Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegán szülők, ti szoptattátoka...

Vegán szülők, ti szoptattátoka gyereketek? Vagy adtatok neki állati eredetű ételt?

Figyelt kérdés

Felvetődött bennem a kerdes, hogy az anyatej vegánnak számít e?

A gyereknek sose adtatok valaha állati eredetű ételt, vagy majd eldönti ő? Ez hogyan működik?

2020. nov. 25. 23:10
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
76%

21 Nem ehet mindenki háztájit, de aki megteheti az attól még vegán, ha megeszi? Így értettem a kérdést természetesen. Értem mit írsz, de a "mégsem jó a háztáji tojás sem, mert abba is bele lehet magyarázni a szenvedést" szerintem egy elégé kiforgatott szemléletmód. Elfogadom, ha valaki ellentmondásosan, de hisz egy témában. Nekem viszont más a meglátásom.

A tyúk meg nem él örökké, tehát ha nem tojik már, akkor elpusztul a természet rendje szerint. Ehhez nem is kell őket levágni.

Felötlött bennem egy újabb kérdés: a vegánok pl. a vakvezető/rendőrségi kutyák tartását is elítélik? Mert ezt is lehetne akkor az állat kihasználásként értelmezni. Ugye őket sem lövik le, ha "nyugdíjba vonulnak". Ugyanígy megvárható a tojótyúk természetes halála.

2020. nov. 26. 09:54
 22/46 anonim ***** válasza:
71%

A problémát abban látom, hogy a Te általad felvázolt valóság a gyakorlatban nem létezik. A háztáji tyúkot ugyanúgy a tenyésztőtől vásároltad, akik ugyanúgy élve darálják/gázosítják a fiú(hasztalan) csibéket. A háztáji tyúkot ugyanúgy megölik 6+ éves korában amikor a tojás termelés elapad, mint a nagyiparban.

Talán egy állatmenhelyen élő csirke tojásairól tudnám biztosra mondani, hogy annak elfogyasztása nem jár állatok kihasználásával. Talán ez a szituáció áll legközelebb az etikus tojásevéshez.

Summa summárum a tojásevés lehet vegán, mivel a veganizmus nem egy dogma, és véleményem szerint nem is deontológiai álláspont. A körülményektől függ. Az esetek 99%-ban viszont a tojásevés nem vegán.

2020. nov. 26. 09:57
 23/46 anonim ***** válasza:
38%

Fiamat szoptattam de hozzátápláláskor minden állati eredetűt kihagytam

4 éves egészséges vegán kisfiú

2020. nov. 26. 10:53
 24/46 Béla211 ***** válasza:
8%

Én meg úgy tudom több vegán és vegetáriánus ismerősöm is van. Hogy tojást semmi képen nem esznek még a vegetáriunosok sem. Föleg ha a hittük miatt vegánok vagy vegetáriánusok. Mert a tojásból élet lehet, ha nem eszik. Ha meg eszik egy élő lénynek ártanak. Ami még nem jött a világra. Ez ugyan úgy gyilkosság ak számít náluk. Mintha egy csirke nyakát vágná el.

Az már mindegy, hogy milyen körülmények között tartják.

2020. nov. 26. 10:55
 25/46 Béla211 ***** válasza:
14%
Az meg, hogy a szoptatás útán a gyerek kap e állati eredetű ételt. Az szülője válogatja.
2020. nov. 26. 10:59
 26/46 Sunshinedoll ***** válasza:
41%

A vegánok zömével azért nem esznek tojást, mert tyúkokat tartani arra, hogy tojást kapjunk az kb olyan, mintha embereket tenyésztenél, hogy a körmeiket levágd összeszedd a hónap végén. Kihasználsz egy állatot/érző lényt a saját érdekeid miatt.

Mert bár mindenkinek nő a körme, csak azért embereket tenyészteni, tartani, hogy a körmeiket levágjuk és felhasználjuk etikátlan dolog.

