én pl. már meguntam, de nagyon jó pl. a sült cékla, is, vagy valamilyen tejmentes krumplisaláta, párolt káposzta.
Én mostanában káposztát szoktam fermentálni, csak káposzta meg só kell hozzá, 2 hét alatt kész van és nagyon finom, bármihez fogyasztható.
Én ilyenkor(meg amugyis mert imádom) főleg céklát eszem, sütve/főzve, ecetesen, fagyasztott brokkolit, karfiolt párolva/ritkán sütve, meg igazából bármilyen fagyasztott zöldségkeverek jó lehet. Illetve az édesburgonya és csicseriborsó amit elég változatosan lehet enni, köretként is.
Ritkán eszem mást ezeken kívül köretnek, de ha mégis akkor én bulgurt szoktam, vagy még annál is ritkábban kuszkuszt. Ezek viszonylag egészségesebbek mint a normál krumplipüré/hasábburgonya/fehér rizs.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A fagyasztott zöldségek között vannak elég olcsóak (főleg, hogy a tisztítás miatt már nem kell veszteséggel számolni). Meg a sárgarépa, fejeskáposzta, hagyma is elérhető árú most is. Ha veszel egy fedeles jénai üvegtálat, mikróban kényelmesen tudsz magadnak zöldségköretet készíteni, így minimális pluszmunkával feljavítani a házikosztot a szüleidéhez képest.
Jók még a hüvelyesek (lencse, sárgaborsó, bab), de azokkal több a munka, hacsak nem konzervet veszel. Rizshez érdemes hozzákeverni pl.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!