Aki csirkét, főleg sok csirkét tart otthon, nem azért tart, mert gondoskodni akar róla, vagy háziállatnak tartja, mint egy macskát, hanem haszonállatnak. Még a tanyákon is, háztáji tyúkok esetében is a tojás szaporulat 3-5 év után csökken, ilyenkor a csirket le szokták vágni, ami szintén ütközik a vegánok elvéve, mert a csirke tudna még akár tovább is élni. Mert a legtöbb ember, a tanyasiak se szeretnek olyasmire költeni olyasmivel bajlódni, ami nem termel neki semmit (tojást).

Ráadásul egy etikus vegán egyszerűen csak nem tekint az állatokra vagy azok részeire elfogyasztható termékként, így meg sem fordul a fejükben, hogy tojást egyenek. Ahogy az európai ember elszörnyülködik azon, hogy máshol kutyákat esznek, mert a mi értékrendünk szerint a kutya az nem eledel, úgy az etikus vegán értékrendje szerint az állat összességében nem eledel, illetve az állatok kihasználásával/tenyésztésével/tartásával járó termékek sem.

2020. nov. 26. 11:28
 27/46 anonim ***** válasza:
75%

27 Elfogadom a te érvelésed is, viszont szerintem rossz a hasonlat. A tyúkkal még annyit sem kell tenni, mintha levágnád valakinek az elhalt körmét. Tojik az egyébként is.

A kutya evésre reagálva: én eszem húst, tehát én nem mondom meg senkinek milyen állatot egyen, nem háborít fel. Viszont én nem enném meg a kutyát, mert mint említetted, az Európában háziállat. Viszont értelmetlennek tartom egyébként a kutya-macska evést, hiszen ezek ragadozó állatok. Tehát elég logikátlan hülyeség étkezési célból tartani őket, kultúra ide vagy oda, ezt a józan ész mondatja velem.

2020. nov. 26. 11:46
 28/46 Sunshinedoll ***** válasza:
68%

Nem rossz hasonlat, mert a tojást is össze kell szedni, ki kell menni, meg etetni kell a tyúkot.

Pedig sok szempontból az égvilágon semmi különbség nincs egy tehén meg egy kutya között. Egy hindunak te vagy a fura, mert tehenet eszel, a muszlim el se tudja képzelni, hogy disznót egyen, szóval olyan óriási különbség nincs az állatok között, az egyetlen különbség az a kulturális különbség, semmi logikus és etikailag alátámasztható érv nincs arra, hogy különbséget tegyünk ragadozó meg mindenevő/növényevő között ilyen téren.

(A kutyát olyan régen háziasították, hogy tökéletesen elél mindenevő, vagy akár megfelelő odafigyeléssel teljesen növényi értékű étrenden is, az emésztőrendszere teljesen hozzászokott, ellenben a macskával, akit jóval később háziasítottak és emiatt képtelen növényeken élni)

2020. nov. 26. 11:52
 29/46 anonim ***** válasza:
66%

29 Ha abból a szempontból nézed, hogy én levágom a saját körmömet és azt valaki utána megeszi, én nem tartanám a saját kihasználásomnak. Fogyassza egészséggel.

Nem véletlen írtam, hogy engem nem háborít fel ki mit eszik, mert mi eszünk disznót, marhát, máshol pedig vallási okokból nem.

Egyébként nagy különbség van étkezés szempontjából a ragadozó és növényevő(préda állat) között. Ha húst akar valaki enni, akkor nem olyan állatot fog étkezési célra tartani, amit hússal kell etetni. Igen, a kutya a háziasítás miatt vegyes táplálkozású, attól még ragadozó állat. Ez nem igaz, hogy képes teljesen növényi étrenden élni, de aki szereti az állatokat, az biztos nem is kínozná ezzel a kutyáját. Remélem.:)

Egyébként alapvetően a természetben is megfigyelhető, hogy a ragadozók elsősorban nem más ragadozókkal táplálkoznak,tehát van értelme különbséget tenni.

Ettől függetlenül az oké, ha valaki egyénileg elvi/vallási okokból semmilyen állatot nem eszik. Engem ez sem zavar.

Szép napot nektek!

2020. nov. 26. 12:03
 30/46 anonim ***** válasza:
51%
Mit írt Lidlipú ?
2020. nov. 26. 13:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